NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
03 december
2022

zaterdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

BUITENLAND

NJN liveblog Oekraïne


NJN liveblog Oekraïne LIVE-BLOG
3148 Reacties  |  25596 Clicks
0013
  Geplaatst door Clippy (Mod.) 9 maanden en 6 dagen geleden

REACTIES (3148)

Reactie 3001  t/m  3100
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Nieuwste berichten eerst
3001
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Vluchtende Russen, opluchting in Oekraïense dorpen: 'Mensen huilen van geluk' [Link]

 Oekraïne verovert in het oosten van het land bezet grondgebied terug op de Russen. Reacties van opgeluchte bewoners uit de bevrijde dorpen en steden beginnen via internationale media door te sijpelen. "Ze waren zo knap, zo prachtig in vergelijking met de fascisten." 

De Russische troepen worden in behoorlijk tempo teruggedrongen naar het oosten, zag de 66-jarige Oleksandr Verbitski met eigen ogen. "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan", vertelt hij tegen CNN. "Ik ging even naar de winkel en toen ik terugkwam, was iedereen aan het rennen. De Russen reden op hun vlucht zelfs dwars over een begraafplaats, kun je je dat voorstellen?" 

Maandenlang leefde de man met de Russische bezetter en 'wist je nooit wat de Russen van plan waren'. "Ik zorgde ervoor dat ik nooit met ze hoefde te praten, omdat ik wist dat ze me konden slaan. Dus als ik ze passeerde, draaide ik altijd mijn hoofd weg."
3002
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russische straaljager stort neer en veroorzaakt vuurbal op de Krim [Link]

Een Russische Su-25 straaljager is zondag direct na het opstijgen vanaf de Krim neergestort. De oorzaak is nog onduidelijk, maar volgens Oekraïense rapporten verloor de piloot de macht over het vliegtuig.
3003
2 maanden en 2 weken geleden door Hendrianus
@3002 Deze manoeuvre is voor herhaling vatbaar. 
3004
2 maanden en 2 weken geleden door Hendrianus
Ik hoop dat Poetin uit het Kremlin getrapt wordt. Het zal echter niet gebeuren, hij is van het type dat 'groots' ten onder zal gaan want hij kan nergens heen. Het is òf zijn grote natte droom of de dood en doodgaan gaat hij niet alleen doen. Hij sleurt alles mee in een kernoorlog. 

De vraag is, wat doe ik als de eerste bom ergens in Oekraïne gevallen is?
3005
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Onderzoek naar oorlogsmisdaden in bevrijde gebieden Oekraïne [Link]

Door de snelle opmars van het Oekraïense leger is een groot deel van de regio Charkov bevrijd. Voor het eerst sinds februari zijn de dorpen en steden in de regio weer bereikbaar voor journalisten en autoriteiten. Langzaamaan wordt steeds meer duidelijk hoe het leven was onder de Russische bezetting. 

Op beelden uit meerdere bevrijde woonplaatsen is de ravage goed te zien, maar ook de schade van de gevechten in februari en maart is nog niet hersteld. Tijdens de bezetting zijn er meerdere burgerdoden gevallen. Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke oorlogsmisdaden.
3006
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Rusland rekruteert gevangenen voor het front [Link]

Precieze getallen over de verliezen komen niet naar buiten. Maar dat het Russische leger dringend zoekt naar vers bloed, bleek onlangs uit een presidentieel decreet. Daarin besloot president Poetin voor het nieuwe jaar de strijdkrachten met 137.000 militairen uit te breiden. 

Nu de Russen snel teruggedrongen worden in de regio Charkov, met veel dode en gevangengenomen militairen tot gevolg, is het personeelstekort extra nijpend geworden.
3007
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Bevrijde Oekraïners zijn optimistisch: 'Geen bommen meer' [Link]

Inwoners van de Oekraïense stad Balakliia verzamelden zich dinsdag bij een truck met hulpgoederen. De stad was sinds maart bezet door de Russen, maar werd deze week bevrijd. Nu de Russen zijn teruggetrokken, keert het dagelijks leven weer terug in de stad.
3008
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Kiev: Oekraïense strijdkrachten blijven Russen onder druk zetten [Link]

Oekraïense troepen blijven druk uitoefenen op de zich terugtrekkende Russische strijdkrachten in het land. De Oekraïners zijn naar eigen zeggen dinsdag verder opgerukt in door Rusland bezet gebied en hebben meer Russische eenheden op de vlucht gejaagd. 

Rusland heeft bevestigd dat het recent troepen heeft teruggetrokken uit gebieden in het noordoosten van de regio Charkov. Volgens de Oekraïense grenswacht hebben Oekraïense militairen Vovtsjansk veroverd. Die stad ligt op 3 kilometer van de Russische grens en was door Rusland op de eerste dag van de oorlog ingenomen.
3009
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky naar heroverd Izium, mogelijk bewijs voor Russische oorlogsmisdaden [Link]

President Volodymyr Zelensky heeft woensdag een bezoek gebracht aan Izium in de Oekraïense regio Kharkiv. De noordoostelijke stad is afgelopen maandag heroverd door het Oekraïense leger. De legerleiding zegt bewijs te hebben dat de Russen oorlogsmisdaden hebben gepleegd.
3010
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne behandelt krijgsgevangenen 'bewust humaner' dan de Russen [Link]

 Het Oekraïense leger rukt in hoog tempo op en herovert dorp na dorp. Niet alleen plaatsen, maar ook steeds meer Russische militairen komen in handen van Oekraïners terecht. Maar wat gebeurt er met deze Russische krijgsgevangenen? 

Over Oekraïense militairen die gevangen worden genomen door de Russen weten we dat ze niet altijd op een menselijke manier worden behandeld. Ze worden gemarteld en mishandeld, blijkt uit een VN-rapport. Rusland ontkent dat overigens.
3011
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russische raketten treffen stuwdam in geboortestad van Zelensky [Link]

In de stad Kryvy Rih in het zuiden van Oekraïne is een stuwdam getroffen door acht Russische kruisraketten. Het pompstation is beschadigd en door gaten die zijn ontstaan stroomt 100 kubieke meter water per seconde in de achterliggende rivier. Het water stijgt daar gevaarlijk snel, zeggen de autoriteiten. Inwoners van 22 straten in Kryvy Rih kregen het advies te vertrekken.
3012
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne vindt massagraf met 440 lichamen in heroverd Izium [Link]

In de onlangs bevrijde stad Izium is een massagraf gevonden. Dat meldde president Volodymyr Zelensky in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij vergeleek de vondst van de waarschijnlijk 440 lichamen met die in Boetsja dit voorjaar.
3013
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Nieuwe steun VS voor Oekraïne, maar zonder details over type wapens [Link]

De Verenigde Staten hebben een nieuw militair steunpakket ter waarde van 600 miljoen dollar toegezegd aan Oekraïne. Dat meldde het Witte Huis donderdag in een verklaring. Over het type wapens dat de VS aan Oekraïne gaat leveren is niet veel duidelijk. Rusland waarschuwde eerder op de dag dat een "rode lijn" overschreden wordt als Oekraïne zwaardere wapens krijgt.
3014
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Inwoners Cherson wachten op bevrijding, maar vrezen de weg ernaartoe [Link]

Met hoge verwachtingen lanceerde Oekraïne eind augustus een offensief in de regio Cherson, die door Rusland wordt bezet. Na zo'n tweeënhalve week zijn enkele dorpen bevrijd, maar de cruciale havenstad zelf is nog buiten handbereik. Terwijl Rusland versterkingen naar Cherson stuurde, wist Oekraïne elders, in de regio Charkov, wel duizenden vierkante kilometers te heroveren. 

