NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
07 oktober
2022

vrijdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

BUITENLAND

NJN liveblog Oekraïne


NJN liveblog Oekraïne LIVE-BLOG
3089 Reacties  |  23851 Clicks
0013
  Geplaatst door Clippy (Mod.) 7 maanden en 1 week geleden

REACTIES (3089)

Reactie 2601  t/m  2700
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Nieuwste berichten eerst
2601
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Ruim 1.500 doden in Severodonetsk, 95 procent van Luhansk in Russische handen [Link]

De Russische troepen boeken langzaamaan terreinwinst in Oekraïne, met name in de regio Luhansk. Zo'n 95 procent van dat gebied is nu in Russische handen, meldt het Institute for the Study of War (ISW). Bij de gevechten in de stad Severodonetsk zijn ruim vijftienhonderd mensen omgekomen.

De vijftienhonderd mensen die sinds het begin van de oorlog zijn omgekomen in het zwaarbevochten Severodonetsk, zijn volgens de lokale overheid zowel gesneuvelde soldaten als burgerslachtoffers.

Volgens het ISW zullen de Russen de stad voorlopig nog blijven aanvallen. Severodonetsk wordt momenteel omringd door het Russische leger. De twee belangrijkste snelwegen lijken het doelwit. De stad wordt mogelijk binnenkort bestormd.
2602
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zo werkt het zware raketlanceersysteen dat Oekraïne wil hebben [Link]

Oekraïne heeft vanuit de VS al veel wapens en munitie mogen ontvangen, maar het wapen dat het hoogst op het verlanglijstje staat - het raketlanceersysteem HIMARS - ontvangt het land niet zo eenvoudig.
2603
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
'Lyman niet meer in handen van Oekraïne', Rusland rukt op in de Donbas [Link]

Volgens het Russische ministerie van Defensie is de Oost-Oekraïense stad Lyman volledig in handen van Russische militairen en pro-Russische separatisten. De seperatisten meldden gisteren al dat ze de stad, die in de zelfverklaarde onafhankelijke regio Donetsk ligt, hadden ingenomen.

Lyman, dat voor de invasie zo'n 20.000 inwoners telde, is van strategisch belang voor het Russische leger omdat het een knooppunt van spoorlijnen is. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn via het spoor zowel Oekraïense burgers als wapens vervoerd. Om de stad is meerdere dagen gevochten.

Het Oekraïense leger verliest rap terrein in de Donbas. Nu Lyman naar alle waarschijnlijkheid veroverd is, maakt dat de weg vrij voor de Russen om de paar overgebleven steden die nog in Oekraïense handen zijn, ook in te nemen. Het gaat om de naast elkaar gelegen steden Lysytsjansk en Severodonetsk in de regio Loegansk. Beide staan nog onder controle van Kiev, maar de vraag is voor hoelang.
2604
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïens Openbaar Ministerie ziet patroon in deportatie burgers naar Rusland [Link]

Het Oekraïense Openbaar Ministerie zegt over aanwijzingen te beschikken dat burgers uit de omgeving van Severodonetsk onder dwang naar Rusland worden vervoerd. "Vijftien burgers uit een dorp in het district Severodonetsk zijn afgevoerd naar de Russische Federatie", zegt aanklager Valeria Melnyk. "We weten niet wat er verder met ze gebeurd is."

Eerder bood Rusland Oekraïners uit de omgeving van Kiev en Marioepol de mogelijkheid om weg te komen uit gebieden waar zwaar gevochten werd. Voorwaarde voor evacuatie was wel dat ze alleen konden vertrekken naar gebieden die onder controle staan van Rusland, naar Belarus of naar Rusland zelf. Rusland zegt een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

Oekraïne spreekt van deportaties, het OM in Kiev beschouwt de wegvoeringen als een oorlogsmisdaad en is een onderzoek begonnen. Volgens de gemeente Marioepol gaat het daar alleen al om meer dan 35.000 inwoners. Volgens de openbaar aanklager in Kiev zitten er ook 2000 kinderen bij
2605
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Video I President Zelensky bezoekt Oekraïense troepen in Kharkiv [Link]

