NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
14 mei
2021

vrijdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

ECONOMIE (NL)

Topeconoom Voorspelt Terugkeer Inflatie: "Het Wordt Hard Ontwaken"


Bron: www.welingelichtekringen.nl

Topeconoom voorspelt terugkeer inflatie: “Het wordt hard ontwaken” Tot nu toe lijkt de economische schade van de pandemie mee te vallen, maar we zijn er nog lang niet, denkt topeconoom Charles Goodhart (84). "We hebben ons in slaap laten wiegen met lage inflatie en rentes: het wordt hard ontwaken," zegt hij in een uitgebreid interview met Het Laatste Nieuws.

Lees verder op www.welingelichtekringen.nl >>Help mee NuJouwNieuws te laten groeien door dit bericht te delen op social media. Dank je wel!
35 Reacties  |  120 Clicks
0003
  Geplaatst door Jouwnieuws (Mod.) 1 week en 2 dagen geleden

REACTIES (35)

1
1 week en 2 dagen geleden door Jouwnieuws (Mod.)
3
0
Hier het echte artikel, de TS had weer een zelfverzonnen koptekst en inleiding geplaatst, die  niet klopten met de inhoud van het artikel, dat is dus verwijderd , de juiste nu geplaatst.
2
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
2
-2
Volgens mij klopt er allemaal niks van en al heel erg lang niet. Maar goed. We weten allemaal wie er de schuld kan krijgen en waar de rekening gepresenteerd wordt. Bij de buitenlanders en de onderkant van de maatschappij. Altijd zo gegaan en zal ook altijd zo door blijven gaan.
3
1 week en 2 dagen geleden door Querido
2
0
@2

Mistige opmerking, ik kan er geen chocolade van maken. Dus even concreet: wat klopt er allemaal niet?

En waarom wordt de rekening gelegd bij de buitenlanders en de onderkant van de maatschappij?
4
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
2
-1
@3 Nooit van de banken crisis gehoord? Hoe dat is ontstaan en nooit is opgelost.

Ooit van racisme gehoord? Iets van reacties lezen op dit forum.

Niks meegekregen hoe het besteedbaar inkomen is afkomen, hoeveel uren mensen maken om te overleven, hoeveel mensen in de schuldsanering zitten, hoeveel er dakloos zijn, hoeveel er zelfmoord hebben gepleegd.
5
1 week en 2 dagen geleden door Querido
2
-1
@4

Over wat jij aanhaalt valt een hele hoop te zeggen. Te veel en dus ondoenlijk. Maar ik pik er één item uit: hoeveel uren mensen maken. Nederland is het parttime land van de wereld. By far. Zowel mannen als vrouwen. Dat klinkt toch wel anders dan de ellende die jij probeert te verkopen. Het is gewoon niet waar -> we hebben het wellicht té goed. En mensen die het minder hebben? Die moeten eens even in actie komen - dat wordt altijd gezegd.

Heb je trouwens al succes bij je zoektocht naar een parttime baantje?
6
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
1
-1
@5 Nee... moet nog wat doen. Ik kan me een parttime baantje permitteren. Heel veel mensen niet. Maar goed...
7
1 week en 2 dagen geleden door Ilse123
1
-1
Een deel heeft het te goed, velen niet, kijk naar de groei voedselbanken, schulden e.d.
8
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
1
-1
@7 Precies. Dat bedoel ik. En dat is alleen maar gegroeid. De rekening van de fouten van de bovenkant van de samenleving wordt aan de onderkant gepresenteerd.
9
1 week en 2 dagen geleden door Querido
2
-1
@6

Ik heb bijna m'n hele werkzame leven parttime gewerkt. Dat had een aantal dwingende redenen in situaties waarin het niet anders kon. Maar ook situaties waarin ik dat wel gemakkelijk vond. En geld geen probleem was of is. Het is in NL niet al te moeilijk om aangenaam te leven.
10
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
1
-1
@9 Veel buitenlanders denken daar anders over. Zoals ze hier bijvoorbeeld behandeld worden. Waar denk je dat de verhalen van joden, moslims en chinezen en etc... over gaan. Waar white supremecy etc.. over gaan.. Of denk eens aan de slaven kampen in Polen. Waar mensen naartoe gelokt worden met dat ze dan veel geld kunnen verdienen. Mensen gaan daarheen om doktersrekeningen te betalen en ze komen er niet meer weg. Er zijn ongeveer iets van tussen de 400 en 500 van die kampen in Polen.
11
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
1
-1
@9 Dijsselbloem heeft gezegd dat we maar door moeten modderen. Het systeem zit dus fundamenteel niet goed in elkaar. Maar het afschaffen van de euro geeft zo ontzettend veel gezichtsverlies bij de euro. Hun ego staat daarbij zo ontzettend in de weg. Dat we liever blijven doormodderen.
12
1 week en 2 dagen geleden door Querido
3
0
@10

