NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
11 augustus
2022

donderdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

BUITENLAND

NJN liveblog Oekraïne


NJN liveblog Oekraïne LIVE-BLOG
2929 Reacties  |  20984 Clicks
0013
  Geplaatst door Clippy (Mod.) 5 maanden en 1 week geleden

REACTIES (2929)

Reactie 2701  t/m  2800
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Nieuwste berichten eerst
2701
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïners delen verhalen over Russische filtratiekampen: 'Net een gevangenis' [Link]

 Ze worden gescreend, uitgekleed en gedeporteerd naar Rusland: honderdduizenden Oekraïners die de afgelopen maanden verbleven in zogenoemde filtratiekampen. Wat zich daar precies afspeelt is nog onduidelijk, maar steeds meer Oekraïners die de filtratie doorstaan komen met hun verhaal naar buiten. 

Meer dan 900.000 Oekraïners zouden sinds het begin van de invasie naar Rusland zijn gebracht. Met die cijfers kwamen de Russische autoriteiten vorige maand. Om Rusland binnen te komen, moeten deze burgers eerst een gedwongen screening ondergaan. 

Dit gebeurt in filtratiekampen: kampen die zijn opgericht in de door Rusland bezette gebieden, zoals Donetsk of de Krim, om de Oekraïners tijdelijk op te vangen. Inhoud van telefoons en uitingen op sociale media worden bekeken, lichamen worden onderzocht en vingerafdrukken worden afgenomen. 

"Het is eigenlijk een politieke screening", zegt Rusland-correspondent Eva Hartog. "Rusland wil er zeker van zijn dat het geen vijandige Oekraïners binnensleept."
2702
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Duitsland onderzoekt honderden oorlogsmisdaden in Oekraïne [Link]

De Duitse federale recherche (BKA) doet onderzoek naar enkele honderden mogelijke oorlogsmisdaden door Russen in Oekraïne, meldt voorzitter Holger Münch in de Duitse krant Welt am Sonntag. De recherche is volgens Münch specifiek op zoek naar de militaire en politieke leiders van deze misdaden en niet alleen naar de daadwerkelijke plegers zelf. 

"We hebben tot nu toe al honderden aanwijzingen ontvangen in deze richting", aldus de BKA-voorzitter. "Dit is het moeilijkste deel van ons onderzoek. Het gaat om een complex puzzelstukje."
2703
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne slaagt niet in herovering van gebieden en kampt nu ook met deserteurs [Link]

Oekraïne heeft momenteel moeite om aan Rusland verloren gebieden terug te veroveren. Ondertussen kampt Oekraïne nu ook met deserteurs, meldt het Britse ministerie van Defensie. Maar nog niet op dezelfde schaal als de Russen. 

De gebieden die Oekraïne verliest aan de Russen blijven momenteel in handen van de bezetters, vertelde het Oekraïense parlementslid Ivanna Klympush-Tsintsadze zondag op Sky News. "We hopen dat er een moment en de mogelijkheid voor ons komt om die gebieden en mensen terug te krijgen", zei ze vanuit de hoofdstad Kyiv. 

Ze gaf aan dat Oekraïne tegenwicht blijft bieden aan Rusland. Een "voortdurende stroom" van steun aan Oekraïne is daarbij belangrijk volgens Klympush-Tsintsadze, waarbij de kwaliteit en de kwantiteit van wapens cruciaal is voor de kans van slagen. 

Rusland concentreert zich met name op het oosten van Oekraïne, maar de bombardementen en gevechten houden ook aan in het noorden en zuiden van het land, zei Klympush-Tsintsadze.
2704
1 maand en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russen weg uit Kiev, maar nemen stad vanuit eigen land onder vuur [Link]

 De Russische troepen hebben het gebied rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev weliswaar al enige tijd geleden verlaten, dat betekent niet dat de stad niet meer onder vuur ligt. Vroeg in de ochtend loeide in het noorden van de stad het luchtalarm en waren er explosies te horen. 

In Kiev leek het de afgelopen weken even alsof de oorlog niet bestaan had. Met het zonnige weer liepen strandjes en terrassen als vanouds vol. Terwijl in vooral het oosten van Oekraïne hevige gevechten plaatsvinden, wordt rondom de hoofdstad het 'normale leven' weer zoveel mogelijk opgepakt. Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne probeerden de troepen van president Poetin naar Kiev op te rukken, maar die aanval werd afgeslagen. Inmiddels heeft het Russische leger het gebied verlaten, maar beschiet ze de Oekraïense hoofdstad vanuit eigen grondgebied met langeafstandsraketten. 

Dat gebeurde vanochtend, maar Oekraïense eenheden wisten de raketten uit de lucht te knallen. Goed hoorbaar voor bewoners. "Vanochtend zijn er explosies gehoord in de wijk Vysjhorod", zegt Okeksei Koeleba, de legerleider van de regio Kiev. "Onze luchtverdediging vuurde op vijandelijke doelen." 
2705
1 maand en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Mooi. Ze hebben nu dus een raketschild. 👍❤️❤️❤️
2706
1 maand en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2703 De Russen hebben nu momentum gekregen. Tsja... om vanuit zo'n underdog positie terug te vechten is extreem zwaar, zelfs als alle benodigde spullen zouden hebben. Niet goed dus. 😟 Ik ben bang dat ze het gaan verliezen en onnodig mensen gestorven zijn.
2707
1 maand en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Twee Amerikaanse veteranen krijgsgevangen gemaakt in Oekraïne.

[Link]
2708
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
De Amerikanen zijn onvoorstelbare hoeveelheden wapens aan het aanvoeren. De Predator drones komen er ook. En er gaat nog veel meer materieel die kant uit dan ze beloofd hebben. Aldus David Patreus (voormalig CIA) directeur. Oekraine leidt nu nog gigantische verliezen, maar daar gaat verandering in komen. Ze gaan winnen.
2709
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Oekraïne heeft alleen Azot-fabriek nog in handen in Severodonetsk  [Link]

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer de strijd in Severodonetsk, die nu echt zo goed als verloren is voor Oekraïne. De laatste Oekraïense strijdkrachten bevinden zich in de Azot-fabriek, de rest van de stad is in Russische handen. 

De afgelopen weken namen de Russen Severodonetsk al langzaam over, ondanks felle tegenstand van de Oekraïense strijdkrachten. De stad is al grotendeels in puin geschoten. 