De Oekraïense president Zelensky heeft zondag een bezoek gebracht aan de troepen in Kharkiv. Het was het eerste bezoek van de president buiten de regio Kyiv sinds het begin van de oorlog.
2606
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Zware gevechten in steden Oost-Oekraïne: 'Onbeschrijflijk moeilijke situatie'  [Link]

 Russische en Oekraïense troepen zijn verwikkeld in hevige gevechten in Severodonetsk en Lysytsjansk in het oosten van Oekraïne. De vrees bestaat dat deze steden het nieuwe Marioepol worden.

Oekraïense regionale functionarissen zeggen dat Russische troepen Severodonetsk 'bestormden' nadat ze tevergeefs hadden geprobeerd de stad te omsingelen. Het stadje is  op dit moment het middelpunt van de gevechten.
2607
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Macron en Scholz vragen Poetin om vredesgesprekken met Oekraïne te hervatten [Link]

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz hebben de Russische president Vladimir Poetin in een telefoongesprek gevraagd om de vredesgesprekken met Oekraïne "per direct" weer op te starten, meldt de BBC zondag. Ook zou Rusland onmiddellijk moeten stoppen met oorlog voeren tegen het land en de troepen moeten terugtrekken.

Frankrijk en Duitsland zijn invloedrijke EU-landen en daarom is hun verzoek aan Poetin van belang, zeggen experts tegen de BBC. Niet alle bondgenoten van Oekraïne zouden blij zijn met de actie van Macron en Scholz. Die zou te veel druk leggen op Oekraïne om in ruil voor vrede grondgebied af te geven aan Rusland.
2608
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Russische minister: 'bevrijding' Donetsbekken prioriteit en Poetin niet ziek [Link]

De "bevrijding" van het Donetsbekken is een prioriteit voor Rusland en Poetin is niet ziek. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zondagavond in een interview met de Franse zender TF1.

De Russische troepen hebben hun aanvallen in het Donetsbekken de laatste tijd opgevoerd. Zeker na de val van de havenstad Mariupol werd het Russische offensief in de oostelijke regio intenser. Het Donetsbekken is van oudsher het industriële hart van Oekraïne. Voor Rusland is het een "onvoorwaardelijke prioriteit" om het Donetsbekken te "bevrijden", zei Lavrov.

Opvallend was dat Lavrov zei dat andere Oekraïense gebieden zelf over hun toekomst mogen beslissen. Hoewel hij niet verwacht dat zij graag terugkeren onder het gezag van de Oekraïense regering, "moeten mensen daarover voor zichzelf een besluit nemen", zei Lavrov.
2609
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Geen water en elektriciteit in Severodonetsk, gevechten gaan door [Link]

De Oost-Oekraïense stad Severodonetsk ligt nog altijd zwaar onder vuur. Gouverneur Hajdaj van de regio Loegansk, waar de stad ligt, spreekt van een moeilijke situatie met "zeer felle" gevechten. Ook de burgemeester van de stad meldt dat op straat hevig wordt gevochten.

Gisteren zouden bij Russische beschietingen twee inwoners van een buitenwijk van de stad zijn omgekomen. Volgens de lokale Oekraïense autoriteiten dringen Russische troepen nu steeds verder door tot het centrum van Severodonetsk, de grootste stad in de Donbas-regio die nog onder Oekraïens gezag staat.

Op sociale media meldt de gouverneur dat de lichamen van omgekomen Russische militairen niet worden weggehaald. Het centrum van de stad zou daardoor zijn "gevuld met lijkgeur".
2610
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Russische troepen dringen cruciale Oost-Oekraïense stad Severodonetsk binnen [Link]

Russische troepen zijn maandag voor het eerst de belangrijke stad Severodonetsk binnengedrongen. Dat meldt de Oekraïense gouverneur van de regio Luhansk.

