NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
06 oktober
2022

donderdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

ALGEMEEN (NL)

Groninger Gasveld Gaat Open Voor Heel Europa


Bron: indepen.nl

Groninger gasveld gaat open voor heel Europa Dat leest u natuurlijk nog nergens, maar uiterlijk in november zal het een feit zijn. Indepen sprak met enkele experts op gasgebied en kan niets anders concluderen. Alleen de politiek zit in z'n maag met een erfenis: het compleet negeren van de Groningse bevolking. Sommigen zijn al 10 jaar verwikkeld in een strijd met de overheid om aardbevingsschade vergoed te krijgen. Heel simpel gesteld zijn er maar enkele plekken waar het aardgas vandaan kan komen: Nederland, Denemarken, Engeland en Noorwe

Lees verder op indepen.nl >>Help mee NuJouwNieuws te laten groeien door dit bericht te delen op social media. Dank je wel!
42 Reacties  |  376 Clicks
0006
  Geplaatst door Buddleja 1 maand en 2 weken geleden

REACTIES (42)

1
1 maand en 2 weken geleden door Buddleja
7
-4
Dit klopt als een bus:

"En in echte force majeure, als Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait, zal Duitsland onze gasvoorraden contractueel leegtrekken en dan wordt het een hele koude winter voor de Nederlanders en uiteindelijk ook de rest van Europa. De enig mogelijke optie die dan nog overblijft is de gasvelden in Groningen te openen voor de eigen bevolking en de rest van Europa."

Ze gaan het uitstellen tot het punt waar enig verzet ondergeschikt is geraakt aan bittere nood(zaak). 
2
1 maand en 2 weken geleden door Sjaakie
3
-1
Het is lastig voor te stellen dat juist hier een Europese oplossing ligt voor het wegvallen van Russisch gas. De gasbuis was een Europese gedachte. Europa vond de leiding niet meer zo interessant. Als de Fransen nu gaan graven, dan is de buis op zijn vroegst over vijf jaar klaar. [Link]

Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa. Het afmaken van de pijpleiding zou nog minstens twee jaar kosten. [Link]

Gezien tijdsverschil artikelen in vijf maanden tijd drie jaar er van af, nu nog drie maanden tot november voor de resterende twee jaar.., dus beetje doorpoten dan pijpie klaar en kan dit artikel in de prullenbak..
3
1 maand en 2 weken geleden door Grasnaaier
4
-4
Oet Grunn!
4
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
4
-1
Mja... voor hoeveel jaar zit er gas in Groningen om heel Europa van gas te voorzien? Vijf jaar?

Tegen die tijd zouden er dan LNG schepen gebouwd moeten zijn. Maar met LNG schepen zijn we extreem kwetsbaar voor vijandelijke naties. Als ieder LNG schip geëscorteerd moet worden met schepen van de zeemacht. Dat is ook wat.
5
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
5
-3
Als Trump president wordt van de VS, dan krijgen we weer bijna gratis gas uit Rusland. Tsja...
6
1 maand en 2 weken geleden door Buddleja
2
-3
@2 In die laatste link staat nog steeds dit:

"Het afmaken van de pijpleiding zou nog minstens twee jaar kosten."

En het project is enkele jarengeleden stopgezet, dus nog geen meter verder.
7
1 maand en 2 weken geleden door Sjaakie
2
-1
@6 Ja dat klopt B, ik heb het dan ook over tijdsverschil tussen de artikelen. Afgelopen maart was het nog 5 jaar, in augustus nog maar twee jaar, en dit zonder een meter pijp toe te voegen :-)
8
1 maand en 2 weken geleden door Sjaakie
2
-1
@7 Aanvulling; dus over aantal maanden nog een artikel en pijpie klaar. Schrijven gaat nu eenmaal vlugger zoals blijkt..
9
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
2
-1
Misschien kunnen ze olie kraken tot gas. Dan zouden er installaties gebouwd moeten worden die aardolie omzetten in (aard)gas. Ook een duur grapje.
10
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
3
-1
Ik denk dat het echte probleem pas komt bij de volgende winter. Voor deze winter zijn er nog wel voorraden. Maar na de winter zijn waarschijnlijk alle voorraden echt leeg. En dan krijgen ze het niet meer aangevuld voor de volgende winter. Vermoeden mijnerzijds.
11
1 maand en 2 weken geleden door Sjaakie
3
-1
Oooh, komt goed.. _Het aanvullen van de Nederlandse gasvoorraad voor komende winter ligt op schema. Het lijkt erop dat het doel wordt gehaald om voor 1 november 80 procent van de opslag te hebben gevuld, zeggen het ministerie van Economische Zaken en energie-experts._ [Link]