De laatste Oekraïense strijdkrachten in de stad houden zich op in en rondom de chemische Azot-fabriek. Dat meldt de Oekraïense gouverneur van Luhansk, Sergey Gaidai, op Telegram. 

Volgens Gaidai zullen de Russen direct doordrukken als Severodonetsk is gevallen. De Russen hebben volgens de gouverneur inmiddels een dusdanige troepenmacht opgebouwd dat ze de hele regio kunnen veroveren. Dat zou betekenen dat ook het nabijgelegen Lysychansk snel zal vallen.
2710
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Rusland dreigt gevangengenomen Amerikaanse 'huurlingen' te vervolgen [Link]

 De twee Amerikanen die in Oekraïne door Russische troepen zijn gevangengenomen, zijn volgens het Kremlin 'huurlingen'. Ze zouden zich hebben beziggehouden met 'illegale activiteiten' en moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun 'misdaden'. 

Dat zou Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov hebben gezegd tegen het Russische persbureau RIA. Peskov zei ook dat deze gevangenen niet onder de Conventie van Genève vallen, omdat het geen reguliere troepen zijn. 

Het is voor het eerst dat het Kremlin officieel heeft erkend dat beide mannen, de 39-jarige Alexander Drueke en Andy Tai Huynh (27), zijn gevangengenomen.
2711
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Roebel, referendum en repressie: zo wordt Zuid-Oekraïne gerussificeerd  [Link]

De militaire bestuurders van de Zuid-Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja hebben een duidelijk plan voor hun gebied: annexatie door Rusland. De nieuw aangestelde leiders willen daarover zo snel mogelijk een referendum houden. Tegelijkertijd wordt het gebied op verschillende manieren 'gerussificeerd'. Daarbij stuiten de bezetters en collaborateurs op verzet van de bevolking. 

"Zolang de weerstand groot is en het Oekraïense leger met een tegenoffensief bezig is, zullen in ieder geval de referendumplannen worden uitgesteld", vermoedt Alisa Joertsjenko, onderzoeksjournalist bij de Oekraïense site Bihus. "Het voornemen is nu een referendum in de herfst."
2712
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Russische NPO hekelt dat u ondertiteld meekijkt, waarschuwt u nog 1 keer

[Link]

Die oorlog daar, dat is de onze - meer beelden van ónze YPR's in Oekraïne

[Link]

Fijn dat ze in de Oekraine zo blij zijn met ons materieel. Die nieuwe CV90's moeten er ook nog heen. Lijkt me. ❤️
2713
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Ze zouden de asielzoekerscentra kunnen gaan gebruiken als barakken voor de invoering van de dienstplicht.
2714
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Niet alleen is het verkeer per spoor afgesloten, maar ook de olie leiding die van Witrusland via Litouwen naar Kaliningrad loopt.

De Russen kunnen nog wel via de internationale wateren bij Kaliningrad komen.
2715
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
In de gehaktmolen van het Donetsbekken draait alles nu om kanonnen [Link]

De strijd om het Oekraïense Donetsbekken is verworden tot een spreekwoordelijke gehaktmolen. De Russen hebben een duidelijk artillerieoverwicht, maar niet genoeg grondtroepen om beslissende terreinwinst te kunnen boeken. Aan Oekraïense zijde is gebrek aan mankracht niet het grootste probleem, maar het ontbreken van de kanonnen en raketlanceerders die nodig zijn om de Russen terug te kunnen duwen.

De verliezen bij de Oekraïners zijn opgelopen tot gemiddeld honderd à tweehonderd manschappen per dag, zegt de regering in Kyiv. Een meervoud van die aantallen raakt gewond. Gesneuvelde beroepsmilitairen, gehard door bijna een decennium aan oorlogservaring, worden vervangen door jonge, onervaren en amper getrainde manschappen uit de vrijwilligerseenheden die na de Russische invasie werden opgezet.

Over de verliezen bij de Russen is minder bekend, maar het is aannemelijk dat die ook zwaar zijn, zeggen militaire experts. In onderschepte telefoongesprekken, weliswaar door Oekraïne naar buiten gebracht en nog niet onafhankelijk geverifieerd, klagen Russische militairen over de slechte omstandigheden in het Donetsbekken.

Een van hen stelt dat er van zijn Bataljon Tactische Groep (BTG, de standaard-gevechtseenheid van het Russische leger, die normaal bestaat uit zevenhonderd à achthonderd manschappen) nog maar zo'n vijftien militairen zijn overgebleven. Zelfs specialisten, zoals ingenieurs, zouden als kanonnenvoer naar het front worden gestuurd.
2716
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russische troepen veroveren meer dorpen in het oosten van Oekraïne [Link]

 Er wordt nog steeds hevig gevochten in het oosten van Oekraïne. Russische strijdkrachten hebben meerdere dorpen ingenomen in de buurt van de zwaar belegerde steden Lysytsjansk en Severodonetsk.

Dat hebben de gouverneur van de regio Loehansk en de generale staf van Oekraïne bevestigd.

Er wordt al weken hevig gevochten in de regio door het Oekraïense en Russische leger. Vooral het zwaar belegerde Severodonetsk is het doelwit van de Russen. De stad is bijna volledig in handen van Rusland.

De gevechten vinden vooral plaats rond de chemische Azot-fabriek. Dat is het enige deel van de stad dat nog in handen is van Oekraïne. Honderden burgers houden zich schuil in de fabriek.
2717
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2715 Het ziet er niet goed uit. Wat een ellende.
2718
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Alle militaire basissen moeten in Europa Oekraïense militairen gaan opleiden. Anders redden ze het niet. Rusland heeft 1 miljoen troepen in en rond Oekraïne gelegerd liggen.

En Oekraïne moet de beschikking krijgen over minder geavanceerde drones om achter de linies van de Russen te opereren. Zodat de Russen ze kunnen afschieten, maar niet alles. Dus ze moeten heel veel van die drones krijgen.

Volgens mij is dat wat er moet gebeuren.
2719
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Iedereen in Europa die in het Russisch of Oekrains kan communiceren moet zich melden voor het begeleiden van de training van Oekraiense soldaten. En dan die mensen royaal belonen voor het begeleiden van trainingen en het geven van taalcursussen. Dat is ook wat er moet gebeuren.

Man man man... dit gaat niet goed.
2720
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Alle transport bedrijven in Europa moeten opgave doen van hun materieel aan de ministeries van defensie.