Wat merken inwoners van Cherson van het Oekraïense tegenoffensief? 

"Hier in de stad lijkt het alsof er niets is veranderd", zegt Serhii, die om veiligheidsredenen niet bij zijn volledige naam wordt genoemd. "De Russische militairen zijn nog overal. Ze komen wel wat nerveus over, maar dat zijn ze al maanden." Sinds de Russische overname van de stad zijn Russische militairen en collaborateurs doelwit van aanslagen door Oekraïense partizanen. "Ze zijn daarom op hun hoede."
3015
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht:

EU-voorzitter wil tribunaal Oekraïne, 'meer burgerdoelen aangevallen'  [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Tsjechië, de huidige voorzitter van de Europese Unie, wil dat er een speciaal internationaal tribunaal komt voor de oorlogsmisdaden in Oekraïne. Die oproep komt na de vondst van een massagraf in Izium. Verder melden Britse autoriteiten dat Rusland de aanvallen op burgerdoelen opvoert.
3016
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski zet zinnen op heroveren Marioepol, Melitopol en Cherson  [Link]

 De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft nieuwe aanvallen aangekondigd op door Russische troepen bezette gebieden in Oekraïne. Het doel is het heroveren van de steden Cherson, Marioepol en Melitopol, legde hij uit. 

"Misschien lijkt het dat er na een reeks overwinningen stilte is geweest, maar het is geen stilte", zei hij in zijn dagelijkse videotoespraak.
3017
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Greta filmt het dagelijkse leven in verwoest Marioepol: 'Vergeet ons niet' [Link]

Het vechten is voorbij, maar het leven in het grotendeelse verwoeste Marioepol is nog altijd zwaar. In grote delen van de stad is al maanden geen stroom, gas en schoon drinkwater, al is de stad sinds de Russische verovering uit het nieuws verdwenen. 

Dat baart de 24-jarige Greta Kobotova zorgen. Zij woont samen met haar moeder in de de zwaarbevochten Oekraïense havenstad. Voor de NOS heeft ze video's gemaakt over het dagelijks leven in de stad, variërend van de zoektocht naar water tot de ontdekking van het verbranden van lijken. "Mensen moeten zien wat de realiteit is." 

Bekijk haar leven in Marioepol hier:
3018
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne: Russische aanval op kerncentrale in zuiden [Link]

 Een kerncentrale in de Zuid-Oekraïense regio Mykolajiv is vanochtend vroeg aangevallen door Russische troepen, maar daarbij hebben de reactoren geen schade opgelopen. Dat meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. 

De drie reactoren doen het nog steeds, ondanks dat volgens Energoatom op 300 meter afstand een 'krachtige explosie' plaatsvond. Deze beschadigde wel omliggende gebouwen van de centrale. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
3019
2 maanden en 2 weken geleden door Wasamapuzzlehead
@3018 Misschien eens tijd om goede luchtverdediging bij die kerncentrale te plaatsen. Radar, vliegtuigen, luchtafweer, plus de nodige luchtverdedigingsraketten. Plus de nodige grondtroepen om de zaak in de omgeving te monitoren.
3020
2 maanden en 2 weken geleden door Snorrie
@3019

Zodat je er een legitiem militair doel van maakt.

Top ideetje weer.
3021
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Duitsland stuurt weer pantserhouwitsers naar Oekraïne: 'Die hebben zich bewezen' [Link]

 Oekraïne ontvangt nog eens vier pantserhouwitsers uit Duitsland. De Duitse defensieminister Christine Lambrecht zegt dat de houwitsers onmiddellijk geleverd worden om het Oekraïense leger te helpen in de strijd tegen Rusland. 

Kiev heeft aangedrongen op de levering van meer van de mobiele wapensystemen en Duitsland zegt daaraan te willen voldoen. Eerder leverde Duitsland al tien houwitsers, in een gezamenlijk project met Nederland, dat acht van die wapenvoertuigen schonk.
3022
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Na de bevrijding vraagt Izjoem zich af: wie heulden met Russen? [Link]

Zes maanden leefden de inwoners van de Oekraiense stad Izjoem onder Russische bezetting. Voor voedsel, water en andere basisvoorzieningen waren ze afhankelijk van de Russen. Nu na de bevrijding het leven weer op gang komt, heerst de vraag: wie collaboreerden met de bezetter? 

Veel inwoners praten daar niet gemakkelijk over. "Kreeg u humanitaire hulp van de Russen toen ze Izjoem bezetten?" "Geen commentaar". Margarita ontwijkt alle vragen over de hulp die ze van Rusland kreeg gedurende de zes maanden dat haar stad werd bezet.
3023
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Colijn legt uit wat Poetin  kan doen na de Oekraïense opmars [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al bijna vijftig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer bespreekt hij wat de Russische president Vladimir Poetin kan doen na de razendsnelle tegenaanval van de Oekraïners afgelopen week.
3024
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Dorp in Loegansk ingenomen, opmars Oekraïens leger zet door [Link]

Voor het eerst sinds de Russische invasie in Oekraïne hebben Oekraïense troepen een dorp in de regio Loegansk heroverd op de Russen. Volgens de Oekraïense gouverneur in de regio heeft Oekraïne de "volledige controle" over Bilohorivka. 

In februari erkende de Russische president Poetin de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Een paar dagen later begon de oorlog. Volledige controle over die regio's was een van de doelen van Poetin. 

Bilohorivka is een plaats in de buurt van Lysytsjansk. Die stad werd zo'n 2,5 maand geleden na zware gevechten ingenomen door de Russen. De stad Severodonetsk ligt daar vlakbij. De terugtrekking van Oekraïense troepen destijds betekende dat de regio Loegansk volledig in handen van Rusland was.
3025
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Nederlander (27) in vreemdelingenlegioen omgekomen in Oekraïne [Link]

Een 27-jarige Nederlander is onlangs omgekomen in Oekraïens oorlogsgebied. De man vocht voor het Oekraïense vreemdelingenlegioen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. 

Het ministerie doet vanwege de privacy geen uitspraken over waar de man vandaan komt, wat er met hem is gebeurd en waar en wanneer hij precies is overleden.
3026
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Referenda in bezette delen Oekraïne over inlijving door Rusland [Link]

De leiders van de zelfverklaarde volksrepublieken Loegansk en Donetsk in het oosten van Oekraïne hebben voor eind deze week referenda uitgeschreven waarin de bevolking kan kiezen voor annexatie door Rusland. De volksraadpleging vindt plaats van vrijdag tot en met maandag, melden Russische staatspersbureaus. 

Ook de door Rusland aangestelde leiders van de (deels) bezette regio's Cherson en Zaporizja in het zuiden van Oekraïne houden een referendum dit weekend. 

