NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
07 oktober
2022

vrijdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

BUITENLAND

NJN liveblog Oekraïne


NJN liveblog Oekraïne LIVE-BLOG
3089 Reacties  |  23844 Clicks
0013
  Geplaatst door Clippy (Mod.) 7 maanden en 1 week geleden

REACTIES (3089)

Reactie 2801  t/m  2900
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Nieuwste berichten eerst
2801
2 maanden en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Poetin uit dreigende taal in toespraak: 'We zijn nog niet eens begonnen' [Link]

"Als het Westen ons wil verslaan, dan moeten ze dat vooral proberen." Deze woorden waren te horen op de Russische staatstelevisie, toen president Poetin gisteren de Doema - het Russische parlement - toesprak. Het was een van de dreigendste toespraken sinds Rusland Oekraïne binnenviel.

Poetin richtte zich in de Doema rechtstreeks tot de westerse bondgenoten van Kiev. Hij beschuldigde hen van het aanwakkeren van de vijandelijkheden. "Het Westen wil ons bevechten tot de laatste Oekraïner. Dat is een tragedie voor het Oekraïense volk, maar die kant lijkt het wel op te gaan", sprak de president. Als Poetin het over 'het Westen' heeft, bedoelt hij voornamelijk de NAVO, onder leiding van de Verenigde Staten.

Poetin daagde de westerse landen die Kiev steunen uit om te proberen Rusland te verslaan. "We horen dat ze ons willen verslaan op het slagveld. Nou, laat ze het maar proberen", aldus Poetin. "Rusland is nog niet eens serieus begonnen."
2802
2 maanden en 4 weken geleden door Hendrianus
@2801 Een trieste wereld als een wereldleider die in het bezit is van de dodelijkste wapens die er zijn dergelijke taal bezigt terwijl hij bezig is om de levens van miljoenen te verpesten en van tienduizenden om die letterlijk te beëindigen. 

Als een groot rotjong achter moeders rok, kernwapens, de rest van de wereld bedreigen. Wanneer krijgen de Russen er genoeg van en geven dat rotjong een lel om zijn oren? 'Nog niet eens serieus begonnen', leuk om te horen voor de nabestaanden van de gesneuvelde militairen, 'het was niet serieus'. Tevens leuk voor de andere militairen en hun familie en vrienden, 'het moet nog serieus beginnen', er gaan er nog ettelijke tienduizenden sterven voor de kat zijn kut!
2803
2 maanden en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
VS: Rusland wil geen diplomatieke oplossing voor oorlog Oekraïne [Link]

Niets wijst erop dat Rusland bereid is om de oorlog in Oekraïne langs diplomatieke weg te beëindigen. De Amerikaanse minister Blinken heeft dat gezegd na een gesprek met zijn Chinese collega Wang Yi. Amerika wil dat China de Russische agressie veroordeelt, maar Peking weigert dat tot nu toe te doen. 

China op zijn beurt veroordeelt de westerse sancties tegen Rusland en stelt dat de VS en de NAVO het conflict onnodig aanwakkeren. 

Het was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Blinken en Wang Yi sinds oktober. De ministers spraken elkaar op het Indonesische eiland Bali na afloop van de G20-top van rijke en opkomende landen.
2804
2 maanden en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Aan de frontlinies in Oekraïne groeit de vraag naar noodhulp met de dag [Link]

Terwijl de regering in Oekraïne al plannen maakt voor de wederopbouw, is er in het land nog weinig perspectief op vrede. Burgerdoelen in onder meer Kremenchuk, Kyiv en Odesa lagen de afgelopen week onder vuur vanuit de lucht en er wordt nog steeds dagelijks gevochten aan de frontlinies. Met als gevolg dat de vraag naar hulp blijft groeien, ziet directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. 

Met haar team trok Ceelen de afgelopen weken dicht langs de frontlinies en de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. Ze vertelt aan [Link] wat ze onderweg tegenkwam. 

"Veel plaatsen zijn spooksteden geworden", zegt Ceelen. Ze beschrijft verwoeste en dichtgetimmerde huizen, ingepakte standbeelden, zandzakken op de weg en lege straten. In de verte klinken geregeld doffe klappen, dag en nacht gaat het luchtalarm.
2805
2 maanden en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Bommen op geboortestad Zelensky, VS spreekt 'neutraal' China aan [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Russische troepen hebben zaterdagochtend woonwijken beschoten in Krivi Rih, de stad waar Volodymyr Zelensky is geboren. De Oekraïense president bezocht de stad vrijdag nog, toen hij ook de frontlinie bezocht. Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn Chinese collega opgeroepen zich uit te spreken tegen de Russische agressie. 

Tien raketten met clustermunitie werden zaterdagochtend afgevuurd op de centraal gelegen industriestad Krivi Rih. Dat gebeurde hoogstwaarschijnlijk van een afstand van meer dan 70 kilometer, zei de lokale legercommandant. Twee mensen kwamen om het leven en drie anderen raakten gewond door granaatscherven. 

Oostwaarts in de regio Donetsk werd een poging van Rusland om het gebied rond de Vuhlehirska-energiecentrale te bestormen afgeweerd, liet de generale staf van het Oekraïense leger weten.
2806
2 maanden en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
VN-rapport: ook Oekraïne had schuld aan aanval op verzorgingshuis Loegansk [Link]

Oekraïne is volgens een rapport van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) mede schuldig aan de doden die vielen bij een aanval op een verzorgingstehuis in de regio Loegansk. Bij de aanval van begin maart vielen daar waarschijnlijk tientallen burgerdoden. 

Persbureau AP meldt dat de Oekraïense autoriteiten Russische troepen de schuld gaven van de aanval op het verzorgingstehuis in Stara Krasnyanka. Het zou daarbij gaan om een 'niet uitgelokte' aanval, maar de VN betwijfelt dat. Volgens het mensenrechtenbureau heeft het Oekraïense leger ook schuld aan de aanval omdat militairen enkele dagen ervoor hun intrek namen in het verzorgingstehuis, waardoor dat een doel werd.
2807
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zeker vijftien doden en veel vermisten na Russisch bombardement in Donetsk [Link]

Zeker vijftien mensen zijn zondag omgekomen door een Russisch bombardement op een flat in de Oekraïense regio Donetsk. Nog 24 mensen zouden onder het puin van de flat liggen, melden reddingswerkers. 

Een dag eerder, zaterdagavond, werd de stad Chasiv Yar gebombardeerd, zegt de regionale gouverneur op Telegram. Vijf gewonden zijn inmiddels in veiligheid gebracht. 

De stafchef van de Oekraïense president noemde de aanval op Telegram "opnieuw een terreuraanval". Hij vindt dat Rusland "staatssponsor van terrorisme" moet worden genoemd. Rusland ontkent dat het leger burgerdoelen aanvalt.
2808
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Sinds invasie willen meer beroepsmilitairen het Russische leger uit [Link]

Russische mensenrechtenorganisaties zien sinds het begin van de invasie van Oekraïne een toename van het aantal beroepsmilitairen dat niet meer wil dienen. Deze militairen zijn moegestreden na maanden aan het front, hebben geen vertrouwen in de legerleiding of hebben gewetensbezwaren gekregen. Tegelijkertijd probeert het Russische leger op verschillende manieren extra militairen te werven, nu de 'speciale militaire operatie' een lange uitputtingsslag lijkt te worden.
2809
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden raketaanval [Link]

Russische troepen beschoten dit weekeinde diverse burgerdoelen in het oosten van Oekraïne. Volgens lokale autoriteiten vielen er minstens vijftien doden bij een beschieting van een flatgebouw in Chasiv Yar, in de regio Donetsk. Volgens de reddingsbrigade liggen er nog 24 mensen onder het puin.
2810
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Oekraïne zegt inwoners Kherson te vertrekken vanwege tegenaanval [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Oekraïne waarschuwt burgers in de regio Kherson om het gebied te verlaten vanwege een tegenaanval. In de regio Donetsk kwamen zeker vijftien mensen om het leven door een bombardement op een flatgebouw. 

De Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk roept alle inwoners van de door Rusland bezette provincie Kherson op om meteen weg te gaan. Het Oekraïense leger is namelijk van plan een tegenaanval uit te voeren op het gebied, zei de vicepremier op nationale televisie. 

Volgens Vereshcuck staat vast dat er in het gebied gevochten gaat worden, en dat daarbij ook bombardementen gaan worden uitgevoerd. "We roepen daarom de mensen op onmiddellijk te evacueren".
2811
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Dodental door Russische raketaanval in Donetsk loopt verder op  [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Het dodental als gevolg van een Russische raketaanval loopt verder op. Premier Mark Rutte bezoekt voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog Oekraïne. En de Russische opvolger van McDonald's zit door een slechte aardappeloogst zonder friet. 

Bij Russische beschietingen in de Oekraïense stad Charkov zijn maandag drie mensen omgekomen, ook raakten 22 mensen gewond. Dat meldt de gouverneur van de noordoostelijke regio. 

Een Russische raket verwoestte in de nacht van zondag op maandag deels een appartementencomplex van zes verdiepingen. Oekraïense media melden dat reddingswerkzaamheden aan de gang zijn en dat een oudere vrouw levend onder het puin vandaan is gehaald. Volgens de media zijn er in de ochtend in totaal drie explosies gehoord in de stad.
2812
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne verplaatst focus naar het zuiden, groot tegenoffensief op komst [Link]

 Oekraïne riep mensen dit weekend op de regio's Cherson en Zaporizja voor hun eigen veiligheid te verlaten. Delen van die regio's zijn bezet door de Russen, maar er lijkt een groot tegenoffensief op komst. 

Rusland claimde vorige week dan eindelijk de overwinning in de regio Loehansk. Daarmee is één van de twee provincies van het inmiddels befaamde Donbasgebied in Russische handen. De andere is Donetsk. Ook daar blijven de Russen terrein winnen.
2813
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Video : Nederlander over het leven in Oekraïne nu: 'Wordt steeds moeilijker' [Link]

De Nederlander John van der Aart woont net buiten Shostka, in het noordoosten van Oekraïne. Vorige week werd die stad geraakt door Russische raketten. Hij vertelt hoe lastig het leven daar nu is.
2814
2 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Oekraïne schiet nu wel veel raak: [Link]
2815
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne zegt tegenoffensief gestart te zijn in zuidelijke regio Kherson [Link]

Oekraïne is naar eigen zeggen begonnen met het aangekondigde tegenoffensief in de zuidelijke regio Kherson. Het voornaamste doel van de Oekraïense strijdkrachten is het heroveren van de stad Nova Kakhovka, op de zuidelijke oever van de rivier de Dnipro. 

Volgens de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette gebied zijn bij beschietingen door Oekraïense eenheden in de nacht van maandag op dinsdag honderden woningen, een ziekenhuis en een opslagplaats met salpeterzuur getroffen en zijn zeker zeven doden en tientallen gewonden gevallen. De Oekraïners zouden in Nova Kakhovka burgerdoelen hebben beschoten met behulp van HIMARS-raketsystemen. 

De Oekraïense strijdkrachten meldden de beschieting van een wapenopslagplaats in de stad, die bijna 60 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Kherson ligt. De meldingen van de strijdende partijen zijn niet te verifiëren.
2816
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Colijn over westerse wapens in Oekraïne (en het gebruik ervan) [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al 48 jaar van uitleg bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Deze keer: hoe is het met de wapens die door het Westen aan Oekraïne zijn geleverd? 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vorige week donderdag gezegd dat zijn land eindelijk profijt begint te krijgen van de beloofde westerse wapenleveranties. Dat zou blijken uit enige vooruitgang van zijn leger in het zuiden, bij de steden Kherson en Zaporizhzhia. 

Dit ondanks de Russische vooruitgang in het oosten, met name in Luhansk, waar een soort pyrrusoverwinning behaald zou zijn: eentje die moeizaam tot stand kwam en die Russische gevechtskracht wegtrok uit het zuiden. 
2817
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne bestookt Russisch wapendepot Cherson, offensief ophanden [Link]

Oekraïne claimt dat het gisteravond een Russisch wapendepot in de Zuid-Oekraïense regio Cherson heeft opgeblazen. Het Oekraïense leger meldt dat bij de raketaanval in de plaats Nova Kachovka 52 Russen zijn gedood. Ook zouden er militaire voertuigen zijn vernietigd. 

De Oekraïners hebben de aanval uitgevoerd met een door Amerika geleverd mobiel raketsysteem van het type M142 Himars, meldt een pro-Russische functionaris. Dat systeem wordt uitgerust met raketten die een bereik hebben van maximaal zo'n 80 kilometer. 

De functionaris zegt in de Russische media dat burgers en civiele infrastructuur geraakt zijn. Er zouden zeven doden zijn gevallen en zo'n zestig gewonden. Volgens hem liggen er nog mensen onder het puin. Ook zouden pakhuizen waar salpeter was opgeslagen zijn geraakt, met grote explosies tot gevolg.
2818
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russisch-Oekraïens overleg over graan uit Oekraïne, Erdogan bemiddelt [Link]

 Oekraïne, Rusland en Turkije overleggen morgen samen met een delegatie van de Verenigde Naties over de export van graan uit Oekraïne. Het gaat om militair overleg van de drie landen, bevestigt het Turkse ministerie van Defensie. 

De strijdende partijen Oekraïne en Rusland behoren tot de grootste graanproducenten ter wereld en hun oorlog leidt onder meer tot voedselschaarste. De blokkade van Oekraïense havens en de sancties tegen Rusland veroorzaken bijvoorbeeld dat er veel minder tarwe en kunstmest op de markt komt. 

En dat heeft grote gevolgen. In Somalië bijvoorbeeld zijn de problemen groot, zag correspondent Olaf Koens:
2819
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
'Nog nooit zoveel gedode en gemartelde burgers gezien' [Link]

Sinds het begin van de oorlog heeft hoofdofficier van justitie Joeri Belooesov zijn kostuum niet meer aangehad. De boomlange jurist, die verantwoordelijk is voor alle onderzoeken naar oorlogsmisdaden, draagt sinds 24 februari 'tactische kleding'; een semimilitair uniform zoals ook president Zelensky draagt. "En ook stevige schoenen, buiten trap je in scherven." 

Per dag krijgt Belooesov driehonderd meldingen binnen van oorlogsmisdaden. Sinds eind februari lopen er 22.000 zaken. "Dit is een nieuwe realiteit", verzucht de hoofdofficier. "Nog nooit hebben we zoveel gedode mensen gezien, burgers. Die werden gemarteld. En ook gedode kinderen. We werkten al 24/7 hier, nu 48/7. De werkdruk is hier tien keer zo hoog geworden."
2820
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Twaalf doden bij Russische raketaanval op Centraal-Oekraïense stad Vinnytsia [Link]

Bij een Russische raketaanval op de stad Vinnytsia in het centrum van Oekraïne zijn donderdag zeker twaalf doden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. 