Etc. etc. etc.

25 Miljard voor de stikstof crisis moet gaan naar de aanschaf van tanks, drones en training van mensen.

Etc..
2721
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Beginnen met iedereen te keuren voor militaire dienstplicht in heel Europa.
2722
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
Inschepen richting Australië of Nieuw Zeeland. Mogelijk het uiterste zuiden van Zuid Amerika of ergens naar een eilandenrijk waar niemand interesse voor heeft en hoog genoeg licht om de zeespiegelstijging aan te kunnen. 
2723
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Okay, hier gaan de Russen wel van schrikken: [Link]

Nou ja... de foto's zijn indrukwekkend. Maar het zijn er maar 30. 😢
2724
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Rusland is nieuwe aanval op Kiev aan het voorbereiden: [Link]
2725
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
De NAVO moet anders ook maar een stuk Oekraine bezetten.
2726
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
Poe

tin wil heel Oekraïne hebben. Wat gaat de NAVO doen als Poetin niet tevreden is met wat hij nu heeft? Moet heel Oekraïne verwoest worden? [Link]
2727
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
@2715 En dat anno 2022 in Europa. En weer een gek met een ideologie die tekeer gaat en weer kunnen we zoiets niet in de kiem smoren. Maar de Russen kunnen ondanks de boycot hamburgers eten. Kijk, dat telt voor een volk.
2728
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2726 Het gaat niet om de Oekraine. Oekraine kan dit nooit winnen. Het ging alleen over de wapenhandel van het Westen spekken. Die jongens sterven voor niks. De mensen die in het Westen de baas zijn  zijn net zo slecht als Poetin.

Hoogovens krijgt gewoon nog kolen uit Rusland. En de Russische miljarden zitten veilig in Nederland.
2729
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
@2728 Dat verklaart wel de instemmende geluiden voor Litouwen dat Rusland aanzet tot nog meer ellende. 
2730
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2729 Zou zo maar kunnen.

Ze zullen wel tegen Timmermans gezegd hebben, dat als hij in Kiev de boel goed opjut, dat hij dan dat baantje kan krijgen.
2731
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Eén op vijf Oekraïners gevlucht sinds begin oorlog, maar velen keren terug [Link]

 Meer dan 8 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht sinds Rusland het op 24 februari binnenviel. Het gaat om één op de vijf burgers: vóór de oorlog telde het land 41 miljoen inwoners. 

Andersom zijn de afgelopen tijd ook weer 2,8 miljoen mensen naar Oekraïne getrokken, blijkt uit cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In het westen van het land is het relatief veilig nu het Russische leger zich concentreert op de oostelijke Donbas-regio.
2732
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Rebellen voeren strijd om Lysychansk op, graanschip verlaat Mariupol  [Link]

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Pro-Russische separatisten voeren de strijd op rond de stad Lysychansk, een Turks vrachtschip met graan heeft de havenstad Mariupol verlaten en Nederlandse pantserhouwitsers zijn aangekomen in Oekraïne. 

Pro-Russische separatisten in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Luhansk (LPR), waar al wekenlang zwaar wordt gevochten, hebben de omsingeling van een groep Oekraïense soldaten geclaimd, aldus een woordvoerder tegen het Russische persbureau TASS. 

Het Oekraïense leger meldde via eigen nieuwskanalen dat een Russische aanval op Novobachmoetivka, ten noorden van de stad Donetsk, woensdag is afgeslagen. De invasietroepen rukken wel op naar Bachmoet, eveneens in de regio Donetsk. 

De strijd rond Severodonetsk is onverminderd hevig. Behalve de stad zelf bombardeerde de Russische luchtmacht ook de dorpen Verchnokamjanka, nabij Lysychansk, en Sirotine.
2733
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
220 km/u op 3 meter hoog: de gewaagde helikopterredding uit Azovstal  [Link]

"We wisten dat het enkele reis kon zijn", zegt een bemanningslid. 

Zeven vluchten voerden de Oekraïense strijdkrachten uit naar de belegerde Azovstalfabriek in Marioepol, om voorraden te brengen en gewonden te evacueren. Drie vluchten kwamen niet terug. Persbureau AP sprak voor het eerst met militairen die erbij betrokken waren. 

"Het was bijzonder angstig", zegt piloot Oleksandr. "Je zag de explosies om je heen en de volgende granaat kon op onze plek terechtkomen."
2734
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Britse inlichtingendienst: helft troepen 'volksrepubliek Donetsk' uitgeschakeld [Link]

 De Britse inlichtingendiensten schatten dat van het oorspronkelijke aantal strijdkrachten van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk (DPR), nog minder dan de helft over is. Zo'n 55 procent is gesneuveld of gewond. 

De inlichtingendienst baseert zich daarbij op cijfers die de DPR zelf publiceert. Die stelde vorige week dat sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, waarbij de DPR aan Russische zijde meevecht, er 2128 militairen zijn gesneuveld en 8897 gewond zijn geraakt.
2735
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2734 Dat is propaganda clip. Oekraïne is keihard aan het verliezen. En het bericht suggereert iets heel anders.
2736
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Net sluit zich rond strategische Oekraïense stad Severodonetsk [Link]

Russische legereenheden hebben het Oekraïense district Hirske in handen gekregen, zo heeft districtshoofd Oleksiy Babchenko vrijdag bekendgemaakt. Het district en de gelijknamige plaats liggen op een steenworp afstand van de strategische stad Severodonetsk, die ook dreigt te vallen. 

Volgens Babchenko vinden er aan de randen van Hirske nog wel gevechten plaats, maar lijdt het geen twijfel dat de Russen er nu de dienst uitmaken. Het Russische ministerie van Defensie zegt vrijdag een Oekraïense troepenmacht van tweeduizend man omsingeld te hebben, waaronder tachtig strijders uit het buitenland. 

De bezetting komt op een gevoelig moment. Eerder op de dag liet gouverneur Serhiy Gaidai van de Oost-Oekraïense regio Luhansk al weten dat het geen zin heeft om nog langer stand te houden. "Het is niet logisch om ons aan ingenomen maar kapotgeschoten posities vast te klampen, puur en alleen om er (Severodonetsk, red.) te kunnen blijven."
2737
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Lhbti'ers in het Oekraïense leger: 'Ik vecht voor het land, en om mezelf te mogen zijn'  [Link]

De een schiet raketten uit de lucht, de ander verzorgt gewonde militairen. Het Oekraïense leger bestaat uit talloze lhbti'ers, voor wie de Russische invasie in Oekraïne niet alleen draait om het verdedigen van hun land, maar ook om het verdedigen van hun waarden en vrijheid. 

