NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
07 oktober
2022

vrijdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

BUITENLAND

NJN liveblog Oekraïne


NJN liveblog Oekraïne LIVE-BLOG
3089 Reacties  |  23845 Clicks
0013
  Geplaatst door Clippy (Mod.) 7 maanden en 1 week geleden

REACTIES (3089)

Reactie 2901  t/m  3000
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Nieuwste berichten eerst
2901
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Colijn: 'Poetin verliest zijn greep in het Donetsbekken' [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al bijna vijftig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer is de vraag: loopt de strijd in het Donetsbekken nog wel volgens plan voor de Russische president Vladimir Poetin?

De Britse inlichtingendienst twittert iedere dag over de oorlog in Oekraïne. Niet zo'n objectieve bron, omdat ook die dienst niet het achterste van de tong wil laten zien. Maar achterafkennis bewijst toch wel dat de Britten het vaak bij het rechte eind hebben gehad. Bij verkeerde duiding zouden ze natuurlijk ook een modderfiguur slaan.
2902
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zelenskiy wil China's Xi Jinping spreken om oorlog in Oekraïne te beëindigen [Link]

Oekraïne zoekt een gelegenheid om "rechtstreeks" met de Chinese leider Xi Jinping te spreken, meldt de South China Morning Post (SMCP) donderdag lokale tijd. Het gesprek tussen de twee presidenten moet ervoor zorgen dat de oorlog in Oekraïne stopt.

In een interview met het Chinese dagblad doet de Oekraïense leider een beroep op China om zijn grote politieke en economische invloed op Rusland te gebruiken om een einde te maken aan de gevechten.

"Het is een zeer machtig land. Het is een machtige economie ... Dus (het) kan Rusland politiek en economisch beïnvloeden. En China is [ook een] permanent lid van de VN-Veiligheidsraad", citeerde het verslag Zelensky.
2903
2 maanden en 2 dagen geleden door Rationabile (Mod.)
Amnesty: Oekraïens leger brengt met gevechtstactieken eigen burgers in gevaar

Oekraïne brengt zijn eigen burgers in gevaar door van woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen militaire doelen te maken, schrijft Amnesty Internationaal op basis van onderzoek dat de mensenrechtenorganisatie tussen april en juli uitvoerde.

[Link]
2904
2 maanden en 19 uur geleden door Drsnuggles
Waarom worden geplaatste items dat het Oekraïense leger hun eigen bevolking vermoord verwijderd van NuJouNieuws? 

Past dat niet in het algemene narratief over Rusland? Doet NuJouNieuws daar dus ook al aan mee?

[Link]
2905
2 maanden en 19 uur geleden door Rationabile (Mod.)
@2904    Alle berichten over  Oekraïne worden verwijderd. En de link wordt hier geplaats in het live blog  om het overzicht  te behouden.   
2906
2 maanden en 19 uur geleden door Drsnuggles
@2905 Jammer want veel mensen komen op deze pagina zelden, de laatste reactie van een niet-admin is ruim 4 dagen geleden.

Ondertussen blijven jullie geplaatste items verwijderen waardoor mensen het idee krijgen dat NuJouNieuws censureert zonder reden op te geven.
2907
2 maanden en 19 uur geleden door Drsnuggles
@2905 Nog een vraagje voordat ik een ban van 24 uur krijg voor het stellen van lastige vragen. 

Waarom plaatst NuJouwNieuws dan het onderstaande bericht wat niet wordt verplaatst naar deze plek?

[Link]
2908
2 maanden en 19 uur geleden door Rationabile (Mod.)
@2906    Ik zal het overleggen met de andere MODS 

@2907    Omdat we mensen zijn. En wel eens iets over hoofd zien. 
2909
2 maanden en 17 uur geleden door Clippy (Mod.)
Russen bestoken Oekraïense stad vanuit kerncentrale: 'Terugschieten is levensgevaarlijk' [Link]

 Inwoners van de Oekraïense stad Nikopol zijn radeloos. Bijna dagelijks worden ze beschoten door Russische soldaten die zich hebben verschanst in de Zaporizja-kerncentrale, de grootste van Europa. Huizen worden verwoest, de wanhoop onder de Oekraïners is groot. 

Want terugschieten richting de kerncentrale is geen optie. "Als er een kernramp komt, maken wij die niet bewust mee. Omdat wij zo dichtbij wonen, zijn wij op slag dood." 
2910
2 maanden en 8 uur geleden door Clippy (Mod.)
Zorgen om beschietingen bij Oekraïense kerncentrale: 'Kans op kernramp reëel' [Link]

 Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) maakt zich grote zorgen na de beschietingen bij de kerncentrale bij Zaporizja in Oekraïne. "Het onderstreept dat de kans op een kernramp zeer reëel is", zei IAEA-chef Rafael Grossi in een verklaring. 

Bij de gevechten zijn hoogspanningskabels geraakt, waardoor brand is uitgebroken op het terrein van het complex. Delen van het complex raakten zwaar beschadigd, zei het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom dat de centrale beheert. Een reactor moest worden gesloten, maar er kwam geen radioactieve straling vrij. 

Energoatom gaf Rusland de schuld van de schade aan de kerncentrale. Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde Oekraïense troepen van beschieten van het complex. Grossi riep beide partijen op zo terughoudend mogelijk op te treden rond de kerncentrale.
2911
2 maanden en 8 uur geleden door Clippy (Mod.)
Eerste vrachtschip meert aan in Oekraïense haven om graan op te halen [Link]

Een leeg vrachtschip is in de Oekraïense haven bij Odesa aangekomen om graan op te halen. Het is het eerste buitenlandse vrachtschip dat om die reden aanmeert sinds de start van de Russische invasie. 

Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur, Aleksandr Koebrakov, gaat het om de Fulmar S., dat vaart onder de vlag van Barbados. 

De komst van het vrachtschip is mogelijk door een akkoord tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. Dat maakte na maanden de weg weer vrij voor export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee. 

Sinds afgelopen maandag hebben daardoor vier grote bulkschepen beladen met graan eindelijk Oekraïense havens kunnen verlaten. Zij zijn op weg naar de Bosporus en de wereldmarkten, waar voedselschaarste tot prijsstijgingen en in armere landen meteen tot honger leidde.
2912
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Amnesty blijft achter kritisch Oekraïne-rapport staan en baalt van ophef [Link]

Amnesty International baalt van de ophef die is ontstaan over een gepubliceerd rapport over de oorlog in Oekraïne. Daarin schreef de mensenrechtenorganisatie dat het Oekraïense leger militaire doelen maakt van niet-militaire locaties. Amnesty zegt nog steeds volledig achter het rapport te staan. 