De grote fout die in Nederland door de neo-liberalen is gemaakt is het tegelijkertijd uitkleden van de sociale zekerheid (de vangnetten) én het verprutsen van de arbeidsmarkt.

NL had altijd een uitgebalanceerd systeem wat leunde op een gedegen arbeidsmarkt en een sociaal stelsel voor de uitvallers. Dat was een groot goed.

Daar is door de neo-liberalen een grootschalige afbraak gepleegd - zonder te beseffen dat het een samengesteld systeem was waarin alles met elkaar samenhing. Als je dan aan meerdere knoppen draait dan is het evenwicht weg - en dat zien we nu al jaren gebeuren.

Kortom -> we moeten af van al die flutcontractjes die "aangeboden" worden door de horeca, supermarkten, postbedrijven, bouwnijverheid, thuiszorg, detailhandel en tal van andere sectoren.

Een volwassen mens hoort een volwaardig salaris te ontvangen waar hij/zij het gezin op een normale manier van kan onderhouden.
13
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
0
-1
@12 Ik weet niet of je het gehoord hebt. Het is juist de bedoeling om dat flut contractjes systeem EU breed in te voeren. Ter ere en meerdere glorie van EU elite.
14
1 week en 2 dagen geleden door Querido
2
0
@13

Daarom: wordt lid van een vakbond, stem SP en laat ook elders je stem horen.

En schei uit over de EU. Die opperen juist dat we (hier in NL) eens moeten gaan kijken hoe we dat met de vrijwillige brandweer geregeld hebben. En terecht.

Er komt gewoon ook veel goeds uit de EU.

Daar geef ik je daar ook maar een voorbeeld van. Zie jij nog van die oude wrakken op de weg rijden? Nee -> dankzij de EU.
15
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
"Het is gewoon niet waar -> we hebben het wellicht té goed. En mensen die het minder hebben? Die moeten eens even in actie komen - dat wordt altijd gezegd."

@5 , Wie zijn "we"? Dat klinkt als de gemiddelde Nederlander, die heeft het misschien te goed ja. Alleen bestaat Nederland niet uit allemaal gemiddelde Nederlanders maar is het een brede waaier van verschillende Nederlanders. Vergelijk het met een zwembad van 1,50 meter diep met allemaal volwassen mensen mensen die niet kunnen zwemmen. Daar zal theoretisch  gemiddeld niemand van verdrinken maar in de praktijk een heleboel omdat het zwembad aan de ene kant 0,5 meter diep is en aan de andere kant 3 meter diep. En wat betreft in actie komen door mensen die zich aan de onderkant van de samenleving bevinden? Die moeten concurreren met een steeds grotere groep met gelijke capaciteiten/mogelijkheden. En wel dankzij (het streven naar) steeds meer globalisatie alsmede concurrentie op het eigen speelveld van arbeidsmigranten/vluchtelingen die massaal binnenstromen vanwege het open grenzen beleid.
16
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
"Er komt gewoon ook veel goeds uit de EU.

Daar geef ik je daar ook maar een voorbeeld van. Zie jij nog van die oude wrakken op de weg rijden? Nee -> dankzij de EU."

@14 ,

Door de (invoering van de) APK zijn vanaf 1985 de oude wrakken verdwenen. Dat is lang voor de oprichting van de EU. In 1985 is er een EEG maar geen EU.
17
1 week en 2 dagen geleden door Duurendaalsdochter
2
0
Na WOI was er eerst een boom, maar na de opluchting en de inhaalvraag zakte de economie in 1921-1922 in en volgde in Nederland een soort bankencrisis als in 2007-2008.

Zoiets zou nu ook kunnen gebeuren.

