NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
26 september
2022

maandag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

NATUUR & MILIEU

Zorgen Om Bodemverzakkingen Door Droogte: 'Zuid-Hollandse Landschap Staat Op Het Spel'


Bron: www.omroepwest.nl

Zorgen om bodemverzakkingen door droogte: 'Zuid-Hollandse landschap staat op het spel' Zuid-Holland verzakt door de hitte. Een groot deel van onze bodem bestaat uit veen en dat droogt uit, omdat het al wekenlang niet regent. In natuurgebied de Bieslandse Bos tussen Pijnacker en Zoetermeer maakt boswachter Laurens Bonekamp zich grote zorgen over de gevolgen van het uitdrogen van de veenbodem.

'Kijk dit is een hol weiland', zegt Bonekamp. 'Aan de randen stroomt er nog wel wat water het weiland in via de sloot die eromheen ligt. Daar zakt de veengrond niet, maar in het midden klinkt


Lees verder op www.omroepwest.nl >>Help mee NuJouwNieuws te laten groeien door dit bericht te delen op social media. Dank je wel!
51 Reacties  |  490 Clicks
0005
  Geplaatst door Crezee 1 maand en 1 week geleden

REACTIES (51)

1
1 maand en 1 week geleden door Buddleja
5
-5
Ik vraag het me toch af: gaat die biodiversiteit nu achteruit door stikstof of door droogte? 
2
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
2
-1
@1

Het een zet het ander in gang . Door droogte meer stikstof wat voordelig is voor stikstof minnende planten zoals brandnetel en Bramenstruiken , die krijgen dan de overhand .
3
1 maand en 1 week geleden door Querido
3
-1
@2

Daarnaast speelt een grote rol het achteruit lopen van stoffen als calcium en kalium.  Dat zijn belangrijke voedingsstoffen voor de natuur en door tekorten raakt de bodem verarmt.

En dat komt weer door het "onderhoud" wat de natuurbeheerders plegen -> ze halen bijvoorbeeld omgewaaide bomen en dode bomen weg - waardoor het bos dat soort mineralen kwijt raakt zonder dat dat weer aangevuld wordt.
4
1 maand en 1 week geleden door Buddleja
1
-4
@2 Wat ik er over kan vinden, is dat planten door stikstof meer blad en minder wortels zouden produceren, niet mijn favoriete bron:

[Link]

Maar dat er meer stikstof is door droogte lijkt me niet te kloppen. Dan is het meer: door de reactie van planten op stikstof, meer bladeren, minder wortels, kunnen ze minder goed tegen droogte. Maar stel, er was geen droogte, zouden die planten dan nog steeds meer blad en minder wortels hebben? Ik weet het: kip en het ei verhaal. 
5
1 maand en 1 week geleden door Buddleja
2
-5
@3 Wij maken het Katootje wel weer heel erg moeilijk.
6
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
-1
@3 Dat is ook een factor .

Als ik het in de link zo lees ( ik zeg het maar op mijn manier ) kregen bomen die mineralen of nitrieten en  zoals calcium en kalium vooral van schimmels ( paddenstoelen ) , dat was vroeger meer in evenwicht , maar door al die stikstof in de bodem is dit natuurlijk proces verstoord waardoor de bomen de benodigde stikstof zonder tussenkomst van de schimmels verkrijgen , met als bijkomstigheid calcium en kalium te kort . Zo iets ...   [Link]

In de bossen waar ik zo kom laten ze  bomen vaak liggen , na een tijdje zijn ze dan helemaal begroeit met paddenstoelen en soorten vegetatie . Ik zie ook dat er veel gekapt wordt maar dan wordt er ook veel hout door zo'n  houtversnipperaar gehaald waarna het versnipperde hout op de bosbodem blijft liggen .
7
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
-1
@5

Ha ha , Katootje heeft ook internet . Vind ik ook wel eens interessant om te lezen zoiets .
8
1 maand en 1 week geleden door Querido
2
-2
@6

Heeft volgens mij ook met de biomassa centrales te maken. Bossen werden gewoon leeggeroofd.  Tot men er achter kwam dat daardoor de verschraling toesloeg.  Nu doet men dat alleen nog in de bossen die voor houtkap is bestemd.  Maar dan zijn er nog steeds tekorten. Paar jaar geleden werd er massaal kalk uitgestrooid in bossen.  Ook dat lost maar een klein deel van het probleem op - het blijven verarmde gronden.  De natuur moet je met rust laten - ze snappen het nog steeds niet.