"De prioriteit van Amnesty is het zorgen voor de veiligheid van de burgers. Dat was ons enige doel met onze recente publicatie", zegt Amnesty zondag. "Maar voor de duidelijkheid: niets van wat we hebben geschreven over het Oekraïense leger, praat de Russische overtredingen goed."
2913
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïense krijgsgevangenen al maanden spoorloos, families vragen Westen om hulp [Link]

Families van Oekraïense militairen die zijn afgevoerd naar Rusland zijn ten einde raad. Al maanden wachten ze op een signaal van hun geliefden. Het Internationale Rode Kruis wil de Oekraïners bezoeken, maar krijgt van Rusland geen toestemming. Ook Darya Tsykunova zoekt contact met haar verloofde Ilya Samoilenko. "De druk op Moskou moet maximaal worden opgevoerd. Het Rode Kruis moet onze mannen kunnen bezoeken", zegt zij in gesprek met [Link]. 

Op 20 mei had Tsykunova (22) voor de laatste keer contact met haar verloofde. Samoilenko was een van de verdedigers van Azovstal, de staalfabriek in de zuidelijke Oekraïense stad Mariupol. In dat complex vochten elite-eenheden van het Oekraïense leger 82 dagen lang tegen een Russische overmacht. 

Samoilenko (28) groeide uit tot een icoon: een man met een grote baard, een kunstoog en aan zijn rechterarm een haak in plaats van een hand. Die verwondingen had hij eerder opgelopen tijdens de al acht jaar durende oorlog in Oost-Oekraïne met de Russen. In vloeiend Engels sprak Samoilenko met de internationale wereldpers over de situatie in Azovstal, vanuit een ruimte dertig meter onder de grond.
2914
1 maand en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Opnieuw Oekraïense graanschepen vertrokken uit Zwarte Zeehavens [Link]

Vier schepen met graan zijn vanochtend vertrokken uit Oekraïense havensteden aan de Zwarte Zee. Dat heeft minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur gemeld. Het is bijna een week na het vertrek van het eerste graanschip, dat maandag de haven van Odessa uit voer volgens het graanakkoord met Rusland. Vrijdag vertrokken ook drie schepen uit Oekraïense havens. 

Volgens Koebrakov hebben de schepen samen bijna 170.000 ton graan aan boord. De schepen zijn de Mustafa Necati, de Star Helena, de Glory en de Riva Wind.
2915
1 maand en 4 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Ik lees ergens dat US F22 raptors speciale anti-air-defense raketten hebben afgevuurd op Russische radar installaties. 😂👍

De Russen zijn woest. 😂😂😂
2916
1 maand en 4 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
De F22 raptors zijn dus aan het werk. 😂😂😂
2917
1 maand en 4 weken geleden door Hendrianus
Raketaanvallen ver van front Oekraïne maken steeds meer burgerslachtoffers, [Link]

"Tientallen doden en honderden gewonden. Het valt in het niet bij de cijfers van het front, waar duizenden Oekraïense en Russische soldaten sneuvelen. "

En Putin? Die slaapt er na een heerlijke maaltijd geen minuut korter door. Hoe werkt dat bij een mens, je begint een oorlog, je weet dat daarbij vele doden en gewonden vallen en toch begin je eraan. En ook al loopt het heel anders dan gedacht, je blijft doorgaan. Ik begrijp niet dat je daarmee kan omgaan als je niet aan een geestelijke aandoening lijdt. 
2918
1 maand en 4 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Er zijn brokstukken van die raketten aan de Russische kant van Oekraïne gevonden. Oekraïne zal zelf niet de beschikking hebben over deze speciale raketten. De enige mogelijke verklaring is dan ook dat het het werk is van de raptors. 😂
2919
1 maand en 4 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Dan kan Oekraïne zelf met air superiority het klusje wel afmaken. 😂
2920
1 maand en 4 weken geleden door Wedergeboren
@2915   "dat US F22 raptors speciale anti-air-defense raketten hebben afgevuurd"

Waaaaaaaaaaaaat ? Oeps ... dan kan ik levendig indenken dat de Ruski woest zijn ja,
2921
1 maand en 4 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2920 lol 😂
2922
1 maand en 4 weken geleden door Hendrianus
@2921 @2919 @2916 Sorry hoor maar ik begrijp de lol niet echt. 👎
2923
1 maand en 4 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2922 Dat hoeft ook niet. 😃 👍
2924
1 maand en 4 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Ik denk dat de Amerikanen nu aan het liegen zijn over de anti-radar-raketten. Ze kunnen niet uitleggen wat voor vliegtuig zo'n raket heeft afgevuurd. 😄
2925
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne: Zeker 21 doden bij beschietingen in regio Dnipropetrovsk [Link]

Bij Russische beschietingen in de regio Dnipropetrovsk zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker 21 doden gevallen. Dat meldt de Oekraïense gouverneur van de regio volgens persbureau Reuters. De beschietingen vonden plaats op enkele tientallen kilometers van de kerncentrale van Zaporizhzhia, aan de overkant van de rivier de Dnipro.
2926
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Explosies op Russische luchtmachtbasis op de Krim, mogelijk aanval door Oekraïne [Link]

Op een militair vliegveld dat in handen is van Russische soldaten op het Oekraïense schiereiland de Krim zijn vanmiddag meerdere explosies te horen en te zien geweest. Het gaat mogelijk om een aanval van het Oekraïense leger op de door de Russen veilig gewaande regio. Zeker een persoon zou zijn omgekomen.
2927
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Aanval op Krim is 'symbolische overwinning voor Oekraïners' [Link]

Op de Krim zijn zeker negen vliegtuigen van de Russen vernietigd, zegt een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht. Gisteren viel Oekraïne de Russen op het schiereiland voor het eerst sinds de annexatie door Rusland in 2014 aan. 

Op de Krim werden explosies gemeld op een Russische militaire basis. Ooggetuigen op sociale media spraken van twaalf grote explosies. Op beelden zijn grote rookpluimen boven de basis te zien. Oekraïne heeft het schiereiland van grote afstand weten te raken.
2928
1 maand en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Het eerlijke verhaal over Oekraine.

[Link]

Diep diep triest wat wij, het Westen, hebben gedaan.
2929
1 maand en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Onze leiders zijn wel mega hufters. Meer kan ik er niet van maken.

Democratische regimes. Dat is een hint. Democratie bestaat niet.
2930
1 maand en 3 weken geleden door Sjaakie
Vind het onderhand linke soep worden daar, die Rus heeft eerder dit jaar te kennen gegeven dat als de Navo met de Krim gaat bemoeien er een WIII gaat uitbreken, met wat ik vandaag bij het journaal heb meegekregen is dat de kans zeer groot dat Oekraïne erachter zit.., best knappe actie dan wel maar ieder weet dat Oekraïne dit niet alleen heeft kunnen bewerkstelligen.