Severodonetsk is de grootste stad in het Donetsbekken die Oekraïne nog in handen heeft. Rondom de stad wordt al dagenlang hevig gevochten. Gouverneur Serhiy Gaidai meldde dat de Russische troepen inmiddels via de buitenwijken op weg zijn naar het centrum van de stad.
2611
4 maanden en 1 week geleden door Clippy (Mod.)
Tot dusver 16.000 lichamen van burgers gevonden in massagraven bij Mariupol [Link]

Oekraïense autoriteiten in Mariupol hebben tot dusver zeker zestienduizend lichamen van burgers gevonden in massagraven bij de zuidelijke havenstad. Het stadsbestuur vreest dat het dodental nog voorbij de 22.000 zal gaan, citeren Oekraïense media burgemeester Vadym Boychenko. 

De massagraven zouden zo zijn ingericht dat de lichamen alleen van elkaar gescheiden zijn door een ijzeren plaat. Daarmee willen de Russen de indruk wekken dat het om individuele graven gaat, beweert het stadsbestuur. 

Nog duizenden lichamen zouden onder het puin van kapotgeschoten gebouwen liggen. Lokale crematoria en begraafplaatsen zouden al tijden vol liggen met dodelijke slachtoffers van de oorlog. 

Eind april werden op satellietbeelden al door Russen aangelegde massagraven ontdekt. Burgemeester Boychenko hield al rekening met dergelijke vondsten, "omdat de Russen op deze wijze hun oorlogsmisdaden willen verhullen".
2612
4 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne incasseert flink in het oosten: 'We zijn hier erg optimistisch geweest' [Link]

Het eerste vrachtschip met 2500 ton metaal heeft de haven van Marioepol verlaten richting Rusland. De stad Severodonetsk is voor de helft in handen van Poetins mannen en de provincie Loehansk is - als die stad valt - bijna helemaal van Rusland. Het gaat niet heel goed met Oekraïne in het oosten. "We zijn hier in het westen wel erg optimistisch geweest."

In het noorden werd Rusland inderdaad op veel plekken teruggedrongen, maar in het zuiden is er heel veel gebied ingenomen, zegt defensie-expert Patrick Bolder van het Haagse centrum voor strategische studies. "Als ze Severodonetsk innemen zullen ze richting Lyman trekken, daar zitten de Russen al en dan hebben ze een heel deel van de Donbas afgesloten. Daar zijn de Russen op uit."
2613
4 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïense ombudsman voor mensenrechten afgezet na motie partij Zelensky [Link]

De Oekraïense ombudsman voor de mensenrechten, Lyudmyla Denisova, is afgezet door het parlement. De parlementariërs vinden dat Denisova zich sinds de Russische invasie niet voldoende heeft ingezet voor de mensenrechten. 

Denisova zou tekortgeschoten zijn bij het creëren van humanitaire corridors om burgers te laten vluchten voor het oorlogsgeweld. 

Daarnaast wordt de ombudsman verweten dat ze te weinig heeft gedaan voor kinderen die seksueel zijn misbruikt en militairen die gevangen zijn door het Russische leger.
2614
4 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne vervolgt 80 Russen voor oorlogsmisdaden, 600 verdachten in beeld [Link]

Het Oekraïense openbaar ministerie heeft zeshonderd verdachten van oorlogsmisdaden in beeld en er worden al tachtig van hen vervolgd. Ook zijn inmiddels zeker vijftienduizend gevallen van mogelijke oorlogsmisdaden bekend. Dat zei de Oekraïense hoofdaanklager Iryna Venediktova dinsdag tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team in Den Haag. 

Venediktova liet op de persconferentie weten dat er op dit moment tachtig Russen vervolgd worden wegens oorlogsmisdaden. Daaronder zijn ook zaken waarin de verdachten worden beschuldigd van verkrachting en marteling. 