Volgens Ihor Klymenko, het hoofd van de nationale politie, werd een kantoorblok vol geraakt door drie raketten. Ook burgerwoningen eromheen raakten zwaar beschadigd. Onder de twaalf doden zou een jong kind zijn. Daarnaast vielen er zeker 25 gewonden.
2821
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Mensen duiken weg voor brokstukken na raketinslag in Vinnytsia [Link]

Een bewakingscamera filmde donderdag hoe mensen wegdoken voor brokstukken in Vinnytsia. Bij een raketaanval op de Oekraïense stad zijn meer dan tien mensen omgekomen.
2822
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Leo overrompeld door bezetting Russen: 'Moest verbergen dat ik Nederlander ben' [Link]

 Hij verkaste voor de liefde naar Oekraïne, maar al na een maand kwam Leo de Lange in een regelrechte hel terecht. Zijn woonplaats Cherson werd ingenomen door de Russen. "Als ze erachter kwamen dat ik een Nederlands paspoort had, was ik zwaar de klos geweest." 

Eind januari verhuisde Leo de Lange naar Cherson vanwege zijn werk en omdat hij er de liefde van zijn leven had leren kennen. Nu zijn vriendin, haar dochter en hij veilig door Turkije rijden, kan hij lachen om de slechte timing van zijn verhuizing.  

Nog geen maand later stond Leo's leven volledig op z'n kop, zegt hij tegen RTL Nieuws. "De tweede nacht van de oorlog liep ik naar buiten. Ik hoorde een enorm lawaai." Hij keek omhoog en zag vlak boven hem twee Russische straaljagers voorbij schieten. "Dan denk je wel: godverdomme, waar ben ik in beland?"
2823
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Liza (4) gezicht van raketinslag Vinnytsia: Oekraïense met down één van vele doden [Link]

 Op sociale media gaan beelden rond van Liza Dmitrieva, een 4-jarige kleuter met down, die gisteren om het leven kwam bij een Russische raketaanval. Ze werd het jonge gezicht van de inslag op de Oekraïense stad Vinnytsia, die aan ruim twintig slachtoffers het leven kostte. 

Op donderdag verwoestte een Russische raketaanval het centrum van Vinnytsia, een stad ten zuidwesten van Kiev. Er vielen 23 doden, onder wie drie kinderen. Liza is er daar één van. Er zijn meer dan honderd gewonden en tientallen slachtoffers worden vermist. Zelenski veroordeelde de aanval als 'een terreurdaad'.
2824
2 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Grote zorgen over Oekraïense burgers in Russische filtratiekampen [Link]

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakt zich grote zorgen over de omstandigheden van Oekraïense burgers in zogeheten filtratiekampen. In een nieuw rapport staat dat Oekraïnegezinde mensen hun leven niet zeker zijn. 

In april kwam de organisatie met een eerste rapport waarin werd gesproken over gedwongen evacuaties van Oekraïners. Die worden uit door Rusland bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland gebracht. In zogeheten filtratiekampen worden deze mensen helemaal doorgelicht. 

De OVSE deed vanaf april bijna drie maanden onderzoek naar die kampen en stelt dat er geluiden zijn van mensen die daar keihard ondervraagd worden en vernederende lichamelijke onderzoeken moeten ondergaan. Volgens de organisatie zijn 1,3 miljoen Oekraïners tegen hun wil naar Rusland gebracht. Nog eens tienduizenden mensen zitten in filtratiekampen in door Rusland bezette gebieden in het oosten van Oekraïne.
2825
2 maanden en 3 weken geleden door Hendrianus
@2823 Hoelang laten we die @#$%^&* Rus nog zijn gang gaan met het afslachten van Oekraïense burgers en het aan puin schieten van dorpen en steden? Geef hem op zijn donder!
2826
2 maanden en 3 weken geleden door Crezee
[Link] Russisch Defensieminister beveelt aanvallen op Oekraïne op te voeren
2827
2 maanden en 3 weken geleden door Hendrianus
Russen, laf volk. Bang voor hun carrière, bang voor Putin zijn gevangenissen, bang voor de neef die bij de politie werkt, bang. En daarom geen massale opstand tegen Poetin om deze meedogenloze oorlogsmisdadiger en zijn trawanten aan de bomen langs de Wolga te knopen.
2828
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

: Rusland breidt verdediging uit na druk van Oekraïne [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Rusland verstevigt de defensieve stellingen in Zuid-Oekraïne na toenemende druk van Oekraïense troepen. Oekraïne zegt dat de Russen de Oekraïense bevolking als menselijk schild inzetten. 

Het Britse ministerie van Defensie meldt dat Rusland de defensieve stellingen in het zuiden van Oekraïne verstevigt met onder meer militair personeel en materieel. Dat zou een reactie zijn op de toenemende druk van het Oekraïense leger. 

Oekraïne probeert al ruim een maand de Russen uit het zuiden van het land te verdrijven. De Oekraïners vallen onder meer tientallen Russische commandoposten, logistieke centra en plekken met veel Russische militairen aan. Volgens de Britten blijkt uit de versteviging van de verdedigende linies dat de Russen de Oekraïense druk serieus nemen. 

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de Oekraïense bevolking als menselijk schild te gebruiken. Door zich in dichtbevolkte gebieden te verschuilen zouden de Russen het voor de Oekraïense troepen lastiger willen maken om hen te kunnen treffen zonder dat daarbij burgerslachtoffers vallen.
2829
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Nederlandse houwitsers aan het front in Oekraïne krijgen geen pauze [Link]

Twee laag overvliegende Oekraïense straaljagers en legerambulances komen ons tegemoet, als we oostwaarts rijden op weg naar een ontmoetingsplaats. We gaan kijken bij de pantserhouwitsers die door Nederland en Duitsland aan Oekraïne zijn geleverd - een reis vol obstakels. 

We hobbelen eindeloos achter oude groene vrachtwagens met voorraden en brandstof aan. Die gaan dezelfde kant op als wij. In de verte zijn rookpluimen zichtbaar. Het front is niet ver weg. Veel gebouwen vertonen oorlogsschade. Maar dat dateert al van de gevechten in 2014, toen de strijd om de Donbas begon. 

Dan komen de verse kraters. Ergens in de Donbas is het ontmoetingspunt, een stoffige kruising in een zo goed als verlaten dorpje. Een oudere militair stapt op ons af. "Hulde aan de helden", staat op zijn uniform op de plek waar Nederlandse militairen normaal een naambordje dragen. Soldaten geven hier alleen voornamen, commandanten alleen codenamen.
2830
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky ontslaat hoofd geheime dienst en procureur-generaal [Link]

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondag twee sleutelfiguren in zijn land uit hun functies ontheven. Het gaat om het hoofd van de geheime dienst SBU Ivan Bakanov en procureur-generaal Iryna Venediktova. De president beschuldigt de functionarissen ervan dat er onder hun personeel samengewerkt wordt met de Russische bezetter en spreekt van verraad. 

In de decreten werden geen redenen voor de ontslagen genoemd, hoewel al langer bekend was dat Zelensky niet tevreden was over Bakanovs functioneren. 