@2928 Deze was ook helder; [Link]
2931
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht :

Grote schade op de Krim, VN wil wapenstilstand bij kerncentrale [Link]

Regelmatig geeft [Link] je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: satellietbeelden tonen aan dat de explosies bij de Russische luchtmachtbasis veel grotere schade hebben aangericht dan de Russen toegeven. Ondertussen roepen de Verenigde Naties op tot een wapenstilstand rond de kerncentrale van Zaporizhzhia.
2932
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne jaagt op 'verraders' die met Russen samenwerken [Link]

"Er is tuig onder ons dat voor de bezetter werkt. Ze nemen bloedgeld aan en geven in ruil daarvoor informatie over het leger van Oekraïne. Dit uitschot is in ons midden. Ze zijn erger dan de vijand, ze zijn verraders."

Aan het woord is Oleksandr Vilkoel, militair commandant van Kryvy Rih, de stad waar president Zelensky opgroeide. "Ik betaal u uit eigen zak 50.000 hryvna's (ongeveer 1300 euro) als op basis van uw informatie zo'n spion gepakt wordt. Als u iemand aangeeft die sympathiseert met de Russen krijgt u 10.000 hryvna (ongeveer 260 euro)."
2933
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Aanval op Krim symbolisch, maar past ook in militaire strategie Oekraïne [Link]

De aanval op een Russische basis op de geannexeerde Krim kwam als een verrassing. Deskundigen zeggen dat de Oekraïense operatie werd uitgevoerd na een grondige voorbereiding en met grote precisie. Om de Russische militaire basis te raken waren raketten nodig die zo'n 200 kilometer kunnen afleggen. Op satellietbeelden is te zien dat de basis zwaar beschadigd is.

De aanval past in de militaire strategie van het land, zegt oud-commandant van de landmacht Mart de Kruif. Hoewel Oekraïne de verantwoordelijkheid voor de aanval niet heeft opgeëist, kunnen we volgens De Kruif "uitgaan van een doelbewuste aanval, gezien de gerichtheid en mate van verwoesting. Dit is nauwkeurig voorbereid." Niets wijst op een incident, of explosies door een niet uitgedoofde sigarettenpeuk, zoals de Oekraïense defensieminister suggereerde.
2934
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Charkov door raketten getroffen, Russen claimen verovering Pisky  [Link]

De gouverneur van Charkov heeft op de nationale televisie gezegd dat de regio Charkov is beschoten door Russische raketten. Twee van die raketten troffen de stad Charkov. Drie mensen, onder wie een jongen van 13, raakten gewond. 

Ook in Zaporizja gaan de beschietingen door. De Oekraïense autoriteiten waarschuwen inwoners om niet de straat op te gaan, omdat Russische troepen in de richting van de door hen ingenomen kerncentrale zouden schieten. Rusland beschuldigt op zijn beurt juist de Oekraïense troepen van het beschieten van de elektriciteitscentrale. 

Internationaal is er grote bezorgdheid over de gevechten rond de kerncentrale. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) probeert al weken toegang te krijgen tot de centrale.
2935
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Amnesty laat bekritiseerde rapport over Oekraïne bekijken door experts [Link]

Amnesty International gaat zijn rapport over de tactieken van het Oekraïense leger nog eens tegen het licht houden. De mensenrechtenorganisatie stelde onlangs vast dat burgers in gevaar worden gebracht doordat het leger onder meer woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen gebruikt als schuilplaatsen en locaties waarvandaan de Russen worden beschoten. 

Het rapport kreeg veel kritiek. De Oekraïense president Zelensky noemde het Russische propaganda. Oksana Pokaltsjoek, het hoofd van Amnesty in Oekraïne, stapte naar aanleiding van het rapport op, omdat ze het niet eens was met de inhoud.
2936
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Lichamen Oekraïense stad Roebizjne opgegraven voor waardige begrafenis [Link]

In de Oekraïense stad Roebizjne zijn mensen bezig met het opgraven van inwoners die tijdens gevechten in de stad zijn omgekomen. De lichamen worden in doodskisten gelegd en herbegraven op kerkhoven, iets wat tot nu toe niet mogelijk was vanwege de hevige gevechten in het gebied.

Roebizjne ligt in de oostelijke regio Loegansk, die sinds begin juli onder controle van de Russen staat. Voor de oorlog woonden er ongeveer 50.000 mensen.

De mensen die tijdens de gevechten zijn gesneuveld, zijn vaak snel in ondiepe graven gelegd in bijvoorbeeld achtertuinen en grasvelden.
2937
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
'Explosies bij Russisch wapendepot op de Krim' [Link]

 Op de Krim, al sinds 2014 in Russische handen, is een wapendepot ontploft. Ook is er brand uitgebroken in het noorden van het schiereiland, melden Russische media. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er geen mensen zwaargewond geraakt. 

Er zouden al 2000 inwoners geëvacueerd zijn. Correspondent Jeroen Akkermans deelde op Twitter deze beelden van een ooggetuige:
2938
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Ko Colijn over nucleaire rampen (en wat de VS ertegen kan doen) [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al bijna vijftig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer duidt Colijn een eventuele nucleaire ramp bij de kerncentrale van Zaporizhzhia. En wat kunnen de Amerikanen daartegen doen?
2939
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zeemijn ontploft nabij strand in Oekraïne [Link]

In de buurt van een strand in Oekraïne is zaterdag een zeemijn ontploft. De explosie vond plaats bij de Zwarte Zee in de badplaats Zatoka, op zo'n 50 kilometer van Odesa.
2940
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne weer cryptisch over explosies op de Krim, Rusland ontkent aanval [Link]

Op het door Rusland bezette schiereiland de Krim hebben dinsdag op een militaire basis opnieuw meerdere explosies plaatsgevonden. Het incident is bijna identiek aan de ontploffingen van vorige week. 