Die natuurbeheerders klungelen maar wat aan.
9
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
-3
@8 Ik denk dat het politieke besluiten zijn. En ben ik met je eens. De natuur gewoon met rust laten. Dat is het beste.
10
1 maand en 1 week geleden door Querido
2
-3
@9

Bingo Smurf.  Een minister belt even met Natuurmonumenten : kunnen jullie wat bijdragen bij het vullen van de biomassa centrales - volgen wat bedekte verwijzingen naar de subsidie - resultaat is dat zo'n natuurbeheerder met politieke doelen bezig is.  En niet met de natuur.
11
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
-3
@10 Ja, zo werkt het precies.
12
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@4   Maar stel, er was geen droogte, zouden die planten dan nog steeds meer blad en minder wortels hebben? Ik weet het: kip en het ei verhaal. 

Inderdaad moeilijk , daarvoor weten we er te weinig over  .

Lijkt me wel want die stikstof zit toch al in de grond waardoor die planten veel blad en weiniger wortels hebben , wat maakt dat er bij droogte de sterkste plant over blijft . Zie je ook bij gras nu het zo droog is , het sterkste grassoort blijft langer groen . Bij voldoende regen overleeft ook de plant die weinig wortels heet , bij droogte niet . Zoals een hortensia die wortelt niet diep , daar kun je nu ook iedere dag een emmer water op de kluit doen .
13
1 maand en 1 week geleden door Zie Hier
2
-2
Misschien in de natte tijden toch maar iets minder water weg pompen!

Met paarden kwamen de landbouwers vroeger op de natte landerijen ook best uit de voeten!
14
1 maand en 1 week geleden door Grimlachje
4
-2
interessant artikel in dit verband: [Link]

Zwavel speelt een grotere rol dan gedacht. Ook het effect op eierschalen en botjes van koolmees kuikens is onderzocht. 
15
1 maand en 1 week geleden door Sarcoff
3
-2
@8 Inderdaad, onder het mom van natuurbeheer werden omgewaaide bomen opgeruimd, alles netjes in rijen aangeplant, liefst soort bij soort, en bij het wildbeheer was het ook liefst prijs schieten.

Natuur laat je gewoon met rust, het regelt zichzelf.
16
1 maand en 1 week geleden door Grimlachje
3
-1
@15 Ok, als je dat vindt dan geld dan toch ook voor de neerslag van vervuilende stoffen die wij mensen veroorzaken. Niet meer doen. Als wij dat regelen dan regelt de natuur zichzelf wel toch?  Fijn dat je daar achter staat.
17
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
2
0
@Uit het bericht ....  ' Een groot bijkomend probleem van deze vochtige laag die nu uitdroogt, is niet alleen dat hierdoor de bodem daalt, maar ook dat er veel stikstof vrijkomt. 

Dus het zijn meerdere factoren  De veengrond die snel uitdroogt wat maakt dat het rottingsproces sneller op gang komt , wat maakt dat er meer stikstof vrijkomt , waardoor meer groei bij stikstof innende planten . 

Uit je reactie ...   Maar dat er meer stikstof is door droogte lijkt me niet te kloppen ... 