Volgens de openbaar aanklager komen er dagelijks zo'n twee- tot driehonderd zaken bij waar onderzoek naar moet worden gedaan. Het is volgens haar daarom van belang dat er internationaal wordt samengewerkt om alle vormen van bewijs te documenteren. "De wet zou iedereen moeten beschermen tegen oorlog en dictators."
2615
4 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Biden gaat nog stap verder: Oekraïne krijgt geavanceerd raketsysteem  [Link]

De Verenigde Staten gaan toch geavanceerde raketsystemen naar Oekraïne sturen die "preciezer belangrijke doelwitten op het slagveld kunnen raken", zo kondigt president Biden aan in een essay in The New York Times. 

Het gaat om het type M142 Himars, dat wordt uitgerust met raketten die een bereik hebben van maximaal zo'n 80 kilometer. 

Biden zei maandag nog tegenover journalisten dat de VS niet van zins was mobiele, offensieve raketlanceerinstallaties te leveren aan Oekraïne. Het leveren van dergelijke systemen ligt gevoelig, omdat het Oekraïne met de juiste munitie in staat stelt doelen in Rusland te bestoken. 

Een hooggeplaatste functionaris bevestigde maandag wel dat de optie om een systeem te sturen met raketten met een minder ver bereik nog op tafel lag. Voor die optie is nu dus gekozen. Biden zegt erover: "We moedigen Oekraïne niet aan om buiten zijn grenzen toe te slaan. We willen de oorlog niet verlengen door Rusland pijn te doen."
2616
4 maanden en 6 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Russen beloven 152 lichamen uit Azovstal-fabriek over te dragen [Link]

Rusland zegt dinsdag de lichamen van omgekomen Oekraïense strijders in de Azovstal-fabriek in Mariupol over te dragen aan Oekraïne. De Russen zouden ook enkele duizenden strijders hebben aangehouden in het complex. Ze willen die berechten in plaats van betrekken bij een gevangenenruil. Oekraïne veroordeelde op zijn beurt twee Russische militairen tot ruim elf jaar celstraf. 

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er 152 lichamen aangetroffen in het ondergrondse complex. Er zijn volgens de Russen enkele duizenden strijders aangehouden. 

Het ministerie claimt dat de lichamen in een koeling lagen en dat vier mijnen onder de lichamen zijn gevonden. Deze informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. 

De stad Mariupol staat geheel onder Russische controle sinds de laatste verdedigers van de stad zich recent overgaven. Zij verscholen zich lange tijd op het terrein van de staalfabriek. Russische troepen hadden de fabriek omsingeld en voerden er zware aanvallen op uit.
2617
4 maanden en 6 dagen geleden door Hendrianus
Wanneer stopt deze Poetin waanzin? Poetin dreigt met een confrontatie tussen VS en Rusland. Wat mij betreft knikkert de NAVO Rusland uit Oekraïne. Het duurt te lang, er vallen teveel doden en gewonden. Er komen teveel vluchtelingen en de vernietiging is te groot. Poetin waanr zich in Oekraïne alles te kunnen veroorloven, het wordt tijd dat hem duidelijk gemaakt wordt dat dat niet zo is. Of hij trekt zich terug of de VN komt hem daarbij helpen. 

2618
4 maanden en 6 dagen geleden door Hendrianus
En wanneer treed dat laffe Russische volk eens op tegen Poetin en zijn bende?
2619
4 maanden en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Dit is het wapen dat president Biden naar Oekraïne stuurt [Link]

De Verenigde Staten gaan een geavanceerder soort wapen aan Oekraïne leveren, namelijk Himars-raketten. Daarmee zouden Russische doelen op het slagveld nauwkeuriger kunnen worden aangevallen. Wat is dat voor wapen en gaat het een verschil maken? RTL Nieuws vroeg het aan defensie-expert Danny Pronk.

De Amerikaanse president Joe Biden gaat weer een stapje verder in de wapenleveranties aan Oekraïne. Hij kondigde in de New York Times aan dat hij een nieuw soort wapen stuurt. Het gaat om Himars-raketten, wat staat voor High Mobility Artillery Rocket System.
2620
4 maanden en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Ook Verenigd Koninkrijk stuurt geavanceerde raketsystemen naar Oekraïne [Link]

Na de Verenigde Staten gaat ook het Verenigd Koninkrijk meervoudige raketsystemen naar Oekraïne sturen. Dat zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace woensdag tegen CNN.