De explosies vonden plaats bij een legerdepot in het noorden van de Krim. Op beelden is te zien dat er ook een fikse brand uitbrak. Volgens de plaatselijke Russische commandant is er een munitieopslag beschadigd. Ook is er schade aan hoogspanningslijnen, spoorlijnen, elektriciteitscentrales en woongebouwen.
2941
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïense soldaten krijgen basistraining van Britse leger in VK [Link]

Tot voor kort was Snezhana (niet haar echte naam) docent in Oekraïne. Nu staat ze duizenden kilometers verderop met een SE80 rifle op de borst naar een Britse militaire instructeur te luisteren. In het nagebouwde belegerde dorp wordt geschoten en gaan constant explosies af; het is niet duidelijk vanuit welke plek de wapens worden afgevuurd. "Zo plat mogelijk tegen de muur staan", wordt de groep soldaten-in-opleiding via een Oekraïense tolk geïnstrueerd.
2942
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne: Russen verplaatsen gevechtsvliegtuigen na reeks explosies Krim [Link]

De Russische luchtmacht is bezig gevechtsvliegtuigen en helikopters van de Krim naar het Russische vasteland te verplaatsen, in reactie op de recente explosies op het Oekraïense schiereiland, dat door Rusland is geannexeerd. Dat meldt de Oekraïense inlichtingendienst GUR. Er zouden zeker 24 vliegtuigen en 14 helikopters zijn verplaatst. Die informatie is niet onafhankelijk te verifiëren.
2943
1 maand en 2 weken geleden door Dd
Clippy 1x is genoeg hoor, duh
2944
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Ze hebben ons in absolute wilden veranderd, zegt Russische ex-militair [Link]

Een Russische ex-parachutist die meevocht in Oekraïne uit zware kritiek op zijn leidinggevenden. "Ze hebben mensen in absolute wilden veranderd", schrijft Pavel Filatjev in zijn online gepubliceerde verslag. Ook vindt hij dat Rusland onrechtmatig het buurland is binnengevallen, blijkt uit het 141 pagina's lange relaas.

Het leger van Rusland verkeert volgens Filatjev in deplorabele staat. Rantsoenen die ver over datum zijn, hongerige en ongedisciplineerde soldaten, roestige geweren, gebrekkige communicatie en onduidelijke doelstellingen: het uitgebreide verhaal sluit aan bij eerdere berichten van en over Russische militairen.
2945
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Gevaar kerncentrale Zaporizja hoog op agenda Guterres in Oekraïne [Link]

AFP

NOS Nieuws•

gisteren, 13:49

Gevaar kerncentrale Zaporizja hoog op agenda Guterres in Oekraïne

Rusland dreigt de kerncentrale bij Zaporizja uit te schakelen als Oekraïne er aanvallen op blijft uitvoeren, zegt het ministerie van Defensie in Moskou. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan de centrale te beschieten.

Een ongeluk met de centrale kan leiden tot het verspreiden van nucleair materiaal tot in Polen, Duitsland en Slowakije, zegt Moskou. Back-upsystemen van de centrale zouden al zijn beschadigd. Het is de grootste kerncentrale van Europa en een groot deel van Oekraïne is ervan afhankelijk voor zijn stroomvoorziening.

De centrale is sinds maart in Russische handen. Het complex ligt dicht bij de frontlinie en heeft de afgelopen weken regelmatig onder vuur gelegen.
2946
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne ontkent vergiftigen Russen: 'Ze aten mogelijk bedorven vlees' [Link]

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan eind juli meerdere Russische militairen te hebben vergiftigd in de regio Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne. De Oekraïense regering denkt echter dat de militairen mogelijk bedorven voedsel hebben gegeten. 

Volgens het Russische ministerie van Defensie werd een aantal militairen 31 juli in een ziekenhuis opgenomen met ernstige verschijnselen van vergiftiging. Het ministerie meldt niet om hoeveel mensen het gaat. Uit tests zou zijn gebleken dat zij botulinetoxine type-B hadden binnengekregen. Deze neurotoxische stof wordt in sommige geneesmiddelen gebruikt, maar kan ook misbruikt worden om mensen te vergiftigen.
2947
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne stelt vernietigde Russische tanks tentoon in Kyiv [Link]

De tentoonstelling vindt enkele dagen voor de Oekraïense onafhankelijkheidsdag plaats.
2948
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Drone treft hoofdkwartier Russische Zwarte Zeevloot [Link]

Het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol op de Krim is getroffen door een drone. Dat heeft de gouverneur van Sebastopol bevestigd. "Ik ben in het hoofdkwartier van de vloot. Daar kwam een drone door het dak. Helaas werd hij niet neergehaald, hoewel dat met lichte wapens is geprobeerd. Er zijn geen slachtoffers." 

Volgens de gouverneur heeft de politie de toegangen naar het hoofdkwartier afgezet. "Alle hulpdiensten zijn ter plaatse. Blijf kalm en blijf thuis als dat mogelijk is."
2949
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Hup. Weer voor 750 miljoen dollar aan wapens richting Oekraïne: [Link]
2950
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht :

Russische aanvallen én enorm wapenpakket van VS verwacht op Oekraïense feestdag [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: spanningen rondom de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Woensdag viert het land de nationale feestdag, maar die dag markeert ook een half jaar oorlog in Oekraïne. De VS waarschuwt voor een Russische aanvalsgolf én komt met het grootste wapenpakket tot dusver voor Oekraïne.
2951
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
VS sturen recordaantal wapens naar Oekraïne [Link]

De Verenigde Staten sturen een nieuw pakket met wapens naar Oekraïne. Met een geschatte waarde van ruim drie miljard euro wordt het het grootste pakket sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft dit bevestigd. Aangenomen wordt dat Washington het woensdag op de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne officieel bekendmaakt. 
2952
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Angst voor rakettenregen op Onafhankelijkheidsdag Oekraïne [Link]

 Op 24 augustus 1991, deze woensdag precies 31 jaar geleden, werd Oekraïne onafhankelijk van Rusland. Normaal gesproken is dat groot feest en wordt dat gevierd met een parade. Maar niks is normaal deze dagen. Er wordt zelfs rekening gehouden met een flinke uitbreiding van de Russische beschietingen.

De viering van Onafhankelijkheidsdag wordt dit jaar een stuk soberder. Zo zijn er geen grote parades. Oekraïne heeft op de route waar normaal de parade langskomt buitgemaakte Russische tanks neergezet.
2953
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zes maanden oorlog door de ogen van een ex-rijleraar uit Kiev [Link]

De verwachting was destijds dat Kiev binnen drie dagen zou vallen, maar inmiddels duurt de Russische aanval op Oekraïne een half jaar. Langs een frontlinie van zo'n duizend kilometer, van Charkov tot Cherson, vechten tienduizenden Oekraïners dagelijks tegen het Russische leger.