Eigenlijk hadden dit weekend duizenden lhbti'ers in Kiev mee willen lopen in de Pride-mars, maar door de oorlog is de tiende editie van de Pride verplaatst naar Warschau. Veel Oekraïense lhbti'ers zijn met hun hoofd ergens anders: ze werken aan het front in het oosten of zuiden van het land. De NOS sprak met twee van hen.
2738
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Ik ben bang dat alle hulp pakketten te laat komen. Mja.. misschien is dan de oorlog voorbij.
2739
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Geheime trainingsbasis in Oekraïne: [Link]
2740
1 maand en 2 weken geleden door Querido
@2739

Geheim 😂
2741
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2740 😃😏
2742
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

District nabij belangrijke stad Severodonetsk ingenomen door Russen   [Link]

Eén keer per dag geeft Nu . Nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: de zwaarbevochten Oekraïense stad Severodonetsk komt steeds dichter bij het punt van vallen. Russische legereenheden hebben het Oekraïense district Hirske in handen gekregen, dat op steenworp afstand van de strategische stad ligt. Verder wil de Britse premier Boris Johnson Oekraïne helpen bij het ontmijnen van de zuidelijke kust van het land. 

Volgens districtshoofd Oleksiy Babchenko vinden er aan de randen van Hirske nog wel gevechten plaats, maar lijdt het geen twijfel dat de Russen er nu de dienst uitmaken. Het Russische ministerie van Defensie zegt vrijdag een Oekraïense troepenmacht van tweeduizend man omsingeld te hebben, waaronder tachtig strijders uit het buitenland. 

De bezetting komt op een gevoelig moment. Eerder op de dag liet gouverneur Serhiy Gaidai van de Oost-Oekraïense regio Luhansk al weten dat het geen zin heeft om nog langer stand te houden. "Het is niet logisch om ons aan ingenomen maar kapotgeschoten posities vast te klampen, puur en alleen om er (Severodonetsk, red.) te kunnen blijven." 

Het behouden van de stad werd door president Volodymyr Zelensky eerder nog gezien als cruciaal voor de toekomst van het Donetsbekken, de regio die sinds 2014 deels onder controle staat van pro-Russische separatisten.
2743
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
'Tor' pakte na zijn pensioen de wapens weer op om tegen de Russen te vechten   [Link]

Een Joodse, Russischsprekende Oekraïner en een zoon van Charkov. Zo omschrijft hij zichzelf; 'Tor', commandant van het 226e bataljon van de territoriale verdediging van de tweede stad van Oekraïne. 

Gepensioneerd militair 'Tor' vecht sinds de eerste dag van de oorlog zonder ook maar een dag onderbreking. "Zolang de oorlog doorgaat hebben we geen verlof", zegt hij in een loopgraaf in de tweede verdedigingslinie bij Charkov, waar hij ons mee naartoe heeft genomen. Een kilometer of twee, drie verderop exploderen Russische artilleriegranaten.
2744
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2743 Zo'n loopgraaf noemen ze in Oekraine een gehaktmolen.
2745
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Severodonetsk valt als laatste grote stad in Oost-Oekraïense regio Luhansk [Link]

Na een wekenlange omsingeling door de Russen is de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk in handen van Rusland gevallen. Het is de laatste stad in de regio Luhansk die nog weerstand bood tegen de Russische opmars in het oosten van het land. Andere grote plaatsen hebben zich al overgegeven. 

Burgemeester Oleksandr Stryuk meldt zaterdag dat Severodonetsk "volledig in Russische handen" is. Het is volgens hem voor inwoners van de stad niet mogelijk om te vluchten naar Oekraïens territorium. Zij kunnen de stad alleen verlaten om naar door de Russen bezet gebied te reizen. 

De Oekraïense terugtrekking uit Severodonetsk hing al geruime tijd in de lucht. Vrijdag liet de gouverneur van de regio, Serhiy Gaidai, weten dat het geen zin heeft om nog langer stand te houden. "Het is niet logisch om ons aan ingenomen maar kapotgeschoten posities vast te klampen puur en alleen om er (in Severodonetsk, red.) te kunnen blijven."
2746
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Severodonetsk volledig in Russische handen, Kharkiv weer beschoten

 [Link]

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk is nu volledig in handen van Rusland en na weken van relatieve rust gaan de beschietingen van Kharkiv weer verder.

De strategisch gelegen stad Severodonetsk is zaterdag volledig in handen van de Russen gevallen. Om de stad werd al wekenlang flink gevochten en vrijdag trok het Oekraïense leger zich al vrijwel volledig terug.

De bezetting wordt zowel door Oekraïne als door Rusland bevestigd. "De stad is nu volledig bezet door Rusland. Ze proberen hun eigen bestuur te vestigen. Voor zover ik weet hebben ze een soort commandant aangesteld", aldus burgemeester Oleksandr Stryuk op de nationale televisie.
2747
1 maand en 2 weken geleden door Reagurius
En die pantserhouwitsers hebben niet geholpen?
2748
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2747 Ik denk het wel, maar dat het te weinig was.
2749
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Russen: evacuatie Severodonetsk gestopt vanwege Oekraïense beschietingen [Link]

Russische troepen hebben zaterdag de evacuatie gestaakt van burgers die zich schuilhielden in een chemische fabriek in de Oekraïense stad Severodonetsk. Volgens het Russische persbureau TASS verhinderden Oekraïense artilleriebeschietingen de veilige aftocht van de burgers. 

Zowel Rusland als Oekraïne meldde zaterdag dat de strategisch gelegen stad in de regio Luhansk volledig in handen is van het Russische leger en van pro-Russische separatisten. Toch wordt er nog altijd gevochten.
2750
1 maand en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Kiev getroffen door kruisraketten, reddingswerkers aan de slag [Link]

 In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vanmorgen zeker drie explosies gehoord. Volgens berichten op sociale media zijn verschillende kruisraketten op de stad neergekomen. 