Bakanov is een vertrouweling van Zelensky, die hij al van jongs af aan kent en met wie hij ook in zijn tijd als televisiekomiek optrok. Bokanov leidde sinds 2019 de geheime dienst. Er is nog geen opvolger voor hem bekendgemaakt.
2831
2 maanden en 2 weken geleden door Slavink
@2829 Het NOS-journaal had een mooi vid over die houwitsers en de Oekraïnse soldaten. Tank staat in een schuur, soldaten knutselen aan dat kanon, hond loopt op dooie gemaak voorbij. Opvallend, die houwitsers zijn gigantisch, 9 wielen aan iedere kant.

Vanaf minuut 7.02: Houwitser in een schuur: [Link]
2832
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
EU steekt nog eens 500 miljoen euro in bewapening Oekraïne [Link]

Het Oekraïense leger krijgt nog eens een half miljard euro steun uit Brussel. De EU-lidstaten zijn het eens geworden over extra geld voor de Oekraïense oorlogsinspanning. 

Naar verwachting komt er later vandaag ook een akkoord over extra sancties tegen Rusland. Er wordt onder meer gesproken over een importverbod op goud. 

De EU heeft nu voor de vijfde keer een half miljard euro beschikbaar gesteld voor het sturen van wapens en materieel naar Oekraïne. Daarmee komt het totaal sinds het begin van de Russische invasie op 2,5 miljard euro.
2833
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Gaan westerse kanonnen en raketsystemen Oekraïne echt helpen? [Link]

Westerse landen zeggen steeds meer en zwaardere wapens toe aan Oekraïne, iets waar het belegerde land de laatste maanden voortdurend om vroeg. En inmiddels lijken die wapens ook daadwerkelijk te worden ingezet. Het doel van de wapenleveringen: de Russische invasie afremmen. Maar lukt dat ook? 

Honderden houwitsers (een soort langeafstandskanonnen) werden al naar het Oost-Europese land gestuurd. Net als tientallen pantserhouwitsers (de rijdende variant), en sinds kort zogenoemde multiple rocket launchers. Dat zijn wapensystemen zoals de MLRS en HIMARS, waarmee een salvo raketten afgevuurd kan worden. 

Dat de Oekraïense president Zelensky blijft vragen om dit soort systemen, is niet verrassend. Naast enkele nadelen, hebben ze vooral veel voordelen:
2834
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Familieleden begraven Liza (4) die omkwam bij Russische raketinslag [Link]

 De 4-jarige Liza Dmitrieva, een van de slachtoffers van de Russische raketinval in het Oekraïense Vinnitsia, is onder toeziend oog van tientallen familieleden en omwonenden begraven. Haar lichaam lag in een kist met bloemen en teddyberen. Tijdens de ceremonie, die plaatsvond in een kathedraal in de stad, liepen de emoties hoog op. 

Liza, een 4-jarig meisje met het syndroom van Down, liep afgelopen donderdag met haar moeder door het centrum van Vinnitsia, ten zuidwesten van Kiev. Op beelden op het Instagramaccount van haar moeder was te zien hoe het jonge meisje een kinderwagen voortduwde. Niet veel later werd ze een van de slachtoffers van de Russische raketinval op het centrum van de stad. 

Vinnitsia ligt centraal in Oekraïne, op 268 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Kiev. De stad ligt ver verwijderd van de frontlinie in het oosten van het land, en had tot nu toe weinig oorlogsgeweld meegemaakt.
2835
2 maanden en 2 weken geleden door De Fries
Godsamme wat heb ik de gloeiende schurft aan die Russen momenteel
2836
2 maanden en 2 weken geleden door Buddleja
@2835 Ventileer je een mening? Of blaas je even wat stoom af?
2837
2 maanden en 2 weken geleden door De Fries
@2836

Beide , heb je daar problemen mee ?
2838
2 maanden en 2 weken geleden door Buddleja
@2837 Nee hoor, gewoon nieuwsgierig. 
2839
2 maanden en 2 weken geleden door Sjaakie
Gelukkig kunnen ze in de ruimte wel met het Westen samenwerken, boffen wij hier op aarde ff zeg..
2840
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky ontslaat nog eens dertig medewerkers Oekraïense geheime dienst [Link]

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky grijpt verder in bij de Oekraïense geheime dienst SBU. Nadat hij zondag de baas op non-actief had gesteld, kondigde hij een dag later het ontslag van bijna dertig medewerkers aan. 

In zijn dagelijkse videoboodschap rond de Russische invasie sprak de president over "onbevredigende" resultaten. Hij kondigde aan alle werkzaamheden van de SBU op de schop te nemen. Zelensky had eerder al zijn ergernis geuit over het achterblijven van zestig medewerkers van onder meer de geheime dienst in door Russen bezet gebied. De regering in Kyiv ziet dat als hoogverraad.
2841
2 maanden en 2 weken geleden door Sjaakie
Voor de rest valt de corruptie daar wel mee merk ik..
2842
2 maanden en 2 weken geleden door Buddleja
@2841 Echt wel.
2843
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Explosies rond waterkrachtcentrale bij Cherson, 'raketaanval door Oekraïne' [Link]

Rond een grote waterkrachtcentrale in de Zuid-Oekraïense stad Nova Kachovka, die door de Russen is veroverd, zijn een aantal explosies geweest. Volgens Kirill Stremojoesov, de door de Russen aangestelde leider van de regio Cherson, heeft Oekraïne aanvallen op de stad uitgevoerd. Het Oekraïense leger heeft dat niet bevestigd. 

Op beelden zijn donkere rookpluimen boven de waterkrachtcentrale te zien. Bij de explosie zou een gaspijplijn beschadigd zijn geraakt. Volgens het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz heeft de schade geen gevolgen voor de gastoevoer van Rusland naar Europa. Ook de elektriciteitsvoorziening zou niet zijn beschadigd.
2844
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Strategische brug bij Cherson zwaar beschadigd door Oekraïense raketten [Link]

Door een Oekraïense raketaanval is een cruciale brug in de buurt van de zuidelijke stad Cherson zwaar beschadigd geraakt. De Antonivsky-brug is de enige brug over de Dnjepr nabij de door de Russen ingenomen stad en wordt door Rusland gebruikt om troepen te bevoorraden. 

Kleinere voertuigen kunnen nog over de zwaar gehavende brug, maar voor vrachtwagens is het te onveilig. Lokale autoriteiten zeggen dat de ruim een kilometer lange brug zal worden gerepareerd. 

De aanval met de Himars-raketinstallatie werd gisterochtend rond 04.00 uur uitgevoerd. Twaalf raketten zouden zijn ingeslagen in het wegdek. Bij de aanval zijn geen gewonden gevallen.
2845
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski: Rusland gebruikt Oekraïne als militaire proeftuin [Link]

 Volgens de Oekraïne president Volodimir Zelenski gebruiken de Russen zijn land als proeftuin voor latere aanvallen op andere Europese landen. Dat verklaarde hij gisteren in zijn dagelijkse videotoespraak. "Rusland test in Oekraïne alles wat tegen andere Europese landen kan worden gebruikt", zei hij. 