 Het is de hitte in combinatie met veengrond die maakt dat er meer verdamping is , waardoor er sneller hogere concentraties stikstof vrijkomt . Met droogte wordt dan bedoeld dat er geen regen valt . 
18
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@17 voor @4  

Verder . Zolang er verdamping is zullen die hoge stikstofconcentraties vrijkomen . Als veengrond uitgedroogd is dan is er geen verdamping meer en zal dat proces dan ook wel gestopt zijn . Denk ik , je weet maar nooit tegenwoordig .
19
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
1
-1
@18    Veenlagen kunnen meters dik zijn.
20
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
0
@19

Ja wat wil je daarmee zeggen ? dat het proces van vrijkomende stikstof niet stopt zolang het onder het uitgedroogd veengrond nog nat is en er verdamping plaats vind ? Zou kunnen . Zolang er verdamping plaats vindt ,maar lijkt me wel moeilijker door die uitgedroogde laag erboven op , waardoor er minder stikstof vrijkomt . 
21
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
1
-1
@20    Als het wél onder water staat komt er niets vrij.  Ik vermoed dat men niet graag ziet dat wat er door een metersdikke veenlaag vrij kan komen in de atmosfeer komt.  Tevens zal de boel inklinken, en moet er bij agrarisch gebruik enorm veel (veelal grond-) water gebruikt gaan worden.
22
1 maand en 1 week geleden door Querido
3
0
@20

Veen komt voornamelijk voor in West en Noord Nederland.  Op die veengrond kun je nauwelijks groente verbouwen - vandaar dat je in die gebieden alleen maar koeien in weiden ziet staan.  Dat is nu eenmaal zo - al honderden jaren weten boeren dat.

Het vrijkomen van stikstof (en methaan) uit veengrond is ook allang bekend en wordt ook meegenomen in de stikstof-uitstoot-berekeningen.  Vreemd is dan wel dat de stikstofuitstoot van zand- en kleigronden "gemakshalve" op nul wordt gezet - terwijl dat echt niet zo is (wel veel minder).

Zolang de boeren het natuurbeheer van hun grond gaat het redelijk goed - ook als de droogte toeslaat. Zolang dat tijdelijk is.
23
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
0
@21

Als het helemaal onder water staat , dan is er verdamping zeker veel verdamping bij droogte . Maar als het niet onder water staat dan komt er lucht bij en gaat het veen verteren en komt die stikstof vrij . 
24
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
1
-1
@23    Uh [Link] ... : "Als je veen drooglegt, gaat de CO2 de lucht in." [Link]
25
1 maand en 1 week geleden door Sarcoff
1
-1
Mooi, de veenlaag worden dus versneld kolen.
26
1 maand en 1 week geleden door Querido
2
-1
@25

Ja - of we gaan gewoon weer terug naar het steken van turf.  Dat is ook vooruit gaan in de vaart der volken 😁
27
1 maand en 1 week geleden door Reagurius
1
0
@24 Maar het veen zit in de grond dus dan blijft de CO2 toch ook in de grond?
28
1 maand en 1 week geleden door Sarcoff
1
0
Ja, dat is milieuvriendelijk, past nog net in het kringloop plaatje, denk ik, en je hoeft geen levende boompjes te kappen.
29
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
2
-2
@27    Svp gewoon het linkje lezen ...
30
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
0
@27  

Veen is toch grond , veengrond , natte onverteerde planten . Co2 gaat toch de atmosfeer in , en al zeker bij verdamping van veengrond  , of mis ik iets ?
31
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@30

Bij uitdroging komt er lucht bij waarna het veen gaat rotten .

[Link]
32
1 maand en 1 week geleden door Reagurius
0
0
@29 Dat heb ik gedaan maar hoe kan de CO2 dan door de grond heen in de atmosfeer komen?
33
1 maand en 1 week geleden door De Fries
1
0
Ik ben een heer van het veen sprekend vanuit het Friesche Haagje ergo ik ben de expert 

Stelt u uw vragen maar 😳
34
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
0
-1
@32   Zie bv @30 , @31 .
35
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@33  😊
36
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
0
-1
@33     "ergo" 

U verkoopt dan geen lulkoek ?     '-)
37
1 maand en 1 week geleden door Reagurius
2
0
@33 Bergschenhoek is groot geworden door turfwinning voor de grote steden in de buurt.
38
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@33

Vraag . Tot hoe diep droogt veengrond uit in tijde van droogte zoals nu het geval is . 