De risico's in de economie stapelen zich op en te veel aan dezelfde  kant.  Spaarders stappen in aandelen op het moment dat markten al hoog staan. Mensen kopen huizen tegen torenhoge prijzen. Allemaal, omdat de rente laag is en er al jarenlang te weinig gebouwd wordt.   Overheden geven schulden uit, omdat ze daar bij negatieve rente op verdienen; centrale banken kopen ze op. Zo is de burger er 2 maal aan gebonden, maar wordt het geld nuttig geïnvesteerd of eenmalig geconsumeerd?   Iedereen rekent erop dat staatsschulden nooit hoeven te worden terugbetaald, maar altijd kunnen worden doorgerold.  Maar is dat over 10 of 15 jaar wel zo?

 Vele ondernemingen waren vóór de coronapandemie al slecht gefinancierd , andere zakken nu weg door lockdowns (horeca-ondernemers en winkeliers): het eindresultaat is hetzelfde, namelijk een negatief eigen vermogen.  Corona heeft de JIT, Just In Time-logistieke ketens wereldwijd verstoord.  

Je bent nooit rijker dan de verliezen die je oploopt, wanneer de risico's zich tegen je keren. Dat laatste motto is wat mijn ouders altijd herhalen.

DvD

 
18
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
"Daarom: wordt lid van een vakbond, stem SP en laat ook elders je stem horen."

@14 , Daar hebt u gelijk in en dat zeg ik ook tegen andere mensen op de werkvloer: wordt lid van een vakbond, samen sta je sterker.

Helaas is slechts 10-20% lid van een vakbond, de meesten denken dat niets uitmaakt en dat een goede CAO wel vanzelf komt en denken: "waarom zou ik lid worden, dat kost me 16 Euro per maand. Die ga ik besparen en laat de ander maar de kastanjes uit het vuur halen". Door de EU (groter aanbod van laag opgeleide arbeidskrachten) en globalisatie alsmede politieke keuzes (weinig belasting voor kapitaalkrachtige multinationals en veel belasting op arbeid) wordt het echter steeds moeilijker voor vakbonden en arbeidskrachten aan de onderkant van de samenleving.  
19
1 week en 2 dagen geleden door Querido
0
0
@16

Flauw. En tevens niet helemaal correct. Ik ga niet bijhouden of het de EU of de EEG was. Of wellicht de EGKS.

Waar het om gaat zijn de regels en dat betreft echt niet alleen de APK. Denk ook eens aan de autogordels en de katalysator en talloze andere zaken die uitmaken hoe de hedendaagse auto er bij ligt -> namelijk een betrouwbaar en veilig vervoermiddel voor de bestuurder én de medeweggebruikers.
20
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
"Ik ga niet bijhouden of het de EU of de EEG was."

@19 , Als de EU gewoon een EEG met een andere naam was zou dat juist zijn, echter zijn er essentiële verschillen  tussen EU en EEG. De EEG is een samenwerkingsverband waarbij handelsovereenkomsten worden afgesloten en industriestandaarden worden vastgelegd. Dientengevolge zijn volgens uw voorbeeld auto's vanaf 1975 verplicht autogordels te hebben. Voor deze voordelen volstaat de EEG en is een EU niet nodig. Door de EU is Nederland een groot deel van de soevereiniteit kwijt. Ongeveer 75% van onze wetten worden nu niet in Den Haag gemaakt maar in Brussel. Ook zijn we nu aansprakelijk voor wat er in andere landen van de EU gebeurt. Als er banken in Italië of Griekenland omvallen dan wordt dat niet opgelost door die landen zelf maar dan mag Nederland (lees: de Nederlandse belastingbetaler) ervoor opdraaien. Daar is geen ontkomen aan. Het ESM van de EU mag bij rijke landen geld geven om bijvoorbeeld vervolgens weer aan Griekenland te lenen. Op het moment dat Griekenland niet kan terugbetalen kan de ESM Nederland hierop aanspreken. Het ESM bepaalt dat Nederland binnen 7 dagen elk gewenst bedrag moet storten.  
21
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
Aanvulling op @20

Artikel 9.3. van het ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme):

'ESM Members hereby irrevocably and unconditionally undertake to pay on demand any capital call made on them by the Managing Director pursuant to this paragraph, such demand to be paid within seven days of receipt.'

Dan mag de directeur een land naar eigen inzicht aanwijzen, zoals Nederland, en die dwingen om binnen zeven dagen de miljarden te storten die nodig zijn om de gaten van het andere euroland te dichten. De directeur is overigens een Duitse ambtenaar genaamd Klaus Regling.