Een van hen is Aleksandr Bober (35). Hij leidde tot 24 februari een rustig leven als motorrijinstructeur in Kiev. Inmiddels is hij, net als een groot deel van de Oekraïense beroepsbevolking, in het groen gestoken. De afgelopen zes maanden waren zwaar en intensief, en voerden hem van front tot front, door het hele land. Dit is zijn oorlogsdagboek, op basis van chatberichten die hij naar de NOS stuurde.
2954
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Een half jaar na de Russische invasie van Oekraïne: zes cruciale wendingen [Link]

Het is woensdag een half jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een ding lijkt zeker: het eind is voorlopig niet in zicht. Zes cruciale wendingen tijdens de oorlog in Oekraïne.
2955
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
'22 doden bij raketaanval op treinstation in regio Dnipro' [Link]

Minstens 22 mensen zijn om het leven gekomen bij een raketaanval op een Oekraïens treinstation, meldt president Zelensky. Ook zijn er volgens hem tientallen gewonden. Het gaat om het station van Tsjaplyne, in de regio Dnipro, op zo'n 80 kilometer afstand van het front in het oosten van het land.

Op niet-geverifieerde foto's is te zien dat meerdere treinstellen grotendeels verwoest zijn. Ook zijn er auto's uitgebrand. Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden.
2956
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zo vieren verschillende steden de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag [Link]

Wereldwijd is in verschillende steden stilgestaan bij de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag.
2957
1 maand en 1 week geleden door Zie Hier
Heb trouwens van morgen op SBS gehoord dat Oekraine zich begin dit jaar los heeft gemaakt van Rusland!!!!!

Is dat een nieuwe vorm van nieuws verdraaiing ??
2958
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Kerncentrale Zaporizja enige tijd van het stroomnet vanwege brand in de buurt  [Link]

De reactoren van de Zaporizja-kerncentrale in Oekraïne waren vandaag enige tijd van het stroomnet gekoppeld. Volgens Energoatom, het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie, had dat te maken met een brand in de buurt.

Het vuur brak uit bij een kolencentrale niet ver van de kerncentrale, die in door Rusland bezet gebied ligt. Daarbij raakten hoogspanningslijnen beschadigd die de kerncentrale met het stroomnet verbinden. De twee werkende reactoren van de centrale werden daarop losgekoppeld, maakte Energoatom eerder vandaag bekend.
2959
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
'Russen breiden offensief uit in oosten van Oekraïne' [Link]

De Russen zouden hun offensief in het oosten van Oekraïne stevig hebben uitgebreid. De Russische aanvallen bij de grote stad Donetsk zijn de afgelopen dagen toegenomen volgens inlichtingen. 

Dat stelt het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse inschatting over het verloop van de oorlog in Oekraïne. 

Onder meer bij de verwoeste luchthaven van Donetsk wordt weer zwaar gevochten. Met hun nieuwe aanvallen willen de Russen waarschijnlijk uitlokken dat er meer Oekraïense troepen naar het oostelijke front komen.
2960
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Eigenaar Oekraïense kerncentrale waarschuwt voor lekken na beschietingen [Link]

De Oekraïense kerncentrale in Zaporizhzhia heeft schade opgelopen door herhaaldelijke beschietingen de afgelopen 24 uur. Daardoor is er een risico dat er waterstof ontsnapt en er radioactieve stoffen worden uitgespuwd. Ook bestaat er grote kans op brand. Dat meldt de eigenaar van de centrale, Energoatom, op Telegram. 

De centrale in Zaporizhzhia , de grootste van Europa, is door Rusland bezet. Wie verantwoordelijk is voor de meest recente beschietingen is onduidelijk. De Russen zeggen dat Oekraïne erachter zit, maar volgens Energoatom is het juist het Russische leger.
2961
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne heeft vrouwelijke soldaten hard nodig, 'we kunnen niet anders' [Link]

Sultan tuurt langdurig door het vizier op haar geweer. Onder toeziend oog van een instructeur ligt de vrouwelijke rekruut doodstil tussen het gras boven op een heuvel in de West-Oekraïense bossen. Ze concentreert zich op een gele ballon die op ruim 500 meter afstand hangt tussen de bomen. 

Ze verlegt haar lichaam een stukje naar rechts en laadt haar wapen met een luide klik. Dan klinkt de scherpe knal van haar Sabatti, een jachtgeweer van Italiaanse makelij.
2962
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne: Russen beschieten steden vanuit kerncentrale Zaporizja [Link]

 Volgens Oekraïne beschieten de Russische bezetters Oekraïense steden vanuit de kerncentrale van Zaporizja. Ze raakten vannacht flatgebouwen in de stad Zaporizja, zo'n vijftig kilometer verderop. 

Al wekenlang beschuldigen de regeringen in Moskou en Kiev elkaar van beschietingen op Europa's grootste kerncentrale, wat internationaal tot veel bezorgdheid leidt. Omwonenden vrezen voor een kernramp.
2963
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Atoomagentschap op weg naar kerncentrale Zaporizja [Link]

 "De dag is aangebroken", twittert het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) vanochtend. Hij is onderweg naar de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. 

Rafael Grossi verwacht dat hij 'later deze week' met zijn team zal aankomen om te beginnen aan de inspectie van de grootste kerncentrale van Europa.
2964
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne start offensief om zuiden van Russische bezetting te bevrijden [Link]

Oekraïense strijdkrachten zijn gestart met de bevrijding van het zuiden van het land, dat is bezet door de Russen. Eén van de doelen is de bevrijding van havenstad Kherson. 

Het zuidelijke commando van het Oekraïense leger roept inwoners van het gebied op te vertrekken. Daarmee moet worden voorkomen dat ze in de strijd verwikkeld raken.
2965
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Oekraïens tegenoffensief in zuiden brengt oorlog in nieuwe fase  [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Oekraïense strijdkrachten zijn gestart met een tegenoffensief in het zuiden van het land. Rusland beweert de eerste aanvallen te hebben afgeslagen, maar een heropleving van de strijd lijkt een kwestie van tijd. 

Een van de doelen van het Oekraïense tegenoffensief is de bevrijding van havenstad Kherson. Het Oekraïense leger roept inwoners van het gebied op te vertrekken. Daarmee moet worden voorkomen dat ze in de strijd verwikkeld raken.
2966
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Ko Colijn over de verdere inmenging van de VS in Oekraïne [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al bijna vijftig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer bespreekt hij hoe de Verenigde Staten zich steeds nadrukkelijker met de oorlog bemoeien, en of dat positief of juist negatief is.
2967
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne zwijgt over slag om Cherson, stilte past bij strategie [Link]

Het nieuwe Oekraïense offensief in Cherson wordt met stilte omhuld. Gisteren werd de langverwachte tegenaanval aangekondigd, maar het is vooralsnog onduidelijk of de Oekraïners vooruitgang boeken. "Wees geduldig en houd informatie over de strijd voor je", zei een legerwoordvoerder gisteravond. 