Gelukkig kan je ze blind vertrouwen! ^^
12
1 maand en 2 weken geleden door Buddleja
2
-2
@7 en @8 Altijd scherp. Onze Sjaakie. 
13
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
2
-2
@11

Klopt, was zelfs vanavond op het nieuws. Dus we hoeven ons deze winter helemaal geen zorgen te maken. Dit soort berichten in de media, zullen alleen maar de energieprijzen verder opdrijven.
14
1 maand en 2 weken geleden door Sjaakie
3
-1
@13 Die prijzen mag je zeker wel ff in de gaten gaan houden, in twee maanden tijd een verdubbeling,,, gelukkig zit er nog als toetje een beetje warmte aan te komen; [Link] Nou nog ff kijken hoe ik dit kan opslaan.. :-)
15
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
3
-2
@9

Wordt al min of meer al gedaan in de raffinaderijen in Pernis.. 

Onderstaande link gaat over Belgische raffinaderijen in Antwerpen. Interessant om te lezen. 

[Link]
16
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
4
-1
@15 Ja, dat bedoel ik. Maar misschien kunnen ze die andere fracties dus ook omzetten naar LPG. Volgens mij zijn er olie tankers genoeg. Moeten er alleen nafta krakers bijgebouwd worden. Dat is nog wel te doen.
17
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
4
-2
@16

Oh helaas, ik ben niet technisch, dat weet ik dus niet.. 😊
18
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
4
-1
@17 Ik weet dat ook niet Dieke. Mja... er moet wel een oplossing komen. Anders zijn straks de problemen echt niet meer te overzien.
19
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
3
-3
@17 Misschien kan Rutte een kabinets crisis afdwingen. En dan nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat ie dan over rechts gaat regeren en gewoon kolencentrales en alles gaat bijbouwen. Want zo gaat het echt niet goed. In Duitsland doen de Groenen wel hun best om tot een oplossing te komen. Ze laten al hun principes varen omdat ze de problemen zien. Alleen hier in Nederland zitten de echte extremisten.
20
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
4
-2
@19

Óók dit gaat in Duitsland anders... 

Duitsland verlaagt btw op gas om consument tegemoet te komen - [Link]

Vreemd, dát ze in andere landen er van alles aan doen, om burgers te compenseren voor de hoge energieprijzen, maar dat ze hier alleen maar druk zijn, om kanslozen het naar de zin te maken. 
21
1 maand en 2 weken geleden door Zie Hier
4
-1
Eerst alle bestaande schade herstellen en aardbeving proef opleveren!

Kan best van al de miljarden die er op dit moment door alle aandeelhouders worden verdien desnoods gaat de staat een keer over tot onteigening en het belang van de inwoners van Nederland!
22
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
3
-4
Hoe sneller de gaswinning in Groningen weer begint, des te gematigder kan het tempo zijn. Dat vermindert de kans op zwaardere aardbevingen. De grotere bevingen van 2012 en daarna werden waarschijnlijk veroorzaakt door het geforceerde tempo van winning ten behoeve van de rijksbegroting : 45 tot 54 mrd kuub per jaar! Het gaat om het vullen van buffers. Dat kun je traag doen. Daar ligt geen probleem.

Wordt bekend dat gas uit Groningen gaat stromen , gaan de gasprijzen dalen. Je hebt kans dat Poetin dan ineens meer wil leveren om zijn inkomsten overeind te houden. Op dit moment is Nederland zijn beste bondgenoot in Europa. Wij houden de gasprijs hoog. Daarom kan Poetin minder leveren en gaat de prijs nog verder omhoog.

Hoe gaan we echter regelen dat het grootste deel van de inkomsten naar de aardbevinggedupeerden gaat? Duidelijk is dat kabinet, Financiën en EZ met geen vinger aan het geld mogen komen. Zij zijn puur te kwader trouw gebleken. Er moet een orgaan worden opgezet dat wel eerlijk en betrouwbaar schade vergoeden gaat. Tot die tijd moet volkomen openbaar worden getoond hoe de inkomstenstromen lopen, zodat departementen  en politiek 100% uitgesloten zijn .  Want met termieten kun je geen huizen versterken.

DvD
23
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
1
-3
Je kunt geen nieuwe regelingen afspreken, als de problemen nog niet opgelost zijn daar.

En het meeste Groningse gas is niet voor de consument bestemd, maar voor de industrie. Een industrie, die juist diegene moet zijn, die fossiele brandstoffen moet afstoten. Voor burgers heeft het óók géén zin, want die worden geacht van het gas af te gaan. 