Nu al is duidelijk dat de uitkomst niet door Oekraïne of door de internationale gemeenschap zal worden erkend, omdat de stembusgang naar verwachting niet in vrijheid verloopt. De volksraadpleging wordt vooral gezien als Russische propaganda.
3027
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Internationale kritiek op aangekondigde referenda in bezette gebieden Oekraïne [Link]

Er is grote internationale verontwaardiging over de referenda die de pro-Russische besturen gaan houden in de bezette delen van Oekraïne. Inwoners krijgen daarbij de vraag of hun regio bij Rusland moet aansluiten. Wereldleiders spreken van schijnreferenda waarvan de uitslag niet zal worden geaccepteerd.
3028
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie af in televisietoespraak [Link]

President Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie afgekondigd. Hij maakte de maatregel bekend in een nationale televisietoespraak, de eerste sinds de invasie van Oekraïne in februari. Volgens Poetin worden alleen reservisten opgeroepen voor militaire dienst, allereerst degenen die in militaire dienst zijn geweest en bepaalde militaire specialismes en ervaring hebben. 

De Russische minister van Defensie zegt dat het gaat om 300.000 reservisten, ongeveer 1 procent van alle mensen die in aanmerking komen. Mannen die worden opgeroepen krijgen eerst een militaire training, zei hij. De dienstplicht gaat niet gelden voor studenten en mensen die nu al in het leger zitten.
3029
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Optrommelen van meer Russische troepen maakt oorlog in Oekraïne plots race tegen klok [Link]

President Vladimir Poetin kondigde woensdag aan dat Rusland meer troepen naar Oekraïne gaat sturen. Dat is waarschijnlijk een reactie op de succesvolle Oekraïense tegenaanvallen van de afgelopen weken. Het lijkt ook een poging om de door Rusland aangekondigde referenda in de bezette gebieden te laten doorgaan. Daardoor wordt de oorlog die al zeven maanden duurt opeens een race tegen de klok. Een overzicht van de huidige stand van zaken.
3030
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
'Leger Oekraïne stelselmatig onderschat, kracht Rusland overschat' [Link]

Na de snelle herovering van een groot deel van de regio Charkov eerder deze maand, zet het Oekraïense leger zijn opmars door in het naastgelegen Loegansk. Die regio viel in de zomer volledig in handen van de Russen, maar Oekraïne zegt nu het dorp Bilohorivka te hebben bevrijd, en de bezette stad Lysytsjansk te naderen. 

"Jullie denken misschien dat we na een serie overwinningen nu aan een adempauze toe zijn", zo zei de Oekraïense president Zelensky onlangs in een videotoespraak, "maar er komt geen adempauze. We bereiden nu het vervolg voor, want Oekraïne moet bevrijd worden." Hoe komt het dat Oekraïne de afgelopen weken flinke terreinwinst wist te boeken en Rusland wordt teruggedrongen, ook al zijn de legers op papier op z'n minst aan elkaar gewaagd?
3031
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Ko Colijn over Poetin, die hint op het gebruik van kernwapens [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al bijna vijftig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer bespreekt hij de recente toespraak van de Russische president Vladimir Poetin. Die kondigde aan meer Russische troepen naar Oekraïne te sturen en zinspeelt opnieuw op het gebruik van kernwapens.
3032
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne wil meer geavanceerde wapens, maar krijgt het deze wel? [Link]

Na een succesvol tegenoffensief in de oostelijke regio Kharkiv richt Oekraïne zich op het bevrijden van de steden Mariupol, Melitopol en Kherson. En daarvoor wil het land al weken meer geavanceerde wapens geleverd krijgen. Maar krijgen de Oekraïners deze wel?
3033
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Rusland laat krijgsgevangenen vrij in ruil voor pro-Russische politicus [Link]

Rusland heeft woensdag 205 Oekraïense en 10 krijgsgevangenen uit andere landen vrijgelaten. Volgens een Oekraïense functionaris is dat het gevolg van een ruil met onder anderen een pro-Russische politicus die maanden geleden al werd gearresteerd in Oekraïne. Kyiv zou op zijn beurt 55 Russische krijgsgevangenen hebben vrijgelaten.
3034
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky vraagt om straf voor Rusland bij VN, krijgt staande ovatie [Link]

De Oekraïense president Zelensky heeft bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gevraagd om meer militaire steun. De president zei dat de wapens nodig zijn voor de verdediging van het land, maar ook om gebieden te heroveren op de Russen. Hij kreeg na afloop van zijn toespraak een staande ovatie. De vertegenwoordigers van Rusland bleven zitten.

Zelensky mocht de VN bij hoge uitzondering via een videoboodschap toespreken. Hij riep ook op tot meer strafmaatregelen tegen Rusland. Zo wil hij dat de Russen hun vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en andere internationale organisaties kwijtraken, iets wat in de praktijk overigens bijna niet mogelijk is.
3035
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Europa overweegt meer wapens voor Oekraïne en nieuwe sancties tegen Rusland

 [Link]

Europa wil meer wapens naar Oekraïne sturen. Ook komen er mogelijk nieuwe sancties tegen Rusland. 

De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie hebben daar in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) over gesproken, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York tegen verslaggevers.
3036
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Video : Opnieuw 'schijnreferenda' in Oekraïne: zo ging dat in de Krim [Link]

Deze week houden de Russen waarschijnlijk schijnreferenda in bezette gebieden in Oekraïne. Wat zijn zulke referenda en hoe ging dat acht jaar geleden in de door Rusland geannexeerde Krim?
3037
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski roept Russen op zich tegen mobilisatie te verzetten [Link]

 De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische bevolking opgeroepen om te protesteren tegen de gedeeltelijke militaire mobilisatie die woensdag in het land is aangekondigd. 

"Protesteer! Vecht! Vlucht! Of word Oekraïense krijgsgevangene! Dat zijn jullie opties om te overleven", zei Zelenski gisteren in zijn dagelijkse videotoespraak. Hij zei dat er al 55.000 Russische soldaten waren omgekomen in Oekraïne sinds de Russische invasie op 24 februari.
3038
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Schijnreferenda in Oekraïense regio's over aansluiting bij Rusland van start [Link]

In bezette Oekraïense gebieden zijn vrijdag referenda over aansluiting bij Rusland van start gegaan. De Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten zien die volksraadplegingen als een schijnvertoning waarvan de uitslag al vaststaat. Zij erkennen de uitslag dan ook niet. 

De referenda worden gehouden in Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson. Het stemmen duurt tot dinsdag. 

In gebieden waar gestemd kan worden zijn veel inwoners gevlucht en wordt ook nog gevochten. Door de Russische invasie zijn veel Oekraïners uit die gebieden verjaagd. Er wonen bijna alleen nog Oekraïners die het met Rusland eens zijn en etnische Russen. Die hebben er wel oren naar om hun woongebied Russisch grondgebied te laten worden.
3039
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
436 lichamen opgegraven uit massagraf bij Oekraïens Izium [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Reddingswerkers hebben in totaal 436 lichamen geborgen die in het massagraf lagen in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Izium. Verder zijn de schijnreferenda in veroverde Oekrainse gebieden van start gegaan.
3040
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Onder dwang of in ruil voor een raam stemmen Oekraïners voor annexatie door Rusland [Link]

Een oude vrouw staat in het portiek van haar flat, omstuwd door pro-Russische cameraploegen. De medewerker van het 'mobiele stembureau' houdt een formulier vast, terwijl zij 'ja' aankruist. Ze heeft gestemd in een 'referendum' voor aansluiting van de regio Donetsk bij Rusland. "Ik vond het erg leuk om mee te doen", zegt ze in de propagandavideo. 