Burgemeester Vitali Klitsjko schreef op Telegram dat de wijk Sjevtsjenkivski in het centrum is getroffen. In de stad ging het luchtalarm om 05.47 uur af terwijl er verschillende explosies te horen waren.
2751
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Heftig om volwassen mannen te zien huilen op het moment dat ze zwaar gewond zijn. Mja... hier kan nu ook ieder moment een atoombom vallen. Ik hoop wel dat ze alle D66 elite en het koningshuis hier vasthouden als het zover is.
2752
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
@2750 Tijd om die kut Russen een pak op hun lazer te geven, fuck de nukes!
2753
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
Poetin denkt onder de dreiging van kernwapens te kunnen doen in Oekraïne wat in zijn kop opkomt. Dan kan de NAVO onder de dreiging van kernwapens dat ook in Oekraïne en de Russsen Oekraïne uittrappen. 
2754
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2753 Iedere Oekraïner die hierheen wil komen is welkom wat mij betreft. Van mij mogen ze allemaal hierheen komen. Het is maar een stuk land. Daar hoef je je leven niet voor te laten.
2755
1 maand en 2 weken geleden door De Fries
@2752

Je klinkt nou net als mij 😃
2756
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
@2755 😂 Ja, ik schoot in de superkwaad modus omdat ik net de beelden zag van de aanval op burgerdoelen, o,orlogsmisdaad, in Kiev. Maar als Poetin niet tevreden is met de Donbas dan moet het gesodemieter stoppen en Oekraïne NAVO ondersteuning krijgen. 
2757
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
Tijd voor een speciale de-Poetiniserings operatie! Ruk Poetin de straat op en knoop hem op, [Link]
2758
1 maand en 2 weken geleden door De Fries
@2756

Een precisie bombardementje op een van Poetins paleizen lijkt me wel een goede waarschuwing
2759
1 maand en 2 weken geleden door Hendrianus
@2754 Het zijn er maar 44 miljoen . . . Je land zijn je roots, super belangrijk. Zonder roots ben je ontheemd, verloren en je wordt een vreemdeling, een buitenstaander en vaak een zondebok. Daarom blijf ik in Nederland al komen er nog tien Ruttes. 
2760
1 maand en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Ik was in 2016 pro Trump, omdat die oorlog in Oekraine onder Hillary er toen al was geweest. Mja... nou is ie er dan toch.
2761
1 maand en 1 week geleden door Hendrianus
Gezellig een raket in een uiterst strategisch doel midden in Oekraïne, een winkelcentrum. Poetin heeft zijn oorlogsmisdaad van de dag weer gepleegd en kan vannacht weer tevreden slapen. 
2762
1 maand en 1 week geleden door Snorrie
@2761

En evengoed zijn hier reageerders die nog volledig achter putin staan en zeiken als Zelinsky om hulp vraagt en krijgt.
2763
1 maand en 1 week geleden door Robbedoes
@2756 Poetin is niet tevreden met de Donbas. Net zoals met de Krim.
2764
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Dodental na raketaanslag op Oekraïens winkelcentrum loopt op, nog 36 vermisten [Link]

Het dodental na een Russische raketaanslag op een winkelcentrum in de centraal Oekraïense stad Kremenchuk is opgelopen naar zestien. Tientallen mensen raakten gewond en nog 36 mensen worden vermist, schrijft The Guardian op basis van het Oekraïense Openbaar Ministerie. 

De raketaanval vond maandag plaats. Op het moment van de inslag waren ruim duizend mensen in het gebouw, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij heeft de raketaanval bestempeld als "oorlogsmisdaad" en "terroristische aanslag". 

Ook de Franse president Emmanuel Macron en de G7-leiders hebben de aanval veroordeeld. Macron deelde op Twitter beelden van het incident en vraagt de Russische bevolking om "de waarheid onder ogen te zien".
2765
1 maand en 1 week geleden door Zoefzoef
Zelensky vraagt NAVO lidmaatschap aan. [Link]

Mooi, gewoon doen. 💪
2766
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Rusland kruipt naar militair doel: besluit over vervolg oorlog ligt in verschiet [Link]

De laatste grote Oekraïense stad in Luhansk is gevallen. Een mijlpaal voor Rusland, dat na 125 dagen oorlog dichter bij het doel kruipt om het zogenoemde Donetsbekken te veroveren. Militaire experts vermoeden dat er in dat geval een aanvalspauze volgt. In die periode komt een allesbepalend besluit over het vervolg óf einde van de oorlog, leggen zij uit in gesprek met [Link]. 

De verovering van Severodonetsk was er een van de lange adem, beamen militaire experts Rob de Wijk (Universiteit Leiden) en Han Bouwmeester (Nederlandse Defensie Academie). Het toont gelijkenissen met de inname van Mariupol: een kapotgeschoten stad die tot op het laatste moment werd verdedigd door Oekraïners die zich verschansten in een fabriek. 

Het grote verschil: de fabriek in Mariupol had een ondergronds tunnelnetwerk waarin de soldaten relatief ongeschonden maandenlang het artillerievuur konden doorstaan. De soldaten in Severodonetsk werden dit weekend gedwongen om zich na enkele weken terug te trekken, nadat de Russen elke schuilplaats met de grond gelijk hadden gemaakt.
2767
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Water en stroom nog schaars in 'getto' Marioepol: 'Vooral blij dat ik nog leef' [Link]

"De inwoners van Marioepol wonen in een getto." De burgemeester in ballingschap gebruikt grote woorden om de situatie in de zwaarbevochten havenstad te omschrijven. Door schade aan het rioolstelsel en het opgestapelde afval vreest hij voor een explosie van infectieziekten. "Cholera en dysenterie komen al voor." 

Anderhalve maand nadat de Russen de Zuid-Oekraïense stad volledig in handen kregen, ligt Marioepol nog grotendeels in puin. In grote delen van de stad is er nog steeds geen water, gas en elektriciteit, blijkt uit gesprekken met vijf achtergebleven inwoners van de stad. 

"De belangrijkste uitdaging is het begraven van alle slachtoffers", zegt Aleksandra via Telegram. "Lange tijd moesten mensen noodgedwongen hun overleden familieleden in de tuin begraven. Zij moeten worden opgegraven en herbegraven", vertelt Vadim (een pseudoniem, uit angst voor represailles).
2768
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
VK geeft Oekraïne nog eens voor 1 miljard pond militaire steun [Link]

Het Verenigd Koninkrijk zal Oekraïne nog eens 1 miljard pond (ruim 1,16 miljard euro) aan militaire steun geven, zei de Britse regering woensdag, toen de NAVO Rusland de grootste "directe bedreiging" voor de veiligheid van het Westen noemde. 