"Het begon met gasoorlogen en eindigde met een grootschalige invasie, met raketterreur en verbrande Oekraïense steden", vervolgde Zelenski. Oekraïne moet Rusland ook verslaan zodat andere landen veilig zullen zijn, zei de Oekraïense president. "Hoe sneller dit gebeurt, hoe minder schade en lijden alle Europese families, alle Europese landen zullen ervaren."
2846
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Rusland: naast Donbas nu ook focus op zuiden van Oekraïne  [Link]

Het Russische leger focust zich niet langer alleen op de strijd in de Donbas-regio, maar ook op andere gebieden in Oekraïne. De pijlen zijn nu ook gericht op de zuidelijke regio's Cherson en Zaporizja, zei de Russische buitenlandminister Lavrov in een interview met staatspersbureau RIA Novosti. Delen van die regio's zijn al bezet. 

Afgelopen weekend meldde het Britse ministerie van Defensie al dat Rusland zijn positie in het zuiden van Oekraïne aan het versterken is. Militairen, uitrusting en voorraden worden verplaatst tussen Marioepol en Zaporizja en in Cherson. Ook in Melitopol probeert het Russische leger zijn positie te versterken. 

Volgens de VS bereidt Rusland zich voor om meerdere gebieden in het zuiden en oosten van Oekraïne te annexeren, net zoals ze dat in 2014 hebben gedaan met het schiereiland de Krim. Toch is de hoop voor de Donbas-regio nog niet opgegeven, zei de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven Milley vandaag.
2847
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Maakt het Amerikaanse raketsysteem HIMARS een verschil in Oekraïne? [Link]

Het geavanceerde Amerikaanse raketsysteem HIMARS wordt sinds de levering aan Oekraïne tactisch ingezet door het leger van dat land. Matthijs le Loux, buitenlandexpert bij [Link], beantwoordt de vraag of het wapensysteem een verschil maakt op het slagveld.
2848
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Militaire steun aan Oekraïne staat onder druk: magazijnen Defensie bijna leeg [Link]

 Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen. De magazijnen van Defensie raken leeg, ondanks de miljarden die de krijgsmacht erbij heeft gekregen. Dat zegt staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie, VVD) in een interview met het AD. 

De behoefte en wens om Oekraïne te steunen is er wel, benadrukt Van der Maat. "Maar onze garage is niet oneindig vol. Het begint steeds spannender te worden wat we nog kunnen doen."
2849
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russen naderen grote energiecentrale in Donetsk, front schuift langzaam op [Link] Russische troepen rukken op in de richting van de op een na grootste energiecentrale in Oekraïne: Vuhlehirsk. Deze kolencentrale, die nog stamt uit de Sovjettijd, ligt zo'n 50 kilometer ten noordoosten van de stad Donetsk. In de omgeving van de energiecentrale hebben de afgelopen dagen zware gevechten plaatsgevonden, schrijft het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). 

De dreigende inname van de kolencentrale is een onderdeel van Ruslands gestage opmars in de Donbas, aldus het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse update over de situatie in Oekraïne. Dit past bovendien in het Russische plan om cruciale infrastructuur in Oekraïne in te nemen, aldus de Britten. 

Volgens het ministerie richt Rusland zijn pijlen ook op de inname van de steden Kramatorsk en Slovjansk, die de afgelopen weken al doelwit waren van zware artilleriebeschietingen. Kramatorsk en Slovjansk liggen zo'n 80 kilometer ten noordwesten van de kolencentrale.
2850
2 maanden en 2 weken geleden door Hendrianus
@2849 Tsja wat wordt het voor Oekraïne. Kolencentrale onklaar maken of intact in Russische handen geven? Dat hangt dan o.a. af van hoe het netwerk in Oekraïne in elkaar steekt.
2851
2 maanden en 2 weken geleden door Crezee
[Link] Tragisch beeld: Russische raket doodt Dmytro (13) aan bushalte, vader houdt twee uur lang zijn hand vast
2852
2 maanden en 2 weken geleden door Hendrianus
@2851 Uiterst strategische doelen . . . . laffe Russen.
2853
2 maanden en 2 weken geleden door Milak9
@2852

Ik vraag mij elke keer af hoe ze zo snel weten dat het Russische raketten zijn. Als je naar live-beelden kijkt hoor je over en weer inslagen. Het westen heeft al die wapens natuurlijk ook niet gegeven om ernaar te kijken. Zelfs burgers geven toe dat ze door het Oekraïense leger en milities bestookt worden.

Maja, zo gaat dat in een oorlog waarin je partij kiest. 'De Russen hebben dit gedaan.' 'De Russen hebben dat gedaan.' 'Russische raket treft ......'. Het is net alsof de Russen daar alleen een beetje lukraak in het ronde schieten. Het moet toch opvallen dat we nooit te horen krijgen wat het Oekraïense leger en de milities wel niet allemaal raken.

Gelukkig zitten daar een paar journalisten bij de frontlinie die daar wel verslag van doen. 
2854
2 maanden en 2 weken geleden door Hendrianus
@2853

Het is een systematische laffe Russische methode om steden te veroveren. Je neemt ze niet in maar schiet ze totaal verrot en het interesseert Putin geen zier hoeveel burgerdoden daarbij vallen. Ze deden het zo in Syrië en nu ook in Oekraïne. Deze methode komt voort uit de grote verliezen die Rusland leed bij de inname van Grozny.
2855
2 maanden en 2 weken geleden door Rebo
@2854 Russen staan er überhaupt al om bekend dat ze hun problemen oplossen met de botte bijl. En de splinters die dat veroorzaakt "who cares." Dat hebben we ook al kunnen zien aan de manier waarop de gijzeling in het Doebrovkatheater in Moskou in oktober 2002 is beëindigd. Met als gevolg in ieder geval ook 129 doden onder de gegijzelden. Maar misschien zijn het er toen nog wel meer geweest.
2856
2 maanden en 2 weken geleden door Robbedoes
@2853 " Het is net alsof de Russen daar alleen een beetje lukraak in het ronde schieten."

Niet alleen 'net', het is gewoon een feit.
2857
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski: geen wapenstilstand zolang Rusland grondgebied bezet [Link]

 De Oekraïense president Volodimir Zelenski is niet geïnteresseerd in een wapenstilstand zolang Rusland delen van Oekraïne bezet. "Dat verlengt de oorlog alleen maar", zegt hij in een interview met The Wall Street Journal. 

"Het conflict met Rusland bevriezen", zegt Zelenski, "zou Rusland de kans geven om op adem te komen." Onder de huidige omstandigheden, waarbij Rusland grote delen van de oostelijke Donbas-regio bezet, zou een wapenstilstand bovendien niet de wil zijn van het Oekraïense volk, zegt Zelenski in hetzelfde interview. "De maatschappij vindt dat we eerst al het grondgebied moeten heroveren. Daarna kijken we wat we kunnen doen."
2858
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
'Rusland pleegde oorlogsmisdaden in Zuid-Oekraïne' [Link]

Russische troepen in de bezette Oekraïense regio's bij Cherson en Zaporizja hebben burgers gemarteld, onwettig opgesloten en laten verdwijnen. Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport. De mensenrechtenorganisatie beschuldigt de Russen er ook van dat ze daar krijgsgevangenen hebben gemarteld. 

"Russische troepen hebben de bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne veranderd in een zwart gat van angst en totale wetteloosheid", zegt HRW-onderzoeker Yulia Gorbunova. "Marteling, inhumane behandeling en willekeurige op- en insluitingen van burgers zijn voorbeelden van de oorlogsmisdaden die we hebben gedocumenteerd." 