Dit is het beeld dat Rusland graag wil uitdragen: massaal enthousiasme in de bezette gebieden van Oekraïne voor aansluiting bij Rusland. Maar gesprekken met inwoners laten een ander beeld zien van de georkestreerde stembusgang: mensen worden onder zware druk gezet om mee te werken aan de nepreferenda.
3041
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne straft Iran, dat kamikazedrones levert aan Rusland [Link]

 Oekraïne heeft besloten de diplomatieke betrekkingen met Iran af te schalen en de ambassadeur zijn accreditatie af te pakken. Ook wordt het aantal medewerkers van de Iraanse diplomatieke dienst in Kiev gereduceerd. 

Reden is de beslissing van Iran om de Russische strijdkrachten drones te leveren. Het gaat dan om de zogenoemde Shahed-136, ook wel bekend als de 'kamikazedrone'. Oekraïne claimt gisteren zes van die drones neergeschoten te hebben. Dat gebeurde onder meer nabij de haven van Odessa, in Zuid-Oekraïne. 
3042
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Vier maanden na Azovstal: dit doet het krijgsgevangenschap met je [Link]

 Het Oekraïense leger heeft foto's vrijgegeven van een van de soldaten van het Azovbataljon die maanden in krijgsgevangenschap zat in door Russen bezet gebied. Op de voor-en-na-foto's is goed te zien hoe Mykhailo Dianov in vier maanden tijd is veranderd. Ook zijn er foto's van hoe hij er voor de oorlog uitzag. 

Wekenlang werd er gevochten om de staalfabriek in Marioepol. Maar uiteindelijk moesten de soldaten zich daar overgeven. Ze werden krijgsgevangen genomen door de Russen. 

De laatste gewonden werden op 17 mei weggehaald uit de fabriek. Dit zijn beelden van dat moment: 
3043
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Tribunaal voor oorlogsmisdaden in Oekraïne 'ligt nu niet voor de hand' [Link]

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt er al maanden om, maar nu klinkt de roep om een speciaal tribunaal voor oorlogsmisdaden ook in Europees verband. De vraag is hoe realistisch de komst van zo'n tribunaal is. "Er bestaat geen blauwdruk van een tribunaal waaraan Rusland meewerkt." 

De gruwelijkheden in de Oekraïense plaats Boetsja in april waren slechts het begin, klinkt het vaak van Oekraïense zijde. President Zelensky zegt bewijs te hebben voor meerdere oorlogsmisdaden die door Russen zijn gepleegd. Onschuldige burgers in bezette gebieden zouden zijn gevangengenomen en gemarteld door Russische militairen.
3044
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Poetin bemoeit zich persoonlijk met oorlog, hield terugtrekking Cherson tegen [Link]

 De Russische president Poetin bemoeit zich steeds nadrukkelijker met de militaire strategie voor de oorlog in Oekraïne. Hij zou recent hebben geweigerd om troepen terug te trekken uit de stad Cherson. 

Dat zeggen bronnen binnen de Amerikaanse overheid tegen The New York Times. Terugtrekken uit die stad, tot de overkant van de rivier Dnjepr, zou de Russen mankracht en uitrusting kunnen besparen. Maar Poetin wilde daar volgens de Times niets van weten.
3045
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Russische generaal die Mariupol vermorzelde krijgt rol in kabinet van Poetin [Link]

De Russische president Vladimir Poetin heeft Michail Misinzev aangesteld als onderminister van Defensie. Misinzev had een hoofdrol bij de belegering van de zuidelijke havenstad Mariupol, die in mei in handen viel van Rusland. In het gebied wordt nu een schijnreferendum gehouden over definitieve aansluiting bij Rusland. 

Bij de militaire operatie van Rusland tegen Mariupol kwamen duizenden burgers om en werd een groot deel van de stad verwoest. Het leverde Misinzev de bijnaam "slachter van Mariupol" op.
3046
2 maanden en 1 week geleden door Sarcoff
Bindende referenda, daar wel, hier niet.

[Link]
3047
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Hoe Oekraïne op het slagveld van de sociale media probeert te winnen [Link]

De oorlog in Oekraïne is niet grappig, maar toch weten online strijders en sympathisanten humor in te zetten als effectief wapen. Met memes en grappige filmpjes wordt het Oekraïense succes gevierd en de Russische bezetter bespot, en met merchandise en inzamelingsacties worden miljoenen opgehaald voor het Oekraïense leger en specifiek het Georgische vrijwilligerslegioen. 

Inmiddels hebben de twitteraars, tiktokkers en redditors zich verenigd in een steeds serieuzere organisatie: de NAFO. Dat staat voor North Atlantic Fellas Organization, waarbij iedereen zich als fella kan aansluiten. De informele leider van de fellas is een Shiba-hond, die - op bewust amateuristische wijze - wordt gephotoshopt in een militaire outfit.
3048
2 maanden en 1 week geleden door Sarcoff
De NAFO, het staat eigenlijk voor, North Atlantic Fellatio Organisation.
3049
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Witte Huis waarschuwt Kremlin opnieuw voor gebruik kernwapens in Oekraïne [Link]

Het Witte Huis heeft gereageerd op het laatste, nauwelijks verholen dreigement van president Poetin dat Rusland bereid is om kernwapens in te zetten in Oekraïne. 

"We hebben direct, achter gesloten deuren en op zeer hoge niveaus aan het Kremlin duidelijk gemaakt dat elk gebruik van kernwapens catastrofale gevolgen voor Rusland zal hebben en dat de VS en onze bondgenoten resoluut zullen antwoorden", zei nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan in het CBS-programma Face The Nation. "We zijn heel duidelijk en precies geweest over wat dat inhoudt", voegde hij eraan toe. In het NBC-programma Meet the Press liet hij zich in gelijke bewoordingen uit.
3050
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Gevangenissen onder de grond: hoe Rusland burgers in bezet gebied onderdrukt [Link]

Wie op straat loopt in Sjevtsjenkove kan nauwelijks zien dat het plaatsje tot voor kort nog bezet werd door Rusland. In het Oost-Oekraïense dorp is niet echt gevochten, kapotgeschoten huizen zie je niet. Inwoners staan met Oekraïense militairen in de rij voor de waterput. In de apotheek zijn medicijnen te krijgen die er volgens de vrouw achter de toonbank de afgelopen maanden niet waren. Maar onder een grijs gebouw met opgestapelde Russische munitiekisten voor de deur is te zien wat die bezetting voor sommige burgers hier heeft betekend.
3051
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Rusland mobiliseert in bezet gebied nu ook Oekraïners om mee te vechten [Link]

 Niet alleen in Rusland, maar ook in bezette delen van Oekraïne worden mannen gemobiliseerd om met het Russische leger mee te vechten. Dat betekent dat Oekraïners worden gevraagd tegen hun eigen land te strijden. 'Mensen raken hier in paniek.' 

Dat schrijft The New York Times op basis van ooggetuigen en lokale organisaties.  