Het geld zal worden gebruikt om de defensiecapaciteit van Oekraïne op te voeren. Het wordt onder meer besteed aan luchtafweersystemen, onbemensde luchtvaartuigen, nieuwe apparatuur voor elektronische oorlogsvoering en materieel voor Oekraïense soldaten. 

"Wapens, materieel en opleiding uit het VK zorgen ervoor dat Oekraïne zich beter kan verdedigen tegen deze aanval. En we zullen vierkant achter het Oekraïense volk blijven staan om ervoor te zorgen dat Poetin in Oekraïne faalt", zei premier Boris Johnson in een verklaring.
2769
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht,

Grote krijgsgevangenenruil en Rusland omsingelt Lysychansk  [Link]

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Op woensdag vond de grootste krijgsgevangenenruil sinds de Russische invasie plaats en nodigde de NAVO Zweden en Finland officieel uit om toe te treden. De dag begon met het nieuws dat zeker vijf mensen zijn overleden na Russische raketaanvallen. 

De doden vielen in het midden en zuiden van Oekraïne. In de zuidelijke stad Mykolaiv werden acht raketten afgeschoten op een woonwijk, meldde de burgemeester van die plaats. Reddingswerkers vonden daar twee lichamen tijdens het puinruimen. 

In Dnipro, in het midden van het land, zijn ook doden gevonden na een raketaanval. De stad werd in totaal door zes raketten geraakt.
2770
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Rusland voert aanvallen in Oekraïne op in reactie op historische NAVO-top [Link]

Rusland heeft donderdag zijn offensief in Oost-Oekraïne verhevigd nadat de NAVO Moskou de grootste "directe bedreiging" voor de veiligheid van het Westen had genoemd. De aanval komt nadat de NAVO overeenstemming had bereikt over plannen om de belegerde strijdkrachten van Kyiv te moderniseren.

Oekraïense autoriteiten zeiden dat ze probeerden inwoners te evacueren uit de oostelijke frontliniestad Lysychansk, het brandpunt van de Russische aanvallen, waar ongeveer 15.000 mensen nog steeds onophoudelijk worden beschoten.

"Er wordt voortdurend gevochten. De Russen zijn voortdurend in het offensief. Er is geen ophouden aan", vertelde de regionale gouverneur Serhiy Gaidai aan de Oekraïense televisie. "Absoluut alles wordt beschoten."

In de zuidelijke regio Kherson vochten de Oekraïense troepen terug met eigen artillerie-aanvallen, zei Oleskiy Arestovych, adviseur van de Oekraïense president, in een video die online werd geplaatst.
2771
1 maand en 1 week geleden door Milak9
-- Reactie verwijderd door Clippy (Moderator) --
2772
1 maand en 1 week geleden door Hendrianus
@2764

  "Rusland houdt vol dat een wapenopslagplaats in Kremenchuk werd geraakt en dat daardoor brand ontstond in het nabijgelegen winkelcentrum."

Ja, want het is zeer gebruikelijk om een winkelcentrum naast een wapenopslagplaats te bedrijven. Wat een lulverhaal.
2773
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
14 doden en 30 gewonden bij Russische raketaanval op flatgebouw in Odesa [Link]

Een Russische raket heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een flatgebouw getroffen in de Oekraïense havenstad Odesa, aan de Zwarte Zee. Daardoor zijn veertien mensen om het leven gekomen en zo'n dertig mensen gewond geraakt, melden lokale hulpdiensten op chatdienst Telegram.

De raketaanval was afkomstig van "strategische vliegtuigen boven de Zwarte Zee", zei een woordvoerder van de Oekraïense legerleiding in de regio. Ook zou een tweede projectiel zijn afgevuurd, dat een recreatiecentrum raakte.

Van het negen verdiepingen tellende flatgebouw is één sectie volledig verwoest, aldus de woordvoerder: "Reddingswerkers hebben al medische zorg verleend aan zeven gewonden, waaronder drie kinderen.
2774
1 maand en 1 week geleden door Milak9
@2772

Het is aannemelijker dat het verhaal andersom is. Een winkelcentrum plaats je niet naast een wapendepot of commandocentrum van het leger. Dit zijn hamas/Pallywood praktijken. Het winkelcentrum stond al maanden leeg en was rijp voor de sloop.  
2775
1 maand en 1 week geleden door Robbedoes
@2774 Nee hoor, elk verhaal van Rusland om hun oorlogsmisdaden te verdoezelen is niet geloofwaardig.
2776
1 maand en 1 week geleden door Milak9
@2775

Daarom kun je het bericht over dat winkelcentrum maar beter serieus nemen. Het komt immers niet van de Russen maar van Westerse inlichtingendiensten/media. 
2777
1 maand en 1 week geleden door Hendrianus
@2774 Ben benieuwd wat er geraakt/gemist is, met de laatste aanval op Odessa, wat toevallig naast dat flatgebouw en dat hotel stond. 
2778
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

: Oekraïne wint 'soepoorlog', dodental raketinslag Odesa naar 21  [Link]

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Oekraïne heeft de zogeheten borsjtsjoorlog gewonnen van Rusland. Beide landen claimen de rode bietensoep als nationaal gerecht, maar de Verenigde Naties heeft borsjtsj aan Oekraïne toegewezen. En verder is het dodental van de raketaanval op een flat in de regio Odesa opgelopen naar 21. 

Een Russische raket trof in de nacht van donderdag op vrijdag een flatgebouw in de Oekraïense plaats Serhiyivka, in de buurt van havenstad Odesa. Zeker 21 mensen kwamen om, waaronder een kind. Tientallen raakten gewond. 

De raket was afkomstig van "strategische vliegtuigen boven de Zwarte Zee", zei een woordvoerder van de Oekraïense legerleiding in de regio. Een tweede projectiel raakte een recreatiecentrum.
2779
1 maand en 1 week geleden door Milak9
@2775

Over verdoezelen gesproken.

Heb je de beelden van de aanslag op het Pentagon gezien? [Link]

Zogenaamd ging dat vliegtuig zo hard dat de beste camera's van de wereld dat kolossale object niet hebben vast kunnen leggen. 