Vraag . Gaat verdamping door en de daarmee vrijkomende uitstoot van stikstof  als er zich een uitgedroogde korst van veengrond heeft gevormd op het nog diepere gelegen natte veengrond .
39
1 maand en 1 week geleden door Reagurius
2
0
@38 Door de verdroging wordt het volume minder waardoor er scheuren in komen en daardoor kan het veen eronder ook droog worden.
40
1 maand en 1 week geleden door De Fries
1
0
@38

Mijn expertise blijkt toch niet geheel toereikend te zijn want ik heb geen flauw benul 😄
41
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@40

😊

Daar zit logica in , ben ik met je eens . Maar lijkt me wel dat de droge korst  het uitdrogen van het natte veen afremt  waardoor uitstoot van stikstof langzamer verloopt .
42
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
1
-2
@41     Vervening is oxidatie.  Misschien wordt het makkelijker te behappen als u zich roestend ijzer voorstelt.
43
1 maand en 1 week geleden door Reagurius
1
0
@41 De droge korst wordt weer nat door het veen eronder en dan weer droog dus dan droogt het in het geheel.
44
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
1
-3
@41    Daar ging iets fout, excuus ... Het uitdrogen van veen kunt u vergelijken met roesten/oxideren.
45
1 maand en 1 week geleden door Buddleja
3
-3
@17 Ik vind het best ingewikkeld, maar ook wel interessant. Je hebt ook nog uitspoeling van stikstof. En dat is slecht want dan komt het in het grond- en oppervlaktewater. En dan blijkt dat bij veen weer het minst voor te komen. Veengrond is kennelijk in staat om stikstof heel goed af te breken. 

[Link]

Uit het artikel:

"Bij grasland op veengrond is spoelt slechts 5% van het stikstofoverschot uit. Hier wordt nagenoeg alle nitraatstikstof afgebroken."

De droogte werkt wellicht dat afbreken tegen. Mooie discussie geworden wel.
46
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
4
-6
@1 t/m @5

En ik maar denken dat de droogte op dit moment hoofdreden nummer één is van het inklinken.
47
1 maand en 1 week geleden door Buddleja
5
-3
@46 Heb je daar ook wat meer uitleg bij? Of reageer je alleen maar weer voor de ego trip? Meteen maar drie mensen belachelijk menen te kunnen maken. Voeg eens iets toe. 
48
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
0
@47

Buddleja .Ik heb al twee keer een reactie getypt, en twee keer is de reactie piet de wei op . Dus hij komt er nog aan . 
49
1 maand en 1 week geleden door Rationabile (Mod.)
1
0
@48   Ik  heb niks van U  verwijderd It wasn't me   😄
50
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
1
0
Ja Lössgrond  66% , kleigrond 30% en veengrond 5% gaat naar het grondwater in . Maar bij veengrond ontstaan er door uitdroging en zuurstof een rottingsproces  waardoor er stikstof vrijkomt . Zolang het veengrond nat blijft is er weinig aan de hand .Maar ook bij landbouw wordt het veengrond ontwaterd anders kun je er niks op laten groeien .

Maar als ik zo lees zijn het verkeer , de industrie als ook de energiecentrales de grootste vervuilers .  
51
1 maand en 1 week geleden door [ Account Verwijderd ]
0
0
@49

Nee de eerste poging  was ik wat snel en hups met een toets had ik zelf de hele reactie verwijderd . De tweede poging was ik schijnbaar uitgelogd  . Shit happens 😄

Login om te reageren


Verwachte datum lancering nieuwe website
oktober - november 2022

WEEK STIJGERS NATUUR & MILIEU

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.