Het gaat om M270-draagraketten die doelen tot 80 kilometer afstand kunnen raken. "Dat zal een aanzienlijke boost zijn voor de capaciteit van de Oekraïense strijdkrachten", meldde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deze raketsystemen moeten het Oekraïense leger vooral helpen zich te verweren tegen de langeafstandsartillerie die de Russische troepen "inzetten om steden in puin te leggen", zei Wallace. Oekraïense troepen zullen in het VK worden getraind in het gebruik van de draagraketten.
2621
4 maanden en 5 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Russische raketaanvallen in westelijke regio Lviv [Link]

Verschillende Russische raketten hebben gisteravond doelen in West-Oekraïne getroffen, meldt het hoofd van het militaire bestuur in de regio Lviv op berichtendienst Telegram. De Russen zouden het vooral voorzien hebben op de transportinfrastructuur in de regio, aldus de militaire functionaris.

Twee mensen raakten gewond bij de aanvallen. Eerder vielen gisteren twee doden en twee gewonden bij Russische beschietingen van de zuidelijke stad Mykolajiv.
2622
4 maanden en 5 dagen geleden door [ Account Verwijderd ]
@2621 Gelukkig hebben de Amerikanen de zaak in werking gezet en worden betere wapens en trainingen geregeld. Dat is hard nodig. Het zal wel ff duren voordat de nieuwe maatregelen effect hebben. Poetin zal de komende maanden dus nog flinke winst kunnen boeken. Daarna zal dan hopelijk het tij keren.
2623
4 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski is Musk dankbaar: 'Satellietinternet Starlink is zeer effectief' [Link]

 De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de inzet van het satellietinternet Starlink van SpaceX in het land 'zeer effectief'. Hij zegt het bedrijf van Elon Musk 'erg dankbaar' te zijn. 

"Het heeft ons veel geholpen, op veel momenten toen er steden en dorpen geblokkeerd waren en in bezette gebieden. Ik ben erg dankbaar voor de steun van Starlink", zegt Zelenski over Starlink in een interview met Wired. 

Enkele duizenden Starlink-ontvangers werden na de Russische invasie aan Oekraïne geleverd. De eerste terminals werden opgestuurd nadat ceo Elon Musk gehoor gaf aan een oproep van de Oekraïense vicepremier Michailo Fedorov. Het satellietinternet hield Oekraïense overheden en burgers online, ook als andere netwerken door de Russen werden platgelegd. Starlink was soms de enige manier waarop mensen nog contact hadden met de buitenwereld, zegt Zelenski.
2624
4 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky: 20 procent van Oekraïne bezet door Russen [Link]

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Rusland al ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied bezet. Dat zei hij donderdag in een videoboodschap tegen het Luxemburgse parlement. 

Zelensky zei ook dat in het oosten van Oekraïne dagelijks zestig tot honderd mensen sterven. Ook raken er 450 tot 500 mensen gewond. 

In deze regio vechten de Oekraïense troepen hevig met Russische troepen die proberen de Oost-Oekraïense regio Luhansk over te nemen. Een belangrijke stad in het gebied, Severodonetsk, wordt inmiddels voor een groot deel door het Russische leger gecontroleerd. 

"We moeten ons verdedigen tegen bijna het hele Russische leger. Alle gevechtsklare Russische militaire formaties zijn betrokken bij deze agressie", aldus Zelensky.
2625
4 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Steeds zwaardere wapens naar Oekraïne: 'Strijd wordt nog intensiever' [Link]

 Himars-raketten uit Amerika, het moderne luchtafweersysteem IRIS-T en radars van Duitsland, plus de M270-draagraketten die de Britten leveren: Oekraïne wordt in de strijd met Rusland steeds zwaarder bewapend door het Westen. En dat is nodig ook, zeggen militair experts. 