"Wilt u weten wat de plannen zijn?" vroeg president Zelensky retorisch in zijn nachtelijke toespraak. "Van de verantwoordelijken zult u geen details horen. Dit is namelijk een oorlog." Ook de opperbevelhebber van het leger zwijgt in zijn dagelijkse update over het offensief.
2968
1 maand en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Dit is waarom Oekraïne stil blijft over het grootste tegenoffensief tot nu toe [Link]

 De oorlog in Oekraïne is op internet op de voet te volgen. Online verschijnen er dagelijks foto's en video's van de strijd. Maar nu het Oekraïense leger een groot tegenoffensief is begonnen rondom de zuidelijke stad Cherson, vraagt het om een totale informatiestilte. 

Na een maandenlange voorbereiding heeft Oekraïne een tegenaanval gelanceerd in het zuiden van Oekraïne. De stad Cherson wordt al sinds begin maart door de Russen bezet, en Oekraïne wil het nu bevrijden. Rusland zou daar namelijk een referendum voorbereiden om het gebied formeel in te lijven. 
2969
1 maand en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Missie IAEA bij beschoten kerncentrale Zaporizja begint: 'Eindelijk onderweg'  [Link]

 Een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is van Kiev op weg naar de kerncentrale bij Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. Dat heeft IAEA-chef Rafael Grossi, die de missie leidt, gezegd. "We zijn nu na bijna zes maanden aan pogingen eindelijk onderweg." 

"Ik ben me zeer bewust van de relevantie van dit moment maar we zijn er klaar voor. Het IAEA is er klaar voor. We zullen rapporteren na de missie. We zullen er een paar dagen doorbrengen", aldus Grossi. Vermoedelijk komt het team morgenochtend aan.
2970
1 maand en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïners foppen Russen: zeker tien raketten ingeslagen op houten dummies [Link]

 Wie niet sterk is moet slim zijn. Oekraïne neemt het Russische leger in de maling met houten replica's van Amerikaanse raketsystemen. Zo proberen ze de Russen te verleiden om kostbare langeafstandsraketten te verspillen op nepdoelen. De Oekraïners zijn niet de eersten die zulke foptactieken inzetten om de vijand te verwarren. "Het is zo oud als oorlogsvoering." 

Het gaat om imitaties van de HIMARS, een geavanceerd Amerikaans raketsysteem waarvan Oekraïne er veel gekregen heeft. Volgens de Washington Post zijn er al zeker tien Russische kruisraketten ingeslagen op verschillende houten installaties. 
2971
1 maand en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Missie aangekomen bij kerncentrale van Zaporizja, het gevaarlijkste plekje op aarde [Link]

Experts van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn aangekomen bij de kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. Het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom heeft de aankomst bevestigd, nadat de reis door beschietingen in de omgeving uren vertraging opliep.
2972
1 maand en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Human Rights Watch vindt nieuw bewijs voor 'filtratie' Oekraïners in kampen  [Link]

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft nieuwe bewijzen gevonden voor de massale selectieprocedures in zogenoemde filtratiekampen in het door Rusland bezette gebied in Oekraïne. Ook wordt daar de gedwongen deportatie van Oekraïense burgers naar Rusland gemeld. 

Voor het vandaag gepubliceerde rapport We had no choice sprak HRW met 54 mensen die zelf het filtratieproces ondergingen of familie of vrienden hadden die naar Rusland zijn gebracht. In de meeste gevallen ging het om mensen uit de regio's Marioepol en Charkov.
2973
1 maand en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski: Rusland laat geen buitenlandse media toe in Zaporizja [Link]

 Het team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat sinds gisteren bij de grote kerncentrale in de regio Zaporizja is, wordt niet vergezeld door internationale media, terwijl dat wel de afspraak was. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn alleen Russische media toegelaten.

Hoewel niet te controleren valt of internationale media inderdaad door 'Russische bezetters' zijn tegengehouden bij het complex van de kerncentrale in Enerhodar, zoals Zelenski beweert, staat het wel vast dat IAEA-chef Rafael Grossi gisteren alleen met Russische media sprak.
2974
1 maand en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
IAEA blijft met inspecteurs in belaagde kerncentrale Zaporizja [Link]

VN-atoomwaakhond IAEA blijft met een team deskundigen in de kerncentrale Zaporizja. Dat heeft IAEA-chef Rafael Grossi gezegd na zijn bezoek aan de Oekraïense centrale, die vanwege de oorlog al tijden onder vuur ligt.

Het team van de IAEA kwam vanmiddag aan bij de kerncentrale om de veiligheidssituatie te onderzoeken, vanwege toegenomen zorgen over een nucleaire ramp door de beschietingen. De inspecteurs bekeken onder meer de fysieke schade aan het complex en spraken met het personeel over de werkomstandigheden.
2975
1 maand en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Inspectie: kerncentrale Zaporizja geeft alleen nog stroom via noodkabel [Link]

 De beschoten kerncentrale Zaporizja in Oekraïne is alleen nog met een reservekabel aangesloten op het stroomnetwerk. Atoomwaakhond IAEA meldt dat de connectie met de laatste hoofdaansluiting is verloren. Via de noodkabel levert de centrale nog wel stroom aan het landelijke netwerk. 

De Russische autoriteiten zeiden eerder vandaag dat er vanwege "technische problemen" geen stroom meer wordt geleverd aan gebieden die onder Oekraïense controle staan. Maar het IAEA-inspectieteam kreeg ter plekke van het Oekraïense personeel in de kerncentrale te horen dat er nog wel stroom wordt geleverd, maar dan via een reservekabel.
2976
1 maand en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Eenmaal per week leggen Oekraïne en Rusland wapens neer voor uitruil doden [Link]

Oekraïne en Rusland werken, uit het zicht van de oorlog, in het diepste geheim samen voor een gezamenlijk belang: het uitruilen van de lichamen van omgekomen militairen. Een speciaal team van Oekraïne onderhandelt voortdurend met Rusland over de lichamen. Op die manier zijn volgens Oekraïne al 541 gesneuvelde militairen terug in Oekraïense handen gekomen. 