Human Rights Watch sprak met 71 mensen uit Cherson, Melitopol, Berdyansk, Skadovsk en tien andere steden in de regio. Deze getuigen beschreven 42 gevallen van willekeurige opsluiting en vele martelingen. Een aantal gevangenen is volgens deze getuigen verdwenen. Twee van de drie gemartelde krijgsgevangenen waar de getuigen melding van maakten, zijn overleden.
2859
2 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht:

Wereld juicht om graandeal, maar hamert op naleving [Link]
2860
2 maanden en 2 weken geleden door Milak9
@2856

"het is gewoon een feit."

Het is dus gewoon een feit, in jouw ogen, dat de Russen daar alleen een oorlog aan het voeren zijn? Ik snap jou nu veel beter. 

Niet schrikken; Voor een oorlog/conflict heb je minimaal twee partijen nodig. Bij dit conflict zijn tig landen/partijen betrokken. En dan zou er maar 1 partij zijn die alles kapot schiet? Ik hoop echt voor jou dat je niet zover heen bent want dit staat zover van de realiteit af.
2861
2 maanden en 2 weken geleden door Milak9
@2859

"Tot nu toe werd de graanexport over de Zwarte Zee door Rusland geblokkeerd, waardoor wereldwijd miljoenen mensen gebukt gaan onder een voedselcrisis. Oekraïne is namelijk een van de grootste graanproducenten ter wereld."

Dit is pure anti-Russische propaganda. In het hele bericht lees ik niks over het gedrag van Oekraïne en dat zij deze situatie willen uitbuiten.
2862
2 maanden en 2 weken geleden door Robbedoes
@2860 Yep, de Russen zijn daar oorlog aan het voeren en de Oekraïners verdedigen zich zo goed mogelijk.

Zodra de Russen vertrekken is het voorbij.
2863
2 maanden en 2 weken geleden door Robbedoes
@2861 Rusland is de situatie aan het uitbuiten door vrije doorgang te verbinden aan het gedeeltelijk opheffen van de boycot.
2864
2 maanden en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Wat een vuurkracht: [Link]
2865
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne: Rusland schendt graandeal door raketten naar Odesa te schieten [Link]

Rusland heeft volgens het Oekraïense leger de haven van Odesa zaterdag met raketten bestookt. De vermeende aanval volgt een dag na de deal die Rusland en Oekraïne sloten over het hervatten van de graanuitvoer via havens aan de Zwarte Zee. 

Volgens het leger zijn er vier kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden "haveninfrastructuur" hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald.
2866
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne wil van burgers in bezet gebied weten waar Russen zitten [Link]

 Het ministerie van Defensie in Oekraïne heeft zijn burgers in bezet gebied gevraagd door te geven waar de vijandelijke troepen precies zitten. Ook wil Kiev graag weten wie er met de bezetter heulen, bij voorkeur met naam en adres. 

De oproep van de militaire inlichtingendienst via Telegram was in het bijzonder gericht aan de bevolking van Enerhodar, op de zuidelijke oever van de Dnjepr. Daar staat een grote kerncentrale, onderdeel van de nog veel grotere in het nabije Zaporizja.
2867
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky: raketaanval Odessa is 'Russische barbaarsheid' [Link]

De Oekraïense president Zelensky heeft de Russische raketaanval op de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee veroordeeld als "duidelijke Russische barbaarsheid". 

De havenstad werd nog geen 24 uur na het tekenen van een graandeal tussen Oekraïne en Rusland beschoten met raketten. Zelensky zei gisteravond in een videoboodschap dat de aanval een nieuwe reden is voor andere landen om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor de overwinning". 

Volgens het leger van Oekraïne zijn er zaterdag vier kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden "haveninfrastructuur" hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald.
2868
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht:

Oekraïne bereidt graanexport voor en lanceert tegenoffensief Kherson  [Link]

Oekraïne verrichte zondag nieuwe pogingen om de graanexport vanuit de havens aan de Zwarte Zee op gang te krijgen. Rusland en Oekraïne bereikten vrijdag een graandeal, maar Rusland bestookte de Oekraïense havenstad Odesa een dag later met raketten. Ondertussen zeggen Oekraïense troepen begonnen te zijn met een tegenoffensief in de bezette zuidelijke regio Kherson. 

Volgens het Oekraïense leger hebben de Russische raketten de graanopslag in de haven van Odesa niet geraakt. Een van de raketten kwam op een pompstation terecht. Twee andere projectielen zouden uit de lucht zijn geschoten door luchtverdedigingstroepen. 

Rusland stelde zondag dat het een Oekraïens oorlogsschip en een wapendepot in Odesa heeft geraakt. 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak zondag van een "barbaarse" aanval op de haven van Odesa. Het toont volgens hem aan dat je Rusland niet kunt vertrouwen als je een deal sluit met het land. 

Het akkoord over het hervatten van de graanuitvoer kwam tot stand na bemiddeling door Turkije en de Verenigde Naties. Turkije meldde zondag dat het werk maakt van een coördinatiecentrum voor het uitvoeren van de graandeal in Istanboel.
2869
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Russische minister Lavrov: 'We willen helpen regime Oekraïne omver te werpen' [Link]

 Rusland wil wel degelijk de regering van Oekraïne omver werpen. Dat heeft minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken gemeld in een officiële verklaring. Twee maanden na de start van de oorlog zei diezelfde Lavrov nog dat het aan de Oekraïners zelf was om hun regering te kiezen en dat Rusland niet uit was op 'regime change'. 

"Rusland zal het Oekraïense volk helpen om het vijandige regime omver te werpen", klonk het nu uit de mond van Lavrov, op bezoek in Egypte. De regering in Oekraïne staat volgens de minister 'vijandig tegenover de geschiedenis en de mensheid'.  
2870
2 maanden en 1 week geleden door Milak9
Zelenski gaat binnenkort daalder. He is a dead man walking.

Jake Sullivan bij de Aspen Security Forum [Link]

Ze zullen het Poetin in de schoenen willen schuiven maar zij hebben de pech dat ze hun intenties al kenbaar hebben gemaakt. 

[Link]
2871
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne vecht terug met zwaardere westerse wapens, maar voorraad slinkt [Link]

 Oekraïne blijft bij westerse landen aandringen op het sneller leveren van meer langeafstandswapens en ander zwaar geschut. Het verwacht zo tegen september de strategisch belangrijke stad Cherson helemaal te heroveren op de Russen. Maar militair analisten twijfelen hardop of dat wel gaat lukken. 

Vol bravoure kondigden militaire functionarissen van het Oekraïense leger zondag aan dat 'een keerpunt' is bereikt in de oorlog met Rusland. Dankzij de wapenleveringen uit westerse landen waaronder Nederland kan een tegenoffensief worden ingezet en zelfs een grote havenstad als Cherson worden heroverd. 

Cherson was begin maart de eerste grote stad die werd bezet door de Russen. Voor die bezetting woonden er 290.000 mensen in de zuidelijk gelegen stad die ligt aan westkant van de monding van de rivier de Dnjepr aan de Zwarte Zee.
2872
2 maanden en 1 week geleden door Loydmorris
Aan de redactie. . . .     Kunnen jullie artikelen, die dubbel geplaatst worden, niet aan elkaar koppelen?   Dit deden de redacteuren bij NieuwsKoerier ook altijd. 
2873
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

: Weer bombardementen in zuiden, Zelensky ontslaat commandant  [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Nieuwe zware wapens van Duitsland zijn dinsdag aangekomen in Oekraïne en het zuiden van Oekraïne is volgens regionale autoriteiten getroffen door "massale" Russische bombardementen. 