Hij staat boven de wet. Het ESM-verdrag regelt dat ook de politie zijn kantoor niet mag betreden, hij is op elke manier onschendbaar en hij hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Het is voor journalisten ook onmogelijk om hem een gewone vraag te stellen.

Juist omdat hij zo machtig is, zijn landen als China bereid om weer geld aan Griekenland uit te lenen, als er iets gebeurt betaalt Nederland wel. Of Nederland daar straks wel zin in heeft is irrelevant geworden dankzij het ESM, want de Nederlandse regering gaat daar niet meer over. Binnen zeven dagen moeten we elk bedrag betalen dat Regling nodig heeft.
22
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
0
0
@21 Het aantal mensen dat boven de wet staat is wel onvoorstelbaar groot in onze samenleving. Alleen het plebs moet zich aan de wet houden. Anders is het tuig volgens Grapperhause. Zelf hoeft hij zich overigens op geen enkele manier aan de wet te houden. Hij mag zelfs met zijn collega's de grondwet overtreden. Zij hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. Ze zijn meer dan wie dan ook.
23
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
Aanvulling op @20 en @21

Excuses, ik heb nog vergeten een link inzake het ESM toe te voegen.

[Link]
24
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
Correctie bij @20

Het ESM van de EU mag bij rijke landen geld geven = Het ESM van de EU mag bij rijke landen geld lenen

Mijn excuses.
25
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
0
0
@23 We doen er niks tegen hoor. Als er wat gebeurt, dan zijn het de elite die het eerst met een privéjet er vandoor zijn. Is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.
26
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
@25 , Daar hebt u gelijk in, de koninklijke familie deed dat ook in 1940. En ik kan ze geen ongelijk geven, als je de mogelijkheden hebt om mensen te ontwijken die het niet goed met je voor hebben dan zou ik zulks ook doen. Maar we dwalen nu een beetje af ben ik bang.
27
1 week en 2 dagen geleden door Smurf
0
0
@26 Bepaalde zaken inflateren niet. 😂
28
1 week en 2 dagen geleden door Sjaak Trekhaak
0
0
Minister Hoekstra van Financiën stuurt de Tweede Kamer een brief over het proces omtrent ingediende herstelplannen binnen de faciliteit voor herstel en veerkracht (Recovery and Resilience Facility, RRF). [Link]
29
1 week en 2 dagen geleden door Querido
0
0
@20 tot en met @25

Godsamme - echt waar - hebben jullie er nou  h e l e m a a l  niets van begrepen.

De EU is een samenwerkingsverband. Met z'n eigenaardigheden en gebreken. Prima. Maar we staan voor elkaar - in Europa als geheel en in de wereld. Dat bindt ons en dat geeft ons een wereldkracht en een wereldmacht.

Poets dat weg en je bent weg.

Een voorbeeld dan maar; California was failliet. Lieten de andere staten C. barsten -> nee dus.

Samen is het keyword. Anders worden we allemaal schapenhoeders.