In de bezette regio's Cherson en Zaporizja in het zuiden van Oekraïne is het alle mannen tussen de 18 en 35 jaar oud verboden om het gebied te verlaten. Zij zouden ook een oproep hebben gekregen om mee te vechten met het Russische leger, meldt de Amerikaanse krant.
3052
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Colijn over de 'bluf' van Poetin en de reactie van het Westen [Link]

De reactie op de Russische dreiging met atoomwapens was nogal alarmistisch. Die redenering (die vorige week voortdurend in de media werd herhaald) luidt als volgt: met de (inderdaad) belachelijke referenda zou Poetin stukken Oekraïens grondgebied 'Russisch maken', dus zijn oorlog in een zelfverdedigingsoorlog omtoveren. Hij zou dat ook met kernwapens kunnen doen. In een nóg verdergaande redenering zou Poetin atoomwapens tegen de NAVO kunnen inzetten, want eigenlijk was dat de agressor.
3053
2 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Eerste resultaten schijnreferenda: Oekraïense gebieden willen bij Rusland horen [Link]

De Oekraïners in de door Russen bezette gebieden willen toetreden tot Rusland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de schijnreferenda die in die gebieden zijn gehouden, melden Russische staatsmedia dinsdag. 

Er vonden referenda plaats in vier bezette Oekraïense gebieden: Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia. Oekraïne en het Westen noemen de referenda een schijnvertoning. 

Het Russische persbureau RIA Novosti meldt dat liefst 96 procent van de stemmen voor Russische annexatie is. In de vier regio's is tussen de 12 en 22 procent van de stemmen geteld. 

De stembussen sloten dinsdag om 16.00 uur (lokale tijd), nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden gehad om te stemmen. In de regio Luhansk zou de opkomst hoog zijn geweest: meer dan 92 procent.
3054
2 maanden en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Uitslag 'nepreferenda' Oekraïne heeft flinke gevolgen: dit kan Poetin nu doen [Link]

Het Russische staatspersbureau TASS heeft de uitslagen gedeeld van de 'referenda' die zijn gehouden in de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. Een overweldigende meerderheid zou hebben gestemd vòòr annexatie door Rusland. Wat gebeurt er nu met de bezette gebieden en haar inwoners? Vijf vragen en antwoorden.
3055
2 maanden en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
VS steunen Oekraïne met nieuw wapenpakket van 1,1 miljard dollar [Link]

 De Verenigde Staten bereiden een nieuw wapenpakket voor ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. Volgens Amerikaanse officials wordt de steun binnen enkele dagen officieel aangekondigd. 

Het nieuwe pakket zal onder meer Himars-raketinstallaties, bijgaande munitie, anti-dronesystemen en radarsystemen bevatten. Daarnaast zijn ook reserveonderdelen en geld voor trainingen en technische ondersteuning inbegrepen. 

De VS hebben sinds het uitbreken van de oorlog al ruim 15 miljard dollar aan militaire steun aan Oekraïne gegeven.
3056
2 maanden en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
EU over schijnreferenda in Oekraïne: 'Illegaal en de uitslagen zijn vervalst' [Link]

De referenda die in de bezette gebieden van Oekraïne zijn gehouden over aansluiting bij Rusland zijn "illegaal en de uitslagen zijn vervalst". Dat zei buitenlandcoördinator Josep Borrell van de Europese Unie woensdag. De stembusgang is volgens hem een nieuwe schending van de Oekraïense landsgrenzen. 

Volgens de machthebbers in de bezette gebieden hebben bijna alle kiezers hebben zich uitgesproken voor aansluiting bij de Russische Federatie. Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda al meermaals schijnvertoningen genoemd waarvan de uitslag al vaststond. 

Mogelijk stelt de Russische president Vladimir Poetin vrijdag in een toespraak in het Russische parlement dat het land de gebieden annexeert. De bezette gebieden beslaan naar schatting 15 procent van Oekraïne.
3057
2 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Bezette Oekraïense regio's morgen officieel geannexeerd door Rusland [Link]

 De bezette Oekraïense regio's worden volgens het Kremlin morgen officieel geannexeerd door Rusland. President Poetin organiseert dan een speciale ceremonie en houdt een speech. "Morgen is de laatste scène in het toneelstuk", zegt correspondent Eva Hartog. 

De bezette Oekraïense regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zullen vanaf morgen bij de Russische Federatie horen. De door Rusland benoemde autoriteiten in de regio's verzochten gisteren om toetreding. Ze vroegen Poetin officieel of hun gebieden ingelijfd kunnen worden door Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben.
3058
2 maanden en 4 dagen geleden door Wasamapuzzlehead
@3057 En nu? Het Kremlin probeert daarmee de inzet van nucleaire wapens te legitimeren.
3059
2 maanden en 4 dagen geleden door Buddleja
@3058 Ik denk meer dat ze een reactie uit proberen te lokken. En die komt er niet, behalve afkeuring en afschuw, enz.
3060
2 maanden en 4 dagen geleden door Wasamapuzzlehead
@3059 Okay...
3061
2 maanden en 4 dagen geleden door Buddleja
@3060 Je denkt toch niet serieus dat WO111 gaat uitbreken. Een toneelstuk is redelijk ongevaarlijk.
3062
2 maanden en 4 dagen geleden door Wasamapuzzlehead
@3061 Het escaleert steeds verder. Het Kremlin heeft misschien aardig wat militaire verliezen geleden, maar dat wil niet zeggen dat ze niet meer heel erg lelijk kunnen doen.
3063
2 maanden en 4 dagen geleden door Buddleja
@3062 Weet je, we weten helemaal niks over dat conflict. In ieder geval niet de waarheid, want de waarheidsvinding is vanaf de eerste dag zwaar gefrustreerd. Dus alles wat er aan oorlogspropaganda naar buiten komt neem ik met een hele grote korrel zout. Maar we raken wel mooi van het gas af. Toch?
3064
2 maanden en 4 dagen geleden door Wasamapuzzlehead
@3063 Nou ja... van het gas af. De sterk gestegen gasprijs leidt tot nogal wat inflatie. Als het alleen de gasrekening was van de cv ketel. Prima. Maar alle prijzen exploderen. Nu merken we alleen dat de prijzen heel hard stijgen, maar dat leidt straks ook tot werkeloosheid en zware bezuinigingen. Mensen met een pensioentje hebben het heel hard te halen. En de meeste mensen zullen echt terug moeten qua levensstandaard. Nou, dat gaat echt niet leuk worden. Veel mensen begonnen net een beetje op te knappen van de krediet crisis. Komt alweer de volgende klap.
3065
2 maanden en 3 dagen geleden door Wasamapuzzlehead
Fijn dat er zoveel Russen vluchten uit Rusland. Niemand hoeft van mij te vechten. Dat is ook de beste oplossing voor een oorlog. Gewoon stoppen met vechten. Klaar, opgelost.
3066
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne meldt 23 doden bij Russische aanval op humanitair konvooi [Link]

 Bij een Russische aanval op een humanitair konvooi zijn veel doden en gewonden gevallen, zegt de Oekraïense gouverneur van Zaporizja. 

Hij meldt dat door beschietingen 23 mensen om het leven zijn gekomen en dat er nog eens 28 gewonden zijn. Op een foto die de gouverneur deelt zijn lichamen te zien die tussen de kapotte auto's liggen. Hij zegt dat medische hulpverleners aanwezig zijn om de gewonden te helpen.
3067
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Ruim twintig burgers gedood bij aanval op humanitair konvooi in Zuid-Oekraïne [Link]

Bij een aanval op een humanitair konvooi in de Oekraïense regio Zaporizhzhia zijn veel doden en gewonden gevallen. De gouverneur van de regio schrijft op Telegram dat door Russische beschietingen 23 mensen om het leven zijn gekomen en dat 28 personen gewond zijn geraakt. 