Verder zal veel van wat door de pijpleidingen dan gaat lopen, maar het buitenland gaan. 

Moeten we voor al deze zaken, de Groningers opnieuw laten bloeden? En wat de financiële kant betreft,  wie zegt, dat er voldoende financiële opbrengsten zijn, om de Groningers voor nu en in de toekomst te compenseren? We praten hier wel ove miljarden, die nog gecompenseerd moeten worden. 
24
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
1
-3
@23 bestemd voor @22  
25
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
1
-3
@22 m post

@23 Dieke

MinFin en EZ gaan de Groningers niet compenseren.  ik vergeleek ze niet voor niets met termieten. Dat zijn heel bedrijvige dieren.  Maar ze zijn alleen maar bedrijvig voor hun eigen nest.

Met heropening van het gasveld is er nog een kans voor de aardbevingsgedupeerden op rechtmatige compensatie. ook voor gevallen die nog komen gaan.

Maar MinFin en EZ zullen de Groningers altijd in gijzeling houden. Omdat het kan. Omdat hun droevig lot aantoont hoe slecht fossiele brandstoffen zijn. Een perverse redenering als je de achtergrond beziet, maar ja.

weet ik ook wel dat het zwakke punt in mijn voorstel is dat de Haagse politiek nooit zal toestaan dat er inkomsten uit Groningen komen die aan hun grijpgrage vingers voorbijgaan. DvD
26
1 maand en 2 weken geleden door Thwil
3
-3
Of dit gaat gebeuren is geheel en afhankelijk van de EU dictators. 
27
1 maand en 2 weken geleden door Wcommander
3
-3
Als dit gaat gebeuren zodat ons propvolle piepkleine landje, ook voor wat betreft ons gas op de slachtbank wordt geleegd. Wat schandalig en kwaadaardig tegen de eigen bevolking.
28
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
2
-3
@25

De enige optie is naar mijn idee  een ander kabinet, dat meer oog heeft voor de maatschappelijke problemen in dit land en die problemen die er nu zijn, ook voortvarend gaan aanpakken. Dan komt het land er misschien bovenop. Nu niet. Ondanks alle mooie praatjes van Rutte en consorten, glijden we steeds verder de afgrond in. Nieuwe verkiezingen, kunnen hopelijk, het tij doen keren. 
29
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
2
-3
@25 m post

@28 Dieke

Ik hoop ook dat nieuwe verkiezingen de ban, de bestuurderskaste van 6 partijen, breken.  Maar het kan ook zijn dat PvdA en GL toetreden tot het kabinet, omdat men zich aan de macht vastklampt. Ngo's, vastgoedbaronnen, ministeries, Brussel : allerlei belangen hopen zich op achter de heersende macht.

Ondertussen vreet de energiecrisis door. Alle menselijke activiteit is energie. Energieschaarste is dus geldontwaarding en verarming. Dat kan het lagelonendeel van Nederland niet hebben. En voor de gepensioneerden is het even funest. 1600 miljard in de pensioenfondsen : 10% inflatie is 160 miljard koopkrachtverlies. En als de markten toekomstige hoge inflatieverwachtingen gaan doorberekenen, daalt het pensioenvermogen razendsnel. Sinds meer dan 10 jaar heeft Financiën de gepensioneerden niet beter behandeld dan de Groningers. 

Daarom zoek ik naar middelen om de inflatie te bedwingen, ipv achteraf te compenseren. DvD
30
1 maand en 2 weken geleden door Dieke
2
-3
@29

Dat klopt, maar zoals ik al in een eerdere reactie op een ander draadje aan u meldde,  is de hoge inflatie niet alleen te wijten aan de hoge energieprijzen. Ergo,  die waren er al nóg voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. 

Hoge of lage Inflatie, heeft vele oorzaken: de rente op de kapitaalmarkten, de ontwikkelingen op de wereldmarkt van producten, waarop ondernemers hun prijzen baseren en niet te vergeten de politiek. 

Dat de politiek in Nederland , maar ook op Europees niveau, grote invloed heeft op veranderingen in deze inflatie, is duidelijk. 
31
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
2
-2
@20 Ja klopt Dieke. De Duitsers zijn gewoon goed bezig. Alleen hier in Nederland hebben we met extremisten te maken.
32
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
1
-2
@29 m post

@30 Dieke

Het klopt dat de hoge energieprijzen er ook al waren voor de Russische inval in Oekraine: omdat Poetin al begon minder te leveren in de zomer van 2021. Met als excuus binnenlandse verplichtingen van Gazprom. Landen als Nederland vertrouwden er op dat de prijzen zouden dalen, maar moesten tegen het najaar toch tegen nog hogere prijzen winterbuffers aanleggen. Poetin wist in 2021 al wat hij van plan was.