Weet je hoe klein een raket is in vergelijking met een Boeing? 

Dit zijn de beelden van de aanval op dat leegstaande winkelcentrum. [Link]

In 2 fragmenten zie je de totale lengte van de raket die veel harder gaat dan een passagiersvliegtuig ooit zal kunnen gaan. 

Hoe is het mogelijk dat we een object wat veel kleiner is als een Boeing maar veel harder gaat terug kunnen zien op beeld terwijl een veel loggere/groter object met een veel mindere snelheid niet kunnen zien op werelds beste camera's die er maar zijn?

Stof om over na te gaan denken. Tenzij je het fijn vindt als ze je naaien.
2780
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
@2779     Nieuwe instructies uit Sint Petersburg ontvangen ?    Net als bij MH17 met allerhande onmogelijke 'verklaringen' komen ?     Over verdoezelen gesproken, proest ... !
2781
1 maand en 1 week geleden door Snorrie
@2779

Wat smoesjes betreft is dit toch wel een van de aller slechtste.
2782
1 maand en 1 week geleden door Milak9
@2781

Vind ik ook. Het is toch te belachelijk voor woorden dat ze ons afschepen met het verhaal dat "zogenaamd" die Boeing niet te zien zou zijn op die paar fragmenten van het Pentagon.

De aanval op dat leegstaande winkelcentrum toont aan dat ze ons met 9-11 gewoon hebben staan naaien. 

Ik heb niet de mogelijkheid in dit draadje maar je krijgt een dikke plus van mij.
2783
1 maand en 1 week geleden door Snorrie
@2782

Dat winkelcentrum is pas na de aanval leegstaand.

Net zoals al die andere burgerdoelen en ziekenhuis die je vriend aan puin heeft laten schieten.
2784
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
@2782   "leegstaande"

Ach ja. u napapegaait weer eens de zoveelste aantoonbare leugen uit het Kremlin.  [Link]   [Link]   
2785
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Rusland en Oekraïne claimen allebei controle over Lysychansk in Luhansk [Link]

Zowel Rusland als Oekraïne claimt de stad Lysychansk in het oosten van Oekraïne onder controle te hebben. Dat meldt de BBC. 

Oekraïense troepen zouden zwaar onder vuur liggen in Lysychansk. Toch houdt Oekraïne vol dat de laatste grote stad in de regio Luhansk niet is ingenomen. Door Rusland gesteunde seperatisten zeggen echter dat ze de stad succesvol zijn binnengetrokken en het centrum hebben bereikt. 

Russische media tonen beelden van seperatisten of Russische troepen die door de straten van Lysychansk paraderen. Ook verspreiden Russische bronnen via Twitter een video waarop een Sovjetvlag te zien is die op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad geplaatst zou zijn. De informatie kan niet geverifieerd worden.
2786
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Doden en gewonden na explosies in Russische stad Belgorod [Link]

In de Russische stad Belgorod zijn zondag zeker drie mensen om het leven gekomen en vier mensen gewond geraakt, onder wie een tienjarige jongen. Dat zegt de lokale gouverneur na eerdere berichten over verschillende ontploffingen in de stad. Ook zijn tientallen gebouwen beschadigd. 

Belgorod ligt vlak bij de grens met Oekraïne. 

Ten minste elf appartementsgebouwen en 39 woningen zijn geraakt. Vijf daarvan zijn volledig verwoest, aldus gouverneur Vjatsjeslav Gladkov van de regio Belgorod.
2787
1 maand en 1 week geleden door Milak9
@2783

Zelensky, die Killer-clown, is zeker niet mijn vriend. Poetin ook niet. Maar hem kan ik nog begrijpen na wat Oekraïne al 14 jaar doet in de Donbass. 
2788
1 maand en 1 week geleden door Milak9
@2784

Jij hebt het over 'napapegaaien' (is dat niet dubbel op?) en vervolgens kom je aanzetten met 'Bellingcat'? 

Dat is net zoiets als de Russische staatsomroep vragen wat er nu precies gebeurd is bij die aanval of wat ze nou eigenlijk hebben aangevallen.

-Geeft niet. Als ik het zelf maar weet.-
2789
1 maand en 1 week geleden door Wedergeboren
@2787  

- "Zelensky, die Killer-clown"   -"na wat Oekraïne al 14 jaar doet in de Donbass"    Alleszeggende opmerkingen.

@2788    Lastig hè,, onafhankelijke media, persvrijheid, vrije nieuwgaring. etc.   Er zijn nog veel meer bronnen ( behalve de BBC en Bellingcat) die laten zien wat er wél gebeurd is, dit itt de door de staat gecontroleerde Russische media (die het bij wet/decreet verboden iets anders te berichten dan wat het Kremlin toestaat).
2790
1 maand en 1 week geleden door Snorrie
@2787

Daar vechten ze tegen door Rusland aangestuurde en bewapende illegale immigranten.

Een resultaat van de langere termijn planning van je werkgever.

Hij kon geen goed excuus vinden om een oorlog te beginnen dus maakt hij er eentje.

Nogal makkelijk als je je eigen volk beschouw als disposables.
2791
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht: 

Russen nemen Lysychansk in, bloedige aanval op steden in Donetsk [Link]

Eén keer per dag geeft Nu . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Rusland heeft zondag de controle over de strategisch gelegen Oekraïense stad Lysychansk in handen gekregen, nadat Oekraïense troepen zich uit de stad hebben teruggetrokken. Bij beschietingen van steden in Donetsk zijn veel doden gevallen, zo beweren Oekraïense autoriteiten. 

Eerst Lysychansk: de stad was het laatste strategische bolwerk in handen van Oekraïne in de regio Luhansk. De stad is belangrijk voor de Russen, omdat ze via daar verder het Donetsbekken in kunnen komen. 