Nix mis mee - maar ik heb andere plannen.
30
1 week en 2 dagen geleden door Sjaak Trekhaak
0
0
@28 Aanvulling; Bijlage - Brief Dombrovskis [Link]+[Link]
31
1 week en 2 dagen geleden door Sjaak Trekhaak
0
0
Nog een keer; [Link]+[Link]
32
1 week en 2 dagen geleden door Sjaak Trekhaak
0
0
Bizar dat het hier niet werkt, dan maar zo; [Link]
33
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
@29 , Met permissie, ik geef er de voorkeur aan een discussie zonder krachttermen en denigrerende uitingen te voeren. Verder inhoudelijk wat betreft het begrip Europa. Dat wordt helaas vaak gebruikt terwijl het in feite over de EU gaat. Wat Europa bindt is dat het een geografisch bepaald gebied betreft. De EU is binnen dat gebied een samenwerkingsverband van een aantal landen maar niet van alle landen daarbinnen. Voor de oprichting van de EU en tijdens en voor het tijdperk van de EEG hebben we nooit gevaar gelopen terug te vallen tot derde wereld land of om in uw terminologie te spreken, tot schapenhouders. Dat zou ook niet gaan gebeuren met een EEG, de meerwaarde van EU is er volgens mij niet en de nadelen zie ik groter dan de voordelen. Wat betreft Californië, dat ligt denk ik toch anders. De verhouding tussen Californië en bijvoorbeeld New York in de Verenigde Staten is een andere dan tussen bijvoorbeeld Griekenland en Nederland in de EU. De landen van de Verenigde Staten hebben veel meer dan de landen in de EU een soortgelijke cultuur en taal. In de Verenigde Staten wordt één taal gesproken, Engels. In de EU worden vele talen gesproken. Een andere taal spreken geeft gelijk al een ander gevoel. Dit en de ontwikkeling en ontstaan van de Verenigde Staten die geheel anders is als die van de EU zorgt ervoor dat wij ons niet goed kunnen verplaatsen in wat Grieken voelen, denken en waarom ze zijn zoals ze zijn. Dit is in de Verenigde Staten anders, daar is vanwege cultuur en taal veel meer een gevoel van eenheid en saamhorigheid. Dat gevoel van eenheid en saamhorigheid laat zich moeilijk van bovenaf sturen, dat is gebleken bij het uiteenvallen van de USSR en het Warschaupact in 1988/1989. De burger in New York heeft er ook weinig moeite mee dat zo'n 10% van het verdiende geld naar zwakke staten zoals Californië gaat. Dat gaat al heel lang zo en vanwege relatief geringe verschillen in cultuur en een universele taal (Engels) zijn daar weinig problemen mee wat betreft acceptatie. Bij de oprichting van de EU is uitdrukkelijk bepaald dat deelnemende landen onderling geen/nooit financiële aansprakelijkheid hebben. Dat wordt nu beetje bij beetje zonder echte publiciteit eraan te geven losgelaten en de EU burgers worden zo in een andere EU in gerommeld waar geen referendum onder wordt gehouden en wat op de een of andere manier buiten de grote verkiezingsthema's blijft. De EU zoals die nu is komt erop neer dat de Nederlandse burgers straks zouden kunnen opdraaien voor het omvallen van de bank van Berlusconi. Dat wordt niet aan de Nederlandse burger verteld en nog minder wordt gevraagd wat die er van vindt. Juncker, oud-voorzitter van de EU Commissie, verwoordde het op deze manier: "'We besluiten iets, laten het dan even rusten en kijken wat er gebeurt. Als niemand dan herrie maakt en er geen opstand uitbreekt, omdat de meeste mensen sowieso niet begrijpen wat er besloten is, dan gaan we weer verder. Stap voor stap, tot er geen weg meer terug is.'
34
1 week en 2 dagen geleden door Graaier1000
0
0
Correcties bij @33

schapenhouders = schapenhoeders

referendum onder = referendum over

Mijn excuses.
35
1 week en 2 dagen geleden door Duurendaalsdochter
1
0
De EU heeft technologische achterstanden opgelopen op VS, China en Oost-Aziatische landen door de euro.

Het grootste deel van mijn leven is het alleen maar gegaan over de verdeling van schulden.

China en de VS zijn nu verwikkeld in een machtsstrijd. In dollars  investeren ze 1000-den miljarden om de beste technologie, defensie en (digitale) infrastructuur te krijgen. Want wie dat heeft, is politiek en militair de baas.

De EU weet nauwelijks waar te beginnen. Militair is men afhankelijk van de VS. Er is een steunfonds van 800 mrd en de ECB creëert meer dan 1000 mrd euro, maar dat is om overheden te financieren.   In de VS en China zijn projecten op zoek naar geld. In de EU is geld straks op zoek naar projecten.

De VS en China willen grondstoffen en materialen hebben. Dat veroorzaakt inflatie.  Voor de Nederlandse energietransitie zijn ook meer materialen nodig dan in veel andere landen. Die  kan daardoor ook extra duur uitpakken.

Zo krijg je inflatie en stijgende rente.  Goed voor spaarders. Slecht voor huizenbezitters: want als jij een huis gekocht hebt voor 500.000 en  450.000 hebt geleend , je gaat scheiden en de huizenprijzen dalen, dus je krijgt nog maar 400.000  , blijft die 50.000 schuld staan.  Ondernemers die door de lockdowns onder water staan, kunnen een hogere rente ook niet gebruiken.

Er zit veel in de waarschuwing van Goodhart.  Maar ja, volgens de moderne politici is alles nu anders.

Login om te reageren


WEEK STIJGERS ECONOMIE (NL)

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2021.