Rusland ontkent dat en beschuldigt juist Oekraïne van de aanval. 

De mensen zouden zijn beschoten toen ze met hun auto's in de rij stonden om naar het bezette gebied te reizen. Ze wilden daarnaartoe om familieleden op te halen en hulp te verlenen. 

Op een foto die de gouverneur deelt, zijn lichamen tussen verwoeste auto's te zien. Hij zegt dat medische hulpverleners aanwezig zijn om de gewonden te helpen.
3068
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Poetin wil heel Donetsk en Luhansk, grenzen Zaporizhzhia en Kherson nog onduidelijk [Link]

Het Kremlin heeft vrijdag voorafgaand aan de annexatie van vier bezette Oekraïense regio's verduidelijkt welke gebieden het straks als Russisch beschouwt. Het gaat om de volledige provincies Donetsk en Luhansk. Van Zaporizhzhia en Kherson moeten de grenzen nog worden vastgesteld. Vanmiddag om 14 uur houdt de Russische president Poetin een toespraak. 

Geen enkele van de vier regio's is momenteel onder de volledige controle van Rusland. Zo bezetten de Russen slechts 60 procent van Donetsk. 

Ondanks dat zal Rusland de niet veroverde gebieden ook al als eigen beschouwen. "En elke aanval op onze nieuwe territoria, is een aanval op Rusland", meldt het Kremlin opnieuw. Om 14.00 uur (Nederlandse tijd) houdt president Vladimir Poetin een toespraak over de plannen.
3069
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Video : Raketaanval op Mykolaiv richt enorme ravage aan [Link]

Zeker negen mensen raakten vrijdagochtend gewond bij een raketaanval in de Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv.
3070
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
'Feestje' in Moskou, maar aan het front gaat het voor Rusland steeds slechter [Link]

 Overspeelt de Russische president Vladimir Poetin zijn hand met de annexatie van Oekraïens grondgebied? Volgens defensiedeskundige Peter Wijninga heeft hij dat eigenlijk in februari al gedaan met de inval van Oekraïne, maar wordt het nu wel heel duidelijk. "Het gaat steeds slechter, de bevolking komt meer in opstand en ook in eigen kring is er meer kritiek op Poetin." 

Hoewel de feestelijke ceremonie in Moskou vanmiddag anders moet doen vermoeden, staat Rusland er slecht voor in Oekraïne, zegt Wijninga van het Haags Centrum van Strategische Studies. "De Russische troepen worden steeds verder teruggedrongen in Donetsk en in Cherson kunnen ze geen kant op, omdat ze de rivier niet kunnen oversteken. De bruggen zijn daar opgeblazen door Oekraïne."
3071
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Poetin roept vier Oekraïense regio's uit tot Russisch grondgebied [Link]

 De Russische president Vladimir Poetin zal vanmiddag formeel de bezette Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja annexeren. Naar verwachting speekt hij rond 14.00 uur de Doema, het Russische parlement, toe. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen en zorgen onze correspondenten voor duiding. 

De door Rusland benoemde leiders van de bezette regio's zijn sinds donderdag in Moskou om een overeenkomst met Rusland te ondertekenen, tijdens een speciale ceremonie.
3072
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne vraagt versneld NAVO-lidmaatschap aan na Russische annexatie [Link]

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft versneld lidmaatschap van de NAVO aangevraagd. De aanvraag komt kort nadat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag heeft bekendgemaakt vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren. 

"We hebben al bewezen dat we ons kunnen houden aan de normen van het bondgenootschap", aldus Zelensky in een videoboodschap op sociale media. Met de aanvraag voor versnelde toetreding zet Oekraïne volgens hem een "beslissende stap". 

De kans lijkt klein dat Oekraïne op korte termijn kan toetreden. De kerngedachte van de NAVO is dat een aanval tegen een van de lidstaten geldt als een aanval tegen alle bondgenoten. Toetreding van Oekraïne zou dus tot grote escalatie kunnen leiden.
3073
2 maanden en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Geen verrassing: Rusland gebruikt veto tegen VN-resolutie die annexatie veroordeelt [Link]

Zoals verwacht heeft Rusland vrijdag zijn veto gebruikt tegen een resolutie binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin de annexatie van Oekraïens grondgebied door Rusland wordt veroordeeld als een schending van het internationaal recht. De resolutie was ingediend door de VS en Albanië, enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin de annexatie had bekrachtigd.
3074
2 maanden en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-experts: 'Poetin lijkt zijn pijlen nu meer op het Westen te richten' [Link]

Volgens experts was er een opvallend detail aan de speech van de Russische president Vladimir Poetin vanmiddag: die richtte zich voornamelijk tegen het Westen, en niet per se tegen Oekraïne. "In Rusland heerst een groeiende weerstand tegen de oorlog in Oekraïne, meer Russen staan achter de gedachte dat het Westen niet deugt."
3075
2 maanden en 2 dagen geleden door Hendrianus
@3073 Dat verdomde veto recht voor de permanente vijf leden van de VN Veiligheidsraad had allang afgeschaft moeten worden. Aan de andere kant maakt een veroordeling door die raad ook niets uit als de geweldsoptie uitgesloten wordt. Israël weet daar alles van. Maar zelfs al was Rusland veroordeelt en was de geweldsclausule niet uitgesloten, wat dan? Welke landen vallen Rusland dan openlijk en direct aan? Het is te hopen dat Poetin door de Russen zelf uit de macht gesmeten wordt. Daarom hoop ik dat het aantal dode soldaten aan Russische zijde fors omhoog gaat en het Russische volk gaat lijden. Alleen dan is er hoop dat de Poetin kliek door de straten wordt gesleurd en er een einde komt aan de waanzin.
3076
2 maanden en 2 dagen geleden door Hendrianus
@3074 En allemaal in hun beste kledij braaf klappen voor schoft Poetin. Veilig in hun geprivilegieerde positie, in hun warme huizen met een gevulde koelkast.  Sleur dat tuig de straat op en jaag hen met pek en veren de Siberische toendra op.
3077
2 maanden en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïens leger verdringt Russische troepen uit strategische plaats Lyman [Link]

Oekraïne heeft de strategisch belangrijke plaats Lyman weer heroverd op Rusland. Het Russische leger zegt zaterdagmiddag dat het zich heeft teruggetrokken uit het belangrijke spoorwegknooppunt in het noorden van de provincie Donetsk. 

Eerder zei het Oekraïense leger al dat het Lyman had omsingeld. Zaterdag trok het leger de stad binnen. In de plaats zouden ongeveer vijfduizend Russische militairen zich hebben opgehouden. 

"De troepen hebben zich teruggetrokken naar meer gunstig gelegen gebieden", meldt het Russische ministerie van Defensie.
3078
2 maanden en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Russische militairen arresteren directeur kerncentrale Zaporizhzhia [Link]

De directeur van de door Rusland bezette Oekraïense kerncentrale van Zaporizhzhia is vrijdag aangehouden door Russische militairen. Dat meldt het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom, dat verantwoordelijk is voor de centrale. Het internationale atoomenergieagentschap (IAEA) maakt zich zorgen en vraagt de Russen om een verklaring. 

