NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
29 juni
2022

woensdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

POLITIEK (NL)

Gemeenten Blij Met Aanpassing Participatiewet, Maar Voor De Uitvoering Is Meer Geld Nodig


Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Gemeenten blij met aanpassing Participatiewet, maar voor de uitvoering is meer geld nodig De Participatiewet gaat op de schop. Bijstandsgerechtigden mogen meer bijverdienen en ook giften ontvangen, zoals boodschappen van familie. Gemeenten zijn blij met de aanpassingen, maar om die uit te voeren moet er wel geld bij.

Dat vertelt Peter Heijkoop (CDA), wethouder Sociale Zaken in Dordrecht en voorzitter van de commissie Participatie, Schulden en Integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Je kunt niet een Mercedes bestellen en vervolgens financiële middelen beschikb


Lees verder op eenvandaag.avrotros.nl >>Help mee NuJouwNieuws te laten groeien door dit bericht te delen op social media. Dank je wel!
13 Reacties  |  114 Clicks
0005
  Geplaatst door Crezee 5 dagen en 21 uur geleden

REACTIES (13)

1
5 dagen en 21 uur geleden door Querido
5
-1
Hopelijk wordt dat geld dan gebruikt om al die starre ambtenaren even flex te maken.
2
5 dagen en 21 uur geleden door Querido
6
-1
En nu, Carola Schouten -> Niet achterover leunen maar stevig doorpakken want er is nog erg veel mis in deze wetgeving.
3
5 dagen en 12 uur geleden door Dieke
5
-2
@2

Tsja, die wet hebben we nog aan ene Klijnsma te danken. Die vond het nodig, om Arbeidsgehandicapten met een zinvolle dagbesteding (sociale werkplaats), in het gewone arbeidsproces te laten deelnemen, waarbij het minimumloon, de beloning was. Werkgevers kregen dan een bonus + een vergoeding, om bijvoorbeeld een speciale werkplek in te richten. Ondanks de vele waarschuwingen dat het niet zou werken, zette Klijnsma tóch door. 

Het gevolg was voor de werknemers véél psychische ellende, omdat werkgevers géén tijd en moeite wilden steken in het begeleiden van deze personen. 

Het gevolg was dat arbeidscontracten weer werden ontbonden, waardoor de meesten in de bijstand terecht kwamen, waardoor ze er financieel flink op achteruit gingen. Van een zinvolle dagbesteding in de sociale werkplaatsen, met behoud van een wao-uitkering, kwamen deze mensen dus in de bijstand terecht, waar ze weer aan allerlei regels moesten voldoen. Voor de meesten werd dit een psychisch drama. Ook familieleden werden gekort met alles omdat anders de bijstandsuitkering verviel. Het ergste was ook nog de sollicitatieplicht die deze Arbeidsgehandicapten voor de kiezen kregen. Drama's waren het gevolg en werkgevers zaten óók niet meer te wachten, op deze medewerkers. 

Er zijn in sommige gemeenten weer sociale werkplaatsen opgericht, om deze mensen weer aan werk te helpen. Een goed initiatief. Moet nóg zien, dat Schouten ook voor deze groep iets kan betekenen.. . 

En Klijnsma? Die laat zich rondrijden met chauffeur, als commissaris van de Koning in haar dienstauto, of verplaatst zich op haar aangepaste dienstfiets en dat allemaal tegen óók nog eens een riante vergoeding. 

Ja, PvdA-politici, zorgen goed voor zichzelf... 😡
4
5 dagen en 11 uur geleden door Querido
4
-2
@3

Ja, PvdA is vreselijk door het ijs gezakt. Maar zijn ze dat eigenlijk niet allemaal?

Kijk nu hoe D66 met de boeren omgaat - ze zien ze niet eens staan. En zo zijn de meeste partijen - elk met hun eigen stokpaardjes, en wat dat doet in de samenleving interesseert ze geen boei.