Wat opvalt aan de laatste ronde leveringen aan Oekraïne: het zijn stuk voor stuk geavanceerde wapens met een groter bereik en meer precisie. En ook: de Russen zijn er niet bepaald blij mee.
2626
4 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Britten: Rusland maakt gestaag opmars in Severodonetsk [Link]

 De Russische troepen boeken gestaag terreinwinst in Severodonetsk, rapporteert het Britse ministerie van Defensie. In de dagelijkse inlichtingenupdate wordt gemeld dat de opmars mogelijk wordt gemaakt door een 'een zware concentratie van artillerie'. 

Daarbij vallen volgens de Britten slachtoffers aan Russische zijde. Het merendeel van de stad in de oostelijke regio Loehansk is inmiddels ingenomen. 

Het gaat volgens de regionale gouverneur om 70 procent van het gebied. De hoofdroute naar de stad is waarschijnlijk nog wel onder controle van Oekraïne, meldt het Britse ministerie.
2627
4 maanden en 4 dagen geleden door [ Account Verwijderd ]
@2624 Het gaat inderdaad niet goed. Hopelijk gaat ze extra extra extra spoed zetten achter de hulp.
2628
4 maanden en 4 dagen geleden door [ Account Verwijderd ]
Okay... Duitsland gaat nu raket systeem leveren: [Link]

Amerikanen leveren drones: [Link]
2629
4 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski: klein succes Oekraïense troepen in Severodonetsk [Link]

Oekraïense troepen hebben wat succesjes geboekt in de strijd om de stad Severodonetsk, maar in de hele oostelijke Donbas-regio is het afgelopen etmaal weinig verschoven. President Volodimir Zelenski heeft dat gisteravond gezegd in zijn dagelijkse videobericht.

Zelenski dankte zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden voor zijn aankondiging raketsystemen te sturen. Hij zei te verwachten dat ook andere bondgenoten met goed nieuws over wapenleveranties komen.
2630
4 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Hoe 100 dagen oorlog je leven kunnen veranderen: op hoge hakken naar het front [Link]

Het is vandaag precies honderd dagen geleden dat de Russische president Poetin zijn troepen naar Oekraïne stuurde. Timo (31) was op dat moment fotograaf. Nu is hij commandant. Ook het leven van Alla (38) uit Odessa veranderde compleet: "Mijn zoontje snapt wat het luchtalarm betekent."

Alla gaat vandaag in haar stad Odessa langs bij kinderen die vanuit Marioepol en Cherson gevlucht zijn. Ze heeft snoep bij zich en speelgoed voor hen gemaakt. Het is één van de vele dingen die Alla doet sinds de uitbraak van de oorlog.
2631
4 maanden en 4 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Britten zien Russische successen en verwachten val Luhansk in komende weken [Link]

Britse inlichtingendiensten zien Rusland steeds meer successen boeken in Oost-Oekraïne. De Russen controleren nu 90 procent van de oblast Luhansk en zullen de pro-Russische regio in de komende twee weken volledig in handen krijgen, verwachten de Britten.

De opmars van de Russen in Luhansk komt niet onverwacht: het Oekraïense leger is er hevig in de minderheid en gaf eerder al toe dat de Russen er de overhand hadden.

De voornaamste oorzaak dat sneller militair succes uitbleef, is dat in het Donetsbekken de harde kern van het Oekraïense leger gepositioneerd is. Zij vechten al sinds 2014 tegen pro-Russische separatisten in het gebied en zijn stevig ingegraven.
2632
4 maanden en 4 dagen geleden door Graaier1000
@2629 , Minstens 2 uur eerder dan hier in het Oekraïne Live Blog gemeld werd was er op NJN een topic over "Zelenski: klein succes Oekraïense troepen in Severodonetsk".