Ihor Murashov werd aangehouden toen hij op weg was van de kerncentrale naar de stad Enerhodar. "Hij is uit de auto gehaald en geblinddoekt in een onbekende richting weggevoerd", schrijft Petro Kotin, een functionaris van de centrale, in een verklaring. 

Over het lot van Murashov is vooralsnog verder niets bekend. Zijn kerncentrale in Zaporizhzhia is de grootste van Europa. De Russen veroverden de centrale in maart.
3079
2 maanden en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Poetins nucleaire optie: bluf, afschrikking of reële dreiging? [Link]

Als we ertoe gedwongen worden, dan deinzen we er niet voor terug kernwapens te gebruiken - die boodschap wordt door president Poetin al sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne met kracht naar voren gebracht. Dreigen met de inzet van kernwapens is in het verleden wel vaker gehoord en uiteindelijk altijd bluf gebleken. De NAVO en de VS nemen het echter "zeer serieus". Waar zou Rusland toe in staat met zijn nucleaire arsenaal?
3080
2 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Brand op Russische militaire luchthaven op de Krim [Link]

Op de Krim heeft zich vandaag klaarblijkelijk opnieuw een explosie voorgedaan op een Russische luchtmachtbasis. "Volgens informatie van de hulpdiensten is een vliegtuig de landingsbaan voorbijgeschoten en in brand gevlogen", schreef gouverneur Michail Rasvotsjajev van Sebastopol op het socialemediakanaal Telegram.
3081
2 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Journalist Andreii verjaagt nu Russen: 'Ik moest mijn functie googelen'

[Link]

Toen de oorlog uitbrak, werd de Oekraïense journalist Andreii opgeroepen voor het leger. Ineens voert hij een eenheid aan van zo'n 40 man. "Op dag 1 sleepte ik al lichamen uit loopgraven." Hij leidt verslaggever Gert-Jan Dennekamp rond in bevrijd gebied.
3082
2 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski: volgende week nog meer Oekraïense vlaggen in Donetsk [Link]

Wat een zware week voor Oekraïne had moeten worden, werd een zware week voor Rusland. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap, waarin hij uitgebreid stilstond bij de herovering van Lyman op de Russen. Russische troepen hadden zich 's middags teruggetrokken uit deze strategische stad in de oostelijke regio Donetsk. "Deze week wapperen er al meer Oekraïense vlaggen in Donetsk. Volgende week zullen het er nog meer zijn", zei Zelenski.
3083
2 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Lyman 'ontdaan van Russen', Paus richt zich tot Poetin [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is Lyman, de Oost-Oekraïense plaats die zaterdag door Oekraïne werd ingenomen, volledig "ontdaan van Russen". Dat zei hij zondag tijdens een toespraak. De Paus richtte zich op het Sint-Pietersplein tot Poetin en zei dat hij de "spiraal van geweld en dood" in Oekraïne moet stoppen. 

Lyman was ruim vier maanden lang een bolwerk van Russische of pro-Russische troepen in de regio Donetsk. Volgens Zelensky is de plaats sinds zondag volledig in Oekraïense handen. Zaterdag meldde hij dat nog enkele Russische troepen weerstand boden. 

Het Russische ministerie van Defensie meldde vrijdag dat Russische troepen zijn teruggetrokken uit Lyman om stellingen in te nemen die beter te verdedigen zijn. Lyman werd al enige tijd vrijwel omsingeld door Oekraïense militairen. Zij waren volgens Russische mediaberichten aan dit stuk van het front beter getraind, bewapend en groter in aantal.
3084
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Waar ligt nieuwe grens van Rusland? Kremlin weet zelf precieze antwoord niet [Link]

 Opmerkelijke uitspraken van Poetins woordvoerder Dimitri Peskov. Hij heeft zijn woordje meestal wel klaar, maar op de vraag waar nu precies de nieuwe grenzen liggen van Rusland, kon hij geen antwoord geven. Na een schijnreferendum annexeerde Rusland vier regio's, maar waar de scheidslijn ligt, lijkt ook het Kremlin niet precies te weten.

Afgelopen vrijdag, op de dag dat in Moskou de annexatie groots werd gevierd, werd door journalisten al gevraagd naar de exacte grenzen. Dat kon Peskov toen niet helemaal helder maken. Voor Donetsk en Loehansk moesten de provinciegrenzen aangehouden worden. Wat betreft Cherson en Zaporizja, daar moest hij op terugkomen.  

Vandaag, op de dag dat ook de het Russisch Lagerhuis instemde met de annexatie, kon Peskov opnieuw geen duidelijkheid verschaffen over welke grenzen nu aangehouden moeten worden.
3085
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Ko Colijn over de scenario's met Russische kernwapens [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al bijna vijftig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer bespreekt hij de scenario's voor de Russische inzet van kernwapens.
3086
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russische leiders erkennen doorbraken Oekraïens leger in bezette regio Kherson [Link]

Pro-Russische leiders in Oekraïne hebben maandag toegegeven dat het Oekraïense leger enkele succesvolle doorbraken heeft geboekt in de zuidelijke regio Kherson. Oekraïne claimt zelf dat het bezig is aan een succesvolle opmars richting het oosten.

De pro-Russische gouverneur van Kherson, Volodymyr Saldo, gaf de doorbraken toe op de Russische staatstelevisie. "De situatie is gespannen, laten we het zo zeggen", zei hij.

Een andere pro-Russische leider in Kherson, Kirill Stremousov, heeft ook gezegd dat het Oekraïense leger een beetje verder is doorgebroken, maar hij benadrukt dat de situatie voor de Russen "onder controle" is.
3087
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
EU gaat tot 15.000 Oekraïense soldaten opleiden [Link]

 De lidstaten van de Europese Unie zijn overeengekomen om zo snel mogelijk trainingen te organiseren voor maximaal 15.000 Oekraïense soldaten, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat zich baseert op bronnen bij de EU. Volgens het plan zal Polen EU-fondsen ontvangen om als hoofdkwartier voor de opleiding te fungeren, terwijl sommige delen in andere EU-landen worden uitgevoerd. Over de definitieve details van het opleidingsprogramma wordt volgende week in Brussel onderhandeld, aldus Der Spiegel.

Duitsland is van plan troepentraining aan te bieden in een gevechtssimulatiecentrum en is ook bereid Oekraïense ingenieurs, medici en andere specialisten op te leiden, schrijft Der Spiegel. Bondskanselier Olaf Scholz had in augustus al aangegeven bereid te zijn om Oekraïense soldaten op te leiden. Destijds zei Denemarken toe een door de Britten geleid opleidingsproject voor 130 troepen te steunen.
3088
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski haalt op Twitter vol uit naar Musk: steun je Oekraïne of Rusland? [Link]

 Elon Musk heeft zich de woede van de Oekraïense president Volodimir Zelenski op de hals gehaald. De Amerikaanse miljardair vroeg Twitteraars naar ideeën om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Eén van zijn suggesties: erkennen dat de Krim bij Rusland hoort. Zelenski heeft daar geen goed woord voor over. 'Welke Musk is leuker? Die Oekraïne of die Rusland steunt?', schrijft hij.

Tesla-oprichter Elon Musk twitterde gisteren over de oorlog in Oekraïne. Hij suggereerde verschillende opties om Oekraïne en Rusland vrede te laten sluiten.
3089
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne duwt nu ook in het zuiden door, maar met een andere tactiek [Link]

 Na de flinke terreinwinst in het noorden rukt het Oekraïense leger nu ook op in het zuiden van het land. Oekraïne nadert daar de belangrijke havenstad Cherson, maar het heroveren van die stad zal niet makkelijk zijn. De oorzaak? Onder meer de winter.  