Alleen van SP hoor ik betere uitspraken - en ... mompel ... mompel van Caroline.
5
5 dagen en 10 uur geleden door Ilse123
1
-2
D66 voert een agenda uit, maar niet voor ons welzijn.
6
5 dagen en 9 uur geleden door Bennie Van Gisteren
2
-2
@5 Heb je daar wat meer info over? Waar moeten we bang voor zijn?
7
5 dagen en 9 uur geleden door Buddleja
1
-1
Ik begrijp dit niet helemaal. Er staat in het artikel dat de gemeenten al jaren klagen over de uitvoer van de strenge Participatiewet. Nu wordt dat gewijzigd: minder streng, dus minder controles en dan zeuren ze weer over de uitvoerbaarheid en dat er geld bij moet. Je bent dan toch juist minder geld kwijt aan de uitvoering? Of bedoelen ze dat ze nu minder snel mensen kunnen korten en dat daar een financieel gat valt? Gewoon de regels aanpassen en uitvoeren, die ambtenaren kunnen wel elders een inhaalslag maken. Daar hoeft echt geen zak geld bij.
8
5 dagen en 8 uur geleden door Querido
0
0
@7

Ten eerste komt er meer beleidsvrijheid - dat betekent dat er nu moet worden nagedacht over elke specifieke situatie. Daar moet natuurlijk ook een sous-chef naar kijken. Dat kost meer tijd.

Ten tweede : in de huidige participatiewet krijgt een gemeente een bepaald percentage van de bijstandsbedragen vergoed uit de rijkssubsidie - want ze moeten actief fraude opsporen en daar hun "winst" uit halen. Dat wordt straks minder - dus moet het vergoedingspercentage omhoog.

Ten derde : invoering van het nieuwe systeem -> training - protocollen - informatiesysteem - standaardbrieven - telefonistes - folders - website - huisbezoek - bezwaarschriften.
9
5 dagen en 8 uur geleden door Buddleja
1
-1
@8   Mensen mogen meer bijverdienen en giften ontvangen. Dan blijft het systeem gewoon hetzelfde. Wat wegvalt is over iedere extra euro vallen. En daarmee vervalt de nu geldende inzet voor controle en dergelijke voor een deel. Verder krijgen gemeenten het gehele benodigde bijstandsbudget voor de uitkeringen vergoed. Als volgend jaar de kostendelersnorm wegvalt krijgen ze gewoon meer geld. En verder moet je de mensen eenmalig informeren en krijg je inderdaad wat meer vragen dan gewoonlijk. Maar ook minder straks omdat mensen minder te melden hebben en zich minder zorgen maken. Ik zie echt geen grote kostenstijging of zo. 
10
5 dagen en 8 uur geleden door Querido
1
-1
@9

Natuurlijk. Dan veeg je hetgeen ik aandraag gewoon van tafel -> het stelt allemaal niet veel voor. Erg veel oog voor praktische zaken heb je iig niet.

Ik hoop niet dat jij ooit nog eens in een echte organisatie terechtkomt.  Dat wordt pure paniek.
11
5 dagen en 8 uur geleden door Buddleja
1
-1
@10 Dan zeg ik het korter: er is geen verschil met de uitvoering van de huidige participatiewet, sterker nog, dat wordt gemakkelijker. Er veranderen slechts wat cijfertjes. De controle blijft hetzelfde minus overdreven onderzoeken en vele bezwaarprocedures. Maar goed. Dan maar geen discussie verder. Geen zin in jijbakken.
12
5 dagen en 7 uur geleden door Querido
1
-1
@11

Je mag een draadje van een ander niet vervuilen 😎
13
5 dagen en 7 uur geleden door Buddleja
1
-1
@12 Wat bedoel je? Ik doe toch niks raars? 😂

Login om te reageren


WEEK STIJGERS POLITIEK (NL)

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.