Voor 2022 en volgende jaren heb ik de volgende tekening in mijn hoofd . 

Europa kreeg gas van Rusland. Dat was goedkoop en kon door pijpleidingen over niet heel lange afstanden worden aangevoerd. Rusland valt nu af als leverancier. Azië kan niet zomaar gas van de Russen kopen, want er liggen geen leidingen naar Azië. Die landen kopen lng, voornamelijk van Australië en de Golfregio. Daarnaast zijn de  VS een behoorlijke producent. De techniek om gas tot lng te comprimeren is westers. Rusland beschikt er niet echt over.  Poetins gas valt daarom grotendeels weg uit de markt. Dat vervroot de schaarste. De Aziatische landen hebben langlopende contracten met de producenten. Europese landen kunnen opkopen wat er nog rest: tegen hogere prijzen, terwijl de aanvoerroute langer en duurder is dan vanuit Rusland. Dat is een blijvend concurrentienadeel voor de Europese industrie in de komende jaren. En als Aziatische landen door hun economisch succes meer gaan produceren, vragen ze meer lng en wordt het voor Europa weer duurder. Wat betekent: meer inflatie. Vanwege de dreiging die van Rusland uitgaat, is echter een bijv een Europese staalindustrie nodig voor de defensie. Die is erg energie-intensief evenals andere industrieën. 

Zo ziet het schema in mijn hoofd er in het kort uit. Inflatie beteugelen en de energiebehoefte strategisch regelen zijn prioriteit 2 resp. 1. 

Dit is wat mijn denken bepaalt.

DvD
33
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
1
-1
@22     Zo te lezen in de link zal het openen van het Groningse gasveld weinig verschil uitmaken voor de gasprijs , slechts een druppel op een gloeiende plaat . Dan kan het Groningse gasveld maar beter dicht blijven . 

[Link]
34
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
1
-1
@22 m post

@33 Katootje Huisman

Dank U voor de interessante link. Hier wordt het verwateringseffect geplaatst tegenover het swingeffect in de gasprijzen. De gasprijs gaat heel sterk omhoog als er ook maar enige onzekerheid en angst is in de markt voor tekorten. Bij meer zekerheid ebt dat effect weg. Het swingeffect is groter dan het verwateringseffect. Het scheelt uiteindelijk enige procenten inflatie. Voorkomen van inflatie is altijd beter dan compenseren achteraf.

De aangehaalde wetenschappers ondersteunen het standpunt van de D66 staatssecretaris, die het (achterhaalde) coalitieakkoord uitvoert. Ik heb weer gekeken naar anderen. Onder anderen Coby  Van der Linden ( Clingendael) en Cyril Widdershoven in Nederland. 

Het liefst zou ik het standpunt van Dieke onderschrijven, maar ik weet dat Financiën en EZ ( waar Vijlbrief onder valt) nooit hun leven gaan beteren.

DvD
35
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
4
-1
Als je naar de kop en tekst kijkt van het indepent artikel, dan hoort dit item onder conspiracy thuis.
36
1 maand en 2 weken geleden door Buddleja
0
-4
@35 Nee hoor, is gewoon een opiniesite, en dat regelen de moderators wel. 
37
1 maand en 2 weken geleden door Graaier1000
2
-1
@35 , Ik heb ernaar gekeken. Het is de mening/opinie van de redactie van Indepen. Het zou dus in de rubriek Opinie hebben kunnen staan.
38
1 maand en 2 weken geleden door Buddleja
0
-2
@37 Het stond onder opinie, is door de moderatie verplaatst naar Algemeen, dat is een mooie oplossing, kun je alle kanten mee op. 👍 In mijn optiek is het gewaagde opinie. 
39
1 maand en 2 weken geleden door Rationabile (Mod.)
3
-1
@38    Extra gedaan  MOD was gezeur over Cat  een beetje beu. 😄
40
1 maand en 2 weken geleden door Buddleja
1
-1
@39  😄
41
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@39

Je bent toch niet teleurgesteld. Bedoeling was 'nobel'.

In ieder geval bedankt
42
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@5

Er groeit eerder geld op mijn hoofd, dan dat die oranje smurf weer president van de states wordt. Daar steekt 'de dienst' wel een stokje voor.

Login om te reageren


Verwachte datum lancering nieuwe website
oktober - november 2022

WEEK STIJGERS ALGEMEEN (NL)

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.