"Het voortzetten van de verdediging van de stad zou fatale gevolgen hebben. Om de levens van Oekraïense verdedigers te sparen, is het besluit genomen om terug te trekken", staat in een verklaring van de Oekraïense legerleiding op sociale media.
2792
1 maand en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Poetin spreekt van 'bevrijding' Loehansk: 'Russen houden vast aan tactiek' [Link]

De Russen zijn weer een stapje dichterbij hun doel: 'bevrijding' van de Donbas, de oostelijke regio's van Oekraïne. President Vladimir Poetin heeft zijn strijdkrachten gefeliciteerd met de verovering van de regio Loehansk, dat tot de Donbas behoort. Hoe gaat de strijd verder? "De Russen gaan door met dezelfde tactiek: steden vernietigen."
2793
1 maand en 6 dagen geleden door Zoefzoef
Hoppa... dit gaat Poetin pijn doen: [Link]

Twee Surface to Air Missile Defense systems.
2794
1 maand en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïners maken zelf drones met batterijen uit e-sigaretten [Link]

 Het Oekraïense leger gebruikt drones in allerlei soorten en maten. Vrijwilligers maken ook zelf drones, die aan het front worden ingezet. De Oekraïners hebben sinds kort een nieuwe manier om ze nog goedkoper te bouwen: door de batterijen uit wegwerp e-sigaretten te gebruiken. 

Een team bij een technische hogeschool in de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft al ruim vierduizend drones gemaakt of gerepareerd die naar de frontlinie zijn gestuurd. Het Oekraïense leger kan de drones goed gebruiken, doordat het importeren van de gadgets lastiger wordt. Sinds kort verzamelen de vrijwilligers van het 'Drone Lab' wegwerp e-sigaretten, waar ze de batterijen uithalen. De batterijen worden met wat aanpassingen gebruikt in zelfgebouwde drones.
2795
1 maand en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
De oorlog is nog niet voorbij, maar Oekraïne is al druk met heropbouw [Link]

 Voor het eerst ligt een concreet plan op tafel om Oekraïne na de oorlog weer op te bouwen. Politici uit meer dan veertig landen praten vandaag tijdens de Ukraine Recovery Conference over een driestappenplan voor wederopbouw, dat meer dan 700 miljard euro moet kosten. 

Ruim vier maanden geleden begon de grootschalige Russische invasie van Oekraïne. Sindsdien zijn meer dan 1.200 scholen, 200 ziekenhuizen en duizenden kilometers aan wegen, spoorlijnen en pijpleidingen verwoest, zegt de Oekraïense premier Denys Sjmyhal. 

Er zijn ook twaalf miljoen vluchtelingen, van wie ongeveer zeven miljoen binnen Oekraïne zijn gevlucht. Veel van hen hebben schade aan hun huizen en naar schatting hebben 800.000 Oekraïners geen eigen woonruimte meer. Sommigen komen uit gebied dat nu door Rusland bezet is.
2796
1 maand en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Rusland richting oorlogseconomie, Oekraïne bezig met wederopbouw

 [Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Terwijl Oekraïne met westerse partners al plannen maakt voor de wederopbouw, bereidt Rusland zich verder voor op een lange strijd. Het Russische parlement heeft de eerste stappen genomen richting een 'oorlogseconomie', waarin de hele economie gericht is op oorlogvoering.

De Doema, het Russische parlement, nam dinsdag twee wetten aan waarmee bedrijven gedwongen kunnen worden om oorlogsmateriaal te produceren. Ook kunnen medewerkers van die bedrijven verplicht worden om over te werken.

De behoeften van het leger worden daarmee het voornaamste speerpunt van de Russische economie. Staalfabrieken kunnen bijvoorbeeld verplicht worden om meer wapens en munitie te maken en de productie van andere producten stop te zetten.
2797
1 maand en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zware gevechten in strijd om Donetsk, zeggen Oekraïense functionarissen [Link]

Een dag nadat Moskou de overwinning verklaarde in de naburige provincie Luhansk, zijn Russische troepen verwikkeld in zware gevechten bij een groot offensief om de Oekraïense regio Donetsk, aldus Oekraïense functionarissen. De aanval wordt ondersteund door hevig artillerievuur.

Donetsk en Luhansk vormen samen de Donetsbekken, het geïndustrialiseerde oostelijke deel van Oekraïne waar de grootste strijd in Europa sinds generaties plaatsvindt. Rusland zegt dat het Oekraïne de controle over de hele Donetsbekken wil ontnemen, namens door Moskou gesteunde separatisten in twee zelfverklaarde volksrepublieken.

Nadat Russische troepen zondag de controle hadden overgenomen van Lysychansk, het laatste bastion van het Oekraïense verzet in Luhansk, zeiden Oekraïense functionarissen dat ze nu verwachten dat Moskou de strijd vooral zal richten op de steden Sloviansk en Kramatorsk in Donetsk.

Er waren hevige gevechten bij de grens van Luhansk, vertelde de gouverneur van die regio, Serhiy Gaidai, aan de Oekraïense televisie. Hij zei dat het Russische reguliere leger en reservetroepen kennelijk naar het gebied zijn gestuurd om de rivier de Siverskiy Donets over te steken.
2798
1 maand en 5 dagen geleden door Sarcoff
-- Reactie verwijderd door Clippy (Moderator) --
2799
1 maand en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oost-Oekraïense regio Loegansk is gevallen, hoe nu verder? [Link]

De Oost-Oekraïense regio Loegansk lijkt volledig in Russische handen gevallen. Na het verlies van Lysytsjansk hebben Oekraïense troepen zich teruggetrokken achter de provinciegrens van Loegansk. De brede verwachting is dat de Russische inspanning vooral naar de verovering van de gehele provincie Donetsk gaat. Hoe gaat de strijd vervolgd worden? 

Zo ziet het slagveld er nu uit:
2800
1 maand en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Zware luchtaanval op Kramatorsk: 'We zijn pas net begonnen' 

[Link]

Regelmatig geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: Rusland heeft een serie luchtaanvallen gelanceerd op de oostelijke stad Kramatorsk en ook Kharkiv is weer onder vuur komen liggen. Verder heeft de Russische president Vladimir Poetin krachtige termen gebruikt bij een toespraak in het parlement. "We zijn pas net begonnen in Oekraïne." 

Poetin hield een speech voor de leiders van het Russische parlement, zo'n vier maanden nadat Rusland Oekraïne was binnengedrongen. Op dezelfde dag werden verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op grote steden in Oekraïne. 

Onder de getroffen steden is Kramatorsk, een stad in de oostelijke regio Donetsk waar ongeveer 150.000 mensen wonen. De Oekraïense autoriteiten melden in het dagelijkse oorlogsbulletin dat Rusland een zware luchtaanval heeft gelanceerd op Kramatorsk.
Reactie 2701  t/m  2800
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Login om te reageren


Verwachte datum lancering nieuwe website
oktober - november 2022

WEEK STIJGERS BUITENLAND

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.