Dat topic plus de minimaal 5 reacties die daar vervolgens op geplaatst werden zijn dus zo'n 2 uur na plaatsing verwijderd. Is dat de bedoeling om op deze manier topics en reacties bij NJN te verwijderen?
2633
4 maanden en 4 dagen geleden door [ Account Verwijderd ]
@2632 Het is een keuze om het zo te doen. Ik moet zeggen dat ik het geouwehoer van ons over die oorlog wel mis. Ik weet niet waarom het zo gedaan wordt. Misschien om gedoe met autoriteiten te voorkomen?
2634
4 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
100 dagen van verlies en verdriet in Oekraïne: 'Klap voor Rusland komt nog' [Link]

Kapotgeschoten gebouwen en op straat levenloze lichamen van zowel soldaten als burgers. De impact van 100 dagen oorlog is in Oekraïne overal zichtbaar. Ondertussen lijkt het leven in Rusland door te gaan alsof er helemaal niets aan de hand is. Maar volgens Ruslanddeskdundige Hans van Koningsbrugge voelen Russen de pijn wel degelijk. "Het gaat misschien langzaam, maar Rusland glijdt af naar een Sovjet-Unie 2.0 met alle problemen van dien."

Wanhoop en strijdvaardigheid. Het zijn de tegenstrijdige gevoelens waar Oekraïners nu al 100 dagen mee worstelen. Ook in de hoofdstad Kiev waar vandaag gevangen genomen Russisch materieel wordt tentoongesteld. "Ik heb het gevoel dat ik van binnen bevroren ben", zegt Olha Olinyk. De 46-jarige dokter loopt langs de Russische tanks en raketten die als trofeeën zijn uitgestald.

"Ik voel me vanbinnen bevroren omdat ik mezelf niet laat beheersen door de vreselijke verliezen die we lijden. Want als ik dat doe, val ik in stukken en kan ik mijn taken niet uitvoeren", vertelt Olinyk tegen persbureau Reuters. Het is de vastberadenheid waarmee Oekraïne de strijd met Rusland al maandenlang weet te rekken.
2635
4 maanden en 3 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Overzicht

Oorlog honderd dagen bezig, Zelensky blijft geloven in overwinning

[Link]

Eén keer per dag geeft [Link] je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: de oorlog in Oekraïne is vrijdag precies honderd dagen bezig, president Zelensky blijft ervan overtuigd dat Oekraïne zal winnen en de vermeende 39-jarige vriendin van Poetin is op de Europese sanctielijst gezet.

Het is vrijdag de honderdste dag van de oorlog, die 24 februari begon. De Britse inlichtingendiensten blikken kort terug op het verloop van de strijd en hoe Rusland zijn militaire doelen bescheidener moest maken.

Het aanhoudende felle verzet van Oekraïne - met name in de eerste week rondom de hoofdstad Kyiv - is daarbij cruciaal geweest, concluderen de Britse inlichtingendiensten. "Rusland heeft geen van de aanvankelijk gestelde militaire doelen bereikt."
2636
4 maanden en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht: 

Oekraïne dringt Russen terug, woede om oproep Macron [Link]

de strijd om de strategisch belangrijke stad Severodonetsk neemt in hevigheid toe. Oekraïense troepen dwingen zaterdag de Russen voor het eerst sinds lange tijd tot terugtrekking. Oekraïne is daarnaast woest op de Franse president Emmanuel Macron en wacht nog steeds op diens bezoek. 

De Russen zijn al weken bezig met het veroveren van de strategische stad Severodonetsk en hebben al een flink gedeelte ingenomen, maar zaterdag werden ze voor het eerst teruggedrongen door het Oekraïense leger. De gouverneur van Luhansk Serhiy Haidai stelt dat een vijfde van de stad weer is herwonnen. "Als we straks genoeg westerse langeafstandswapens hebben, kunnen we de stad volledig heroveren. Geloof me, dan zal de Russische infanterie vluchten." 

De omsingelde stad wordt al dagen beschoten en heftige gevechten vinden daar plaats. De Russen willen graag Severodonetsk veroveren, want dan hoeven ze alleen nog maar de buurstad Lysychansk in te nemen om de hele regio Luhansk te controleren. Dan kan Rusland zich focussen op andere voor Moskou belangrijke regio's in Oekraïne, zoals Donetsk. Rusland stelt dat het wel meevalt met de verliezen in de stad. De Russische autoriteiten meldden snel na de Oekraïense berichten dat Oekraïne juist flinke verliezen heeft geleden en zich aan het terugtrekken is uit Severodonetsk.
2637
4 maanden en 2 dagen geleden door [ Account Verwijderd ]
Mooi. Hopelijk komen de raketten er zo snel mogelijk. Ik neem aan dat het westen alles op alles zet, zodat de spulletjes liever gisteren dan vandaag op het front zijn.