De meesten (428 lichamen) zijn slachtoffers van de slag om Marioepol, met name de verdedigers van de Azovstal-fabriek, het laatste bolwerk van verzet in de stad. Ook zijn er doden teruggebracht uit de veroverde stad Cherson en dorpen in Donetsk, Loegansk en Charkov, meldt het Oekraïense ministerie van Reïntegratie.
2977
1 maand en 1 dag geleden door Crezee
[Link] Zelenski: 'Rusland wil normale leven van elke Europeaan verwoesten'

Door
2978
1 maand en 1 dag geleden door Hendrianus
Ik hoop dat er een plan B klaar ligt als Rusland zich niet beperkt tot de Krim en de Donbas. Er is een moment dat je moet vechten.
2979
1 maand en 1 dag geleden door Snorrie
@2978

De Donbas is al meer als wat Rusland kan behappen.
2980
1 maand en 12 uur geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht :

Oekraïne boekt successen bij tegenoffensief in zuiden [Link]

Regelmatig geeft [Link] je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Het Oekraïense leger wint terrein op de Russen bij het tegenoffensief in het zuiden van het land. Verder is de laatste reactor van de kerncentrale bij Zaporizhzhia losgekoppeld van het Oekraïense elektriciteitsnet.

De legerleiding in het zuiden van Oekraïne meldt dat meerdere gebieden zijn heroverd en dat een Russisch wapendepot en een brug zijn vernietigd. Het Amerikaanse Institute for the Study of War bevestigt de Oekraïense claims en zegt dat het leger aantoonbaar vooruitgang boekt.
2981
4 weken en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
'Russische soldaten lekten locatie van militaire posities in chats met nepvrouwen' [Link]

 Door Russische soldaten te misleiden met nepaccounts van knappe vrouwen zijn Oekraïense IT'ers achter de locatie van Russische militaire posities gekomen. Een Russische basis werd daarna door het Oekraïense leger aangevallen. 

Russische soldaten bij Melitopol in Zuid-Oekraïne stuurden via chatberichten foto's van zichzelf naar aantrekkelijke 'vrouwen' in de buurt. Maar de accounts bleken nep: ze waren opgezet door Oekraïense IT-experts om informatie over de Russische posities te achterhalen, schrijft de Financial Times. De locaties werden kort daarna aangevallen door het Oekraïense leger.
2982
4 weken en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky steunt demilitarisering van kerncentrale Zaporizja [Link]

De Oekraïense president Zelensky steunt demilitarisering van de kerncentrale in Zaporizja. VN-atoomwaakhond IAEA zei gisteren dat er dringend maatregelen nodig zijn om een nucleair ongeluk bij de kerncentrale te voorkomen. 

Een IAEA-delegatie heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan in Zaporizja. De kerncentrale is in Russische handen. Op het terrein van de kerncentrale is schade geconstateerd, onder andere aan het gebouw voor kernbrandstof en aan de opslagfaciliteit voor vast radioactief afval. 

Het IAEA zegt dat er hoognodig een nucleaire veiligheidszone moet komen en dat het klaar is om daarover te praten. De Verenigde Naties pleiten er al een tijd voor om het gebied te demilitariseren.
2983
4 weken en 21 uur geleden door Clippy (Mod.)
Opperbevelhebber bevestigt dat Oekraïne achter explosies op de Krim zat [Link]

De explosies die in augustus plaatsvonden bij een Russische vliegbasis op het schiereiland de Krim, waren het gevolg van een Oekraïense aanval. Dat bevestigt de Oekraïense opperbevelhebber Valery Zaluzhny woensdag via het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform.

Zaluzhny meldt dat de explosies het gevolg waren van raketten die door Oekraïne zijn afgeschoten. Hij treedt in zijn artikel niet verder in detail over de aanvallen. Zo blijft het onbekend vanaf waar de raketten werden gelanceerd.

De Oekraïense opperbevelhebber noemt de explosies op de Krim "een succesvolle uitvoering van het plan om het gevecht dichter naar Rusland te brengen".
2984
4 weken en 21 uur geleden door Clippy (Mod.)
'Weer beschietingen nabij kerncentrale Zaporizja', ook gevechten in oosten [Link]

De Oekraïense stad Nikopol, vlak bij de kerncentrale Zaporizja, ligt opnieuw onder vuur, meldt de lokale gouverneur. VN-atoomwaakhond IAEA riep gisteren juist op tot een veiligheidszone rond de kerncentrale.

Nikopol ligt aan de andere oever van de rivier de Dnepr; de stad kijkt uit op de kerncentrale. Volgens de gouverneur wordt de stad getroffen door Russische rakketten en zwaar geschut. De berichten over de beschietingen zijn nog niet door een onafhankelijke bron geverifieerd.

Gisteren publiceerde atoomwaakhond IAEA een rapport naar aanleiding van onderzoek bij de kerncentrale Zaporizja. De delegatie heeft schade geconstateerd, ook dicht bij de reactoren. Zo is er schade aan het gebouw voor kernbrandstof en aan de opslagfaciliteit voor vast radioactief afval.
2985
3 weken en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïners boeken terreinwinst bij Charkov, 'Oekraïne bepaalt wat er gebeurt'  [Link]

"Er is goed nieuws uit de regio Charkov", zei de Oekraïense president Zelensky in zijn toespraak van afgelopen nacht. Hij meldde dat het leger bij het noordelijke tegenoffensief enkele dorpen op Rusland heeft heroverd, onder meer bij de plaats Balaklia. 

Kiev heeft tot dusver steeds geweigerd details bekend te maken om de militaire operatie in de regio Charkov niet in gevaar te brengen. Nu licht Zelensky een tip van de sluier op: Oekraïense militairen zouden sinds 1 september in totaal meer dan 1000 vierkante kilometer aan grondgebied heroverd hebben.
2986
3 weken en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïense militairen emotioneel onthaald in bevrijd gebied [Link]

Oekraïense militairen worden emotioneel onthaald door bewoners van het dorp Balakliya. Het Oekraïense leger heeft de Russen uit dit gebied verjaagd.
2987
3 weken en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky deelt medailles uit aan buitenlandse journalisten [Link]

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag medailles uitgedeeld aan journalisten.
2988
3 weken en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïners bevrijden Kupiansk en bereiken belangrijke stad Izyum, Russen op de vlucht [Link]

Het Oekraïense leger meldt zaterdag dat het de noordoostelijke stad Kupiansk is binnengetrokken. Kupiansk geldt als een belangrijk bevoorradingsknooppunt. De stad stond eerder volledig onder controle van de Russische troepen. 

De Oekraïense inlichtingendienst SBU deelde op sociale media foto's waarop militairen in Kupiansk te zien zijn. In de bijhorende verklaring staat dat de stad "altijd Oekraïens geweest is en dat ook zal blijven" en dat het land "tot en met de laatste centimeter" bevrijd zal worden. 