Het zou gaan om de kustplaats Zatoka, ten zuiden van Odesa. Ook de havenstad Mykolaiv zou getroffen zijn. 

Raketten zouden onder meer de infrastructuur in de havenstad hebben geraakt. Mykolaiv ligt dicht bij de frontlinie in Zuid-Oekraïne. Daardoor wordt de stad vaak getroffen door Russische beschietingen.
2874
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Defensie-expert Ko Colijn over HIMARS-raketten en Nederlandse aankopen [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al bijna vijftig jaar van uitleg bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en duidt hij de ontwikkelingen. Deze keer: De HIMARS-raketten die Oekraïne van de VS heeft gekregen en de militaire aankopen van Nederland. 

Met de levering van nog eens vier HIMARS-artillerieraketsystemen komt het Amerikaanse totaal binnenkort op twintig. HIMARS in de afkorting van High Mobility Artillery Rocket System: een soort stalinorgel waarmee granaten of raketten afgevuurd kunnen worden. Ze zijn in alle maten en soorten leverbaar, en zo nauwkeurig dat de Russen geen goed antwoord hebben op de 80 kilometerversie. 

De Oekraïense legerleiding zegt er honderd nodig te hebben om terug te kunnen slaan tegen de Russen. Sinds de komst van HIMARS zijn al dertig munitieopslagen en bruggen verwoest die het Russische offensief hebben doen vastlopen. Wat kan Poetin ertegenover stellen?
2875
2 maanden en 1 week geleden door Sarcoff
Absurd hoe de EU zichzelf in de voet schiet.

[Link]
2876
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïners vertellen over martelingen in Russische 'filtratiekampen' [Link]

Burgers die massaal selectieprocedures moeten ondergaan, urenlang ondervraagd worden en onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten, soms wekenlang. Gruweldaden en verdwijningen komen ook voor. Dat gebeurt allemaal in zogenoemde filtratiekampen die de Russen hebben ingericht in bezet gebied in het zuidoosten van Oekraïne. 

Vandaag vertelden overlevenden van de kampen en familieleden van gedetineerden hun verhaal aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen. 

"Bij het checkpoint in Manhoesj kwamen mijn dochter en ik door de controle heen, maar ze namen mijn man en zoon mee," zegt Haljna (pseudoniem). "Ze werden uitgekleed, gecontroleerd op tatoeages. Mijn zoon droeg een slaaphemd van het Oekraïense leger. Hij werd teruggebracht, terwijl ze hem onder schot hielden."
2877
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Russen nemen op een na grootste energiecentrale van Oekraïne in [Link]

Russische troepen hebben de Oekraïense energiecentrale Vuhlehirsk ingenomen, de op een na grootste van het land. De kolencentrale stamt nog uit de Sovjettijd en ligt op enkele tientallen kilometers ten noorden van de stad Donetsk. 

Eerder deze week meldden Russische troepen al dat ze de centrale hadden veroverd. Dat is nu bevestigd door een adviseur van de Oekraïense president Zelensky, Oleksiy Arestovitsj. 

De Russen azen al langere tijd op de grote energiecentrale in het oosten van Oekraïne. Vorige week vonden er in de omgeving van Vuhlehirsk zware gevechten plaats. Het Britse ministerie van Defensie zei toen dat de inname van de centrale past in het Russische plan om cruciale infrastructuur in Oekraïne in te nemen.
2878
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski op nieuwe feestdag: Oekraïne zal zegevieren [Link]

Volodimir Zelenski heeft op de Dag van de Staat het parlement verzekerd dat Oekraïne een zelfstandig land zal blijven, ondanks de agressie van Rusland. "We zullen geen legende worden van heroïsch verzet, maar een zegevierende staat", aldus de president op de feestdag die vorig jaar in het leven is geroepen en nu voor het eerst wordt gevierd.
2879
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht : 

Rusland valt regio Kyiv aan, Oekraïne boekt succes in Kherson [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: voor het eerst in weken heeft Rusland een aanval uitgevoerd op de regio Kyiv. Tegelijkertijd boekt het Oekraïense leger succes in het zuiden, waar de stad Kherson nu bijna volledig afgezonderd is van door Rusland bezet gebied.
2880
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht :

Oekraïne beschuldigt rebellen van bloedige aanval op gevangenis [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Oekraïne zegt bewijs te hebben voor de betrokkenheid van pro-Russische separatisten bij de bloedige aanval op een gevangenis in de regio Donetsk. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. De separatisten beweren dat Kyiv achter de aanval zit.
2881
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Toch geen levenslang voor Russische soldaat die Oekraïner doodschoot [Link]

De eerste Russische militair die na de invasie door Oekraïne werd veroordeeld gaat toch niet levenslang de cel in. Het gerechtshof heeft in hoger beroep de gevangenisstraf voor de 21-jarige militair verlaagd naar 15 jaar. 

Vadim Sjisjimarin krijgt de straf voor het doodschieten van een ongewapende 62-jarige Oekraïense burger. Tijdens de eerste rechtszitting bekende de militair schuld en vroeg hij de weduwe van het slachtoffer om vergiffenis. Ook zei hij elke straf te zullen accepteren die hem zou worden opgelegd.
2882
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zeker 40 Oekraïense krijgsgevangenen omgekomen bij aanval op gevangenis  [Link]

 Bij een aanval op een gevangenis in het door Rusland gecontroleerde deel van de Oekraïense Donbas-regio, zijn tientallen Oekraïense krijgsgevangenen omgekomen. Rusland en Oekraïne wijzen elkaar aan als schuldige. 

De gevangenis stond in de plaats Olenivka. Er zouden zeker 40 krijgsgevangen zijn omgekomen en nog eens 75 gewond zijn geraakt. Volgens de Russen zijn er geen bewakers van de gevangenis omgekomen.
2883
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Slag om bruggen van Cherson: herovert Oekraïne cruciale stad? [Link]

De ogen van militair deskundigen zijn dezer dagen gericht op de Zuid-Oekraïense stad Cherson, die in handen is van de Russen. Het Oekraïense leger heeft met behulp van westerse wapensystemen de bruggen over de Dnepr-rivier grotendeels vernietigd, waardoor de Russische troepen in de stad worden afgesloten van de rest van het bezette deel van Oekraïne. 

Daarmee lijkt het Oekraïense tegenoffensief in het zuiden vruchten af te werpen. Op 18 juli werd de brug bij Nova Kachovka, ten noordoosten van Cherson, onder vuur genomen. Kort daarop begonnen de aanvallen op de strategische Antonivsky-brug en naastgelegen spoorburg bij Cherson. Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn alle bruggen inmiddels zo beschadigd dat ze niet meer gebruikt kunnen worden.
2884
2 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Eerste gesprek Blinken-Lavrov sinds Russische inval in Oekraïne [Link]

Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben de Verenigde Staten direct contact gehad met Rusland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken sprak telefonisch met zijn ambtgenoot Lavrov, onder meer over die oorlog. Ook werd er gepraat over een mogelijke gevangenenruil. 