Oekraïense troepen hebben meerdere plaatsen in het zuiden langs de westoever van de Djnepr-rivier bevrijd. Het zou gaan om tientallen kilometers. Dat bevestigen zowel Oekraïne als plaatselijke Russische leiders. De Oekraïense president Volodimir Zelenski liet in een videoboodschap weten dat er 'bewoonde gebieden in diverse regio's' zijn bevrijd, maar gaf verder geen details. 

Vladimir Saldo, de door Rusland geïnstalleerde leider in de regio Cherson, gaf toe dat Oekraïense troepen zijn doorgebroken in de buurt van Doedtsjany. Dat is een stad aan de rivier de Djnepr, ongeveer 30 km ten zuiden van de vorige frontlinie. "Er zijn nederzettingen die bezet zijn door Oekraïense troepen", zei Saldo.
3090
1 maand en 3 weken geleden door Slavink
Die Krimbrug, hilarisch. Oekraïners hebben in ieder geval moed maar ook humor. Gelijk een postzegel van de brandende Krimbrug. En dan Marylin Monroe dat Poetin feliciteert. Even naar beneden scrollen; Marylin en die Brug: [Link]
3091
1 maand en 3 weken geleden door Hendrianus
Onvoorstelbaar dat er wederom een massa moordenaar opstaat en doelgericht tientallen raketten afschiet op burgerdoelen. Helaas is de VN een lemen reus, door het veto van o.a. Rusland zal deze organisatie nooit ingrijpen, als dat al zou kunnen. Het is te hopen dat het Russische volk zich z.s.m. van Poetin ontdoet. 
3092
1 maand en 3 weken geleden door Hendrianus
Wederom is oorlogsmisdadiger Poetin bezig met raketten afvuren op burgers. Via deze terreur hoopt hij de defensie krachten in Oekraïne te verzwakken in hun daadkracht. Ondertussen waarschuwt notabene Rusland voor escalatie, Rusland zelf doet niet anders. Kom Russische burgers, sta op tegen Poetin. 
3093
1 maand en 3 weken geleden door Slavink
Ik kan het niet aanzien, die verwoesting van die steden, die mensen zonder huis. En zo dapper, die rotrussen zijn nog niet weg of de Oekraïners gaan bouwen, vullen kraters op en maken het weer zo leefbaar mogelijk. Wat een dapper volk!
3094
1 maand en 2 weken geleden door Sarcoff
@3090 Hilarisch, dat Rusland de infrastructuur van de Oekraine nu ook kapotmaakt, die lieten ze voordien intact, ondanks dat er oorlogmateriaal over spoorlijnen e. d aangevoerd werd.

Stop de oorlog en ga aan de onderhandelingstafel zitten.

Aan geheel die uitgelokte oorlog is niets hilarisch.
3095
1 maand en 2 dagen geleden door Sarcoff
Kolonel MacGregor aan het woord.

[Link]
3096
1 maand en 2 dagen geleden door Snorrie
@3095

Kolonel kan je wel vervangen door poetin spreekbuis.
3097
1 maand en 1 dag geleden door Slavink
Meeste Oekraïners hier hebben werk: 'Was bang dat ik mijn ouders niet kon steunen'

Een overgrote meerderheid van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland heeft inmiddels werk gevonden. Dat blijkt uit gegevens van het UWV. Bron:[Link]
3098
1 maand en 1 dag geleden door Slavink
@3094 Waar moet Zelensky dan over onderhandelen? Onderhandelen betekent uitruilen van argumenten of van doelen. Wat moet Zelensky dan inleveren om er wát voor terug te krijgen?
3099
1 maand en 1 dag geleden door Slavink
Uit Trouw, 12 maart 2022.

Het is stil op de site van het Boelgakov-museum in KievDe boycot van Russische cultuur is de literatuur voorlopig bespaard gebleven. De ene na de andere columnist kwam met leessuggesties. De rode ruiterij van Isaak Babel werd (terecht) vaak getipt. Minder genoemd werd Michail Boelgakov, die met De meester en Margarita een van de beste satirische romans ooit schreef. Beide auteurs waren begin twintigste eeuw niet veilig voor de Russische autoriteiten, beiden stierven in 1940.

In Kiev staat een klein museum ter ere van Boelgakov, het is gehuisvest in een mooi gerenoveerde negentiende-eeuwse villa. Op de website staat sinds 2014 dat 'voorstanders van de Russische bezetting van Oekraïne ontmoedigd worden het museum te bezoeken'. Thans is het stil op de website.

Ook in het zwaar getroffen Charkov is een literatuurhuis met normaal gesproken een druk programma. Op 24 februari postte de organisatie op Face- book het bericht dat de collectie is veiliggesteld, en dat de geplande evenementen worden uitgesteld tot 'na de overwinning!'

Tot de sluiting hadden ze een programma voor jongeren lopen van Oekraïense schrijvers 'over de liefde'. Het in Oekraïne beroemde gedicht Liunit Ukrainu ('Love Ukraine') van Volodimir Sosiura (1898-1965) nam daar een belangrijke plaats in. 'Love her in love, in labour, and in fight', schrijft hij. Het is een nationalistisch gedicht, geschreven in tijden van Sovjet-onderdruk- king. Net als Boelgakov moest hij zijn leven lang vrezen voor de toorn van Stalin. Als boeken- tip heeft u er niets aan, want er is geen werk in vertaling verschenen. 

Tik zijn naam in de zoekmachine van een online shop in, en u wordt meteen verwezen naar T-shirts met het gezicht van Zelenski. Op YouTube is wel wat te vinden, zoals het gedicht 'Mazepa', over de legendarische kozakkenhoofdman die zich in het gedicht opvoert als geplaagde zoon van Oekraïne: 'Over woede en eindeloze kwelling, zing ik deze bange dagen'.

Gerwiti van der Werf

44 TIJDGEEST ZATERDAG 12 MAART 2022
3100
4 weken en 2 dagen geleden door Slavink
==Nieuwe Russische rekruten in Oekraïne: 'We zijn kanonnenvoer, er zijn overal lijken'

RTL Nieuws - 4 uur geleden

|Volgens Rusland zijn met de mobilisatie in een maand tijd 300.000 nieuwe rekruten op de been gebracht om naar de oorlog in Oekraïne te sturen. Maar vanaf het front komen er horrorverhalen. De nieuwe soldaten worden soms zonder goede training naar de oorlog gestuurd en zonder gedegen uitrusting. "We zijn kanonnenvoer, er vallen veel doden."

Het geeft een inkijkje in de Russische oorlogsmachine. De Russische krant Novaja Gazeta, een van de weinige onafhankelijke media nog in Rusland, laat familieleden aan het woord van rekruten die zijn gemobiliseerd. Van de 300.000 opgeroepen mannen zijn er volgens de Russische minister van Defensie Sjoigoe al 87.000 in Oekraïne. Sommigen zijn al snel gesneuveld of worden vermist, zoals families vaak wordt verteld. == Bron:[Link]
Reactie 3001  t/m  3100
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Login om te reageren


Verwachte datum lancering nieuwe website
oktober november - December 2022

WEEK STIJGERS BUITENLAND

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.