Het Oekraïense leger is in de noordoostelijke regio Kharkiv bezig met een snelle opmars. Volgens president Volodymyr Zelensky zijn in de afgelopen dagen minstens dertig plaatsen in het gebied bevrijd.
2989
3 weken en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Ongekende Oekraïense opmars: keerpunt in de oorlog? [Link]

Een catastrofale dag was het gisteren voor het Russische leger in Oekraïne. In hoog tempo rukken de Oekraïense tanks op in het noordoosten van het land. Russische eenheden slaan op de vlucht, het belangrijke knooppunt Koepjansk is heroverd, duizenden vierkante kilometers terrein zijn heroverd en er zou nu ook worden gevochten om het vliegveld van Donetsk. Volgens The New York Times is er een nieuwe fase in de oorlog aangebroken, maar is dit echt het keerpunt waar Oekraïne op hoopt?
2990
3 weken en 4 dagen geleden door Crezee
[Link] Russische lokale politici eisen ontslag van Poetin: "Speciale militaire operatie in Oekraïne is schadelijk voor veiligheid van Rusland en haar burgers"
2991
3 weken en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Kerncentrale bij Zaporizja nu volledig stilgelegd [Link]

De kerncentrale in Zaporizja is volledig stilgelegd. De Oekraïense beheerder Energoatom zegt dat ook de zesde en laatste reactor van de centrale is losgekoppeld van het elektriciteitsnet. 

De laatste week stond de centrale al in "eilandmodus". Dat hield in dat hij alleen nog stroom leverde voor het koelsysteem van de laatst overgebleven reactor. Energoatom noemt het uitzetten van de centrale een veiligheidsmaatregel.
2992
3 weken en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne heeft volgens Zelensky 2.000 kilometer land heroverd op de Russen [Link]

De Oekraïense troepen hebben sinds begin september "zo'n 2.000 kilometer" grondgebied heroverd op de Russen. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zaterdagavond in een videoboodschap op Telegram. "Het Russische leger toont zich dezer dagen van zijn beste kant: zijn rug."
2993
3 weken en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Problemen met elektriciteitsvoorziening in delen Oekraïne na beschietingen [Link]

Rusland heeft zondag volgens verschillende Oekraïense autoriteiten een deel van de kritieke infrastructuur in Oekraïne beschoten. Bestuurders en politici in de oostelijke regio Kharkiv melden grote problemen met de elektriciteits- en watervoorziening als gevolg van die beschietingen. Soortgelijke berichten komen uit de regio's Sumy, Dnipro, Poltava, Zaporizhzhia en Odesa. 

"Dit is een verachtelijke en cynische wraak van de Russische agressor voor de successen van ons leger", schreef de burgemeester van Kharkiv, de gelijknamige regionale hoofdstad, op Telegram.
2994
3 weken en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Steeds meer Oekraïense successen gemeld in het oosten [Link]

 Het Oekraïense leger lijkt steeds meer vooruitgang te boeken in het oosten van het land. Volgens Kiev hebben Oekraïense strijders de afgelopen 24 uur meer dan twintig plaatsen heroverd. 

"De bevrijding van plaatsen onder Russische bezetting in de regio's Charkov en Donetsk gaat door", zei de generale staf van de Oekraïense troepen in een update. "Oekraïense strijdkrachten krijgen de volledige controle over deze plaatsen terug. Russische troepen verlaten hun positie gehaast en slaan op de vlucht."
2995
3 weken en 3 dagen geleden door Hendrianus
Het Russische leger is totaal niet gemotiveerd in de strijd met Oekraïne. Als ze nog enigszins gemotiveerd waren door de Poetin propaganda dan is dat snel verdwenen als ze aan het front komen. Dan blijkt dat het een smerige oorlog is zoals alle oorlogen en dat Poetin een leugenaar is. Denazificatie 😂😂
2996
3 weken en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Rusland had het Z-symbool, Oekraïne heeft nu het Ï-symbool: wat betekent het? [Link]

In steeds meer Oekraïense steden brengt de lokale bevolking het symbool Ï aan op openbare plekken. De letter lijkt het Oekraïense antwoord op het mysterieuze Z-symbool dat de Russen vaak gebruiken. Zeker is dat het een nationaal symbool van verzet is. Maar waar staat de letter eigenlijk voor?
2997
3 weken en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zo wordt in Rusland bericht over snelle opmars Oekraïens leger [Link]

Wat krijg je mee van de ontwikkelingen in Oekraïne, als je de Russische berichtgeving volgt? Wie alleen de persverklaringen van het Russische ministerie van Defensie leest, zal het totaal ontgaan zijn dat Oekraïense troepen de afgelopen dagen met een verrassende opmars bezig waren ten oosten van Charkov. En dat het Russische leger zich razendsnel moest terugtrekken. Al maanden geven de communiqués vanuit Moskou vooral een opsomming van de schade die de Russische strijdkrachten hebben toegebracht aan de tegenstander.
2998
3 weken en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
'Toevoer stroom en water steden Oekraïne beschadigd door Russische aanvallen'

[Link]

Delen van de Oost-Oekraïense stad Charkov en de omliggende gebieden hebben gisteravond en vannacht zonder stroom en water gezeten, melden de lokale autoriteiten. Ook in andere delen van het land werd melding gemaakt van stroomuitval. President Zelensky zei dat er gedeeltelijke stroomuitval was in Soemy, Zaporizja en Dnipropetrovsk. 

In welke mate de problemen in de nacht van zondag op maandag zijn opgelost, is onduidelijk. In sommige regio's lijkt de situatie inmiddels weer onder controle. Zo meldt de regionale gouverneur van Soemy op Telegram dat de watervoorziening daar volledig is hersteld. Hetzelfde geldt volgens hem voor de elektriciteitsvoorziening, hoewel het netwerk nog niet erg stabiel zou zijn.
2999
3 weken en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïense strijders heroverden volgens Zelensky al 6.000 vierkante kilometer [Link]

Oekraïense strijdkrachten hebben sinds de start van hun offensief begin deze maand zeker 6.000 vierkante kilometer aan land heroverd. Dat zei president Zelensky in een videoboodschap maandagavond. 

Volgens de Oekraïense president gaat het om grote overwinningen in het oosten en het zuiden van het land. "Jongens, jullie zijn echte helden", sprak Zelensky zijn strijdkrachten toe. "En onze troepen gaan door."
3000
3 weken en 2 dagen geleden door Hendrianus
Ik kan mij niet voorstellen dat Poetin uit eigen beweging de nu gaande vernedering zal accepteren. Het is te hopen dat een Russisch tegenoffensief faalt en dat er dan in Rusland genoeg mensen opstaan die Poetin kunnen dwingen tot . . . 
Reactie 2901  t/m  3000
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Login om te reageren


Verwachte datum lancering nieuwe website
oktober - november 2022

WEEK STIJGERS BUITENLAND

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.