Volgens Blinken was het een "openhartig en direct gesprek." Persbureau AP schrijft dat Blinken tegen Lavrov heeft gezegd dat de wereld nooit enige Russische annexatie van Oekraïens grondgebied zal erkennen. Volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti benadrukte Lavrov dat Rusland alle doelen van de "speciale militaire operatie" zal behalen. Westerse wapenleveranties aan Oekraïne zullen het conflict volgens Lavrov alleen maar langer laten duren en tot meer slachtoffers leiden.
2885
2 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Rode Kruis wil gevangenis in Oekraïne bezoeken, krijgt tot nu toe geen toegang [Link]

Oekraïense en Russische functionarissen beschuldigden elkaar zaterdag van de dood van tientallen Oekraïense krijgsgevangenen bij een aanval op een gevangenis in een door separatisten gecontroleerd gebied. 

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) wil zich ervan overtuigen dat tientallen gewonde krijgsgevangenen een goede behandeling krijgen, maar krijgt tot nu toe geen toegang tot de gevangenis. Ondertussen blijft Rusland aanvallen uitvoeren op verschillende Oekraïense steden, waarbij een school en een busstation werden getroffen.
2886
2 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne roept op tot verplichte evacuatie Donetsbekken-regio [Link]

De Oekraïense regering heeft besloten tot een verplichte evacuatie van de oostelijke Donetsbekken-regio. Het leger levert daar een felle strijd tegen Russische invasietroepen. 

Kyiv verwacht ook dat de honderdduizenden bewoners weggaan die zich nog in gevechtszones in het grotere Donetsbekken-gebied bevinden.
2887
2 maanden en 6 dagen geleden door [ Account Verwijderd ]
Ik hoorde dat de elites in Oekraïne niks anders doen dan feesten en de arme sloebers alle kogels mogen opvangen.
2888
2 maanden en 6 dagen geleden door Rationabile (Mod.)
De Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv is zondagochtend getroffen door hevige bombardementen. De stad ligt al veel langer onder vuur, maar volgens de burgemeester van de stad waren dit de 'zwaarste bombardementen' tot nu toe. Zeker één persoon is overleden en twee mensen raakten gewond, meldt de gouverneur van de regio.

[Link]
2889
2 maanden en 6 dagen geleden door Milak9
@2887

Wat dacht jij dan? Die gasten heffen samen met de Westerse elite het glas, doen een plas en bekijken daarna nog wel een keer wat er nodig is om het vuurtje verder op te stoken. Je denkt toch niet dat je Zelenski met zijn plumeau op het slagveld zal aantreffen? Of een Rutte op zijn driewieler die pief-paf-pof roept?

Oorlog is er voor het gepeupel en de soldaten. De champagne en kaviaar voor de elite.
2890
2 maanden en 6 dagen geleden door Rationabile (Mod.)
De Oekraïense president Zelensky heeft burgers dringend opgeroepen uit Donetsk te vertrekken. Hoe meer mensen nu vertrekken, hoe minder mensen de Russen kunnen vermoorden, zei de president in een videotoespraak.

[Link]
2891
2 maanden en 6 dagen geleden door Dunnekever
We keken er naar en zagen het gebeuren. Waarom doen we niet veel¿ Heel complex verhaal.
2892
2 maanden en 6 dagen geleden door Rationabile (Mod.)
'Hoe meer mensen Donetsk nu verlaten, hoe minder mensen het Russische leger kan vermoorden.' Het is een directe oproep van de Oekraïense president Zelenski aan de inwoners van die regio om te evacueren. Volgens deskundigen is het een teken dat de strijd wordt opgevoerd.

[Link]
2893
2 maanden en 6 dagen geleden door Robbedoes
@2887 Hoorde jij dat? Zozo, wat spannend.

Heb je ook gehoord van die graanhandelaar en z'n vrouw? 
2894
2 maanden en 5 dagen geleden door Slavink
Poetin's nieuw naam: [Link]
2895
2 maanden en 5 dagen geleden door [ Account Verwijderd ]
Volgens mij zit Rusland nu ongeveer zonder tanks. Hahaha... ze kunnen nog een grondoorlog proberen. 😂

Misschien moeten we maar richting Moskou optrekken. En Vladje bij z'n leuren pakken. 😂
2896
2 maanden en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht : Eerste graanschip vertraagd, Oekraïens offensief in zuiden gaat door

[Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: een Oekraïens vrachtschip met graan is maandag vertrokken uit de haven van Odesa, maar in de avond werd bekend dat het schip om onduidelijke redenen is vertraagd. Ondertussen boekt het Oekraïense leger successen in het zuiden van Oekraïne, terwijl de Russen oprukken in het oosten.
2897
2 maanden en 4 dagen geleden door Rationabile (Mod.)
Ruim Tien Miljoen Mensen Uit OekraïNe Gevlucht, Vier Miljoen Keerden Terug

Meer dan tien miljoen mensen hebben Oekraïne verlaten sinds de Russische invasie op 24 februari. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, telt ook ruim vier miljoen teruggekeerde mensen.

[Link]
2898
2 maanden en 4 dagen geleden door Rationabile (Mod.)
Eerste Oekraïense graanschip veilig aangekomen voor Turkse kust

 het Oekraïense graanschip dat maandag vertrok uit de haven van Odesa is dinsdag veilig aangekomen voor de kust van Turkije. Verder heeft het Russische hooggerechtshof het beruchte Azovbataljon bestempeld als terroristische organisatie, en wil Oekraïne opheldering over een bloedige aanval op een gevangenis in Olenivka.

[Link]
2899
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïners proberen verwoeste huizen weer op te bouwen, oud-ambassadeur helpt [Link]

"Opgepast!", roept Alexander naar boven voor hij een baksteen omhoog gooit. Een paar meter verderop vangt Ihor hem behendig op. De stenen zijn nodig voor het herstel van het dak van het appartementencomplex aan de Novooskolksastraat 2 in Irpin, een voorstad van Kiev.

Door Russische raketinslagen en mortiergranaten zijn veel huizen in het pand onbewoonbaar geworden. De bovenste drie etages zijn grotendeels door brand verwoest, de gele buitenmuren zwartgeblakerd, maar de eigenaren van het complex zijn vastberaden om voor de winter valt terug te keren.

Elektra en water zijn er weer, maar het dak ontbreekt nog. En daarom wordt op de bovenste etage nu met man en macht gewerkt om een houten karkas te bouwen voor het dak. "Bijzonder, het zijn de eigenaren zelf die aan de slag zijn gegaan", vertelt Robert Serry, oud-ambassadeur van Nederland in Oekraïne, die toekijkt hoe Alexander en Ihor bakstenen naar elkaar gooien.
2900
2 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
VN wil dodelijke aanval op Oekraïense krijgsgevangenen onderzoeken [Link]

 De Verenigde Naties willen de dodelijke aanval op Oekraïense krijgsgevangenen in door Rusland bezet gebied onderzoeken. VN-baas António Guterres wil met Oekraïne en Rusland overleggen om overeenstemming te bereiken over de voorwaarden. Beide partijen vroegen om een onderzoek.

Bij de aanval op het gevangenenkamp in Olenivka vorige week zijn zeker vijftig doden gevallen. De slachtoffers zijn Oekraïners die streden in het beruchte Azov-bataljon. Zij zaten gevangen in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Dat gebied wordt beheerst door Rusland en door Rusland-gezinde Oekraïners.
Reactie 2801  t/m  2900
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Login om te reageren


Verwachte datum lancering nieuwe website
oktober - november 2022

WEEK STIJGERS BUITENLAND

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.