Ook herstel operaties kunnen direct starten.

Etc... etc...
2638
4 maanden en 2 dagen geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky meldt Russische beschieting van oudste houten kerk in Oekraïne [Link]

Russische troepen hebben zaterdag de oudste nog bestaande houten kerk in Oekraïne gebombardeerd. Het gebouw is in vlammen opgegaan, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. 

Het gaat om de Allerheiligenkerk, die gebouwd werd in de vroege zeventiende eeuw. De kerk werd sindsdien meerdere keren verwoest en herbouwd. De laatste keer was in 2009. 

De kerk is onderdeel van het Svyatohirsk Lavra-klooster in de oostelijk regio Donetsk. Het ligt vlak bij het front in Oost-Oekraïne waar hevig gevochten wordt.
2639
4 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Meerdere explosies waargenomen in Oekraïense hoofdstad Kyiv [Link]

In Kyiv zijn zondagochtend explosies waargenomen. Dat vertelt een getuige aan persbureau Reuters. Na de ontploffingen was er in de Oekraïense hoofdstad veel rook te zien.

Volgens de burgemeester van Kyiv gaat het om in totaal vijf explosies, meldt The Kyiv Independent. Eerder ging het luchtalarm al af in een groot deel van het land, waaronder in de regio Kyiv.
2640
4 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïens leger bevestigt: Nederlandse vrijwilliger overleden [Link]

Het Internationaal Legioen van Territoriale Verdediging van Oekraïne (ILDU) heeft gemeld dat vier buitenlanders, onder wie de 55-jarige Nederlander Ron Vogelaar, zijn omgekomen bij gevechtshandelingen in Oekraïne. De vier huurlingen vochten vrijwillig met het Vreemdelingenlegioen mee tegen Rusland.

Vorige maand meldde De Telegraaf op basis van een bericht van de familie van Vogelaar zijn overlijden. Hij zou op 4 mei zijn omgekomen bij gevechten in de buurt van de Oekraïense plaats Molodova. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon zijn dood toen niet bevestigen en het ILDU maakte geen melding van zijn dood.
2641
4 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
Poetin dreigt doelen aan te vallen die Russen nog niet eerder hebben geraakt [Link]

Rusland zal alles in het werk stellen om de door het Westen aan Oekraïne geleverde zware artillerie te vernietigen. Dat ze de Russische president Vladimir Poetin zondag in een interview op de staatstelevisie. "We zullen de doelen aanvallen die we nog niet hebben geraakt als dergelijke installaties worden geleverd", zei Poetin.
2642
4 maanden en 1 dag geleden door Clippy (Mod.)
'Russen verliezen terrein in Severodonetsk, stad in tweeën verdeeld' [Link]

 Russische troepen hebben terrein verloren in Severodonetsk, een belangrijke stad in het oosten van Oekraïne. Dat claimt een Oekraïense regionale gouverneur. De stad is het toneel geweest van hevige gevechten in een poging van Rusland om controle te krijgen over de Donbasregio. 

"De Russen hadden de controle over ongeveer 70 procent van de stad, maar zijn de afgelopen twee dagen teruggedrongen. De stad is in tweeën verdeeld. Ze zijn bang om zich vrij door de stad te bewegen", schrijft gouverneur van Loehansk, Sergej Gaidai, op Telegram. Hij zei ook dat de Oekraïense strijdkrachten acht Russische militairen hadden gevangengenomen. 

De regio Loehansk wordt sinds 2014 deels gecontroleerd door pro-Russische separatisten. Severodonetsk is de administratieve hoofdstad van het Oekraïense deel.
2643
4 maanden en 1 dag geleden door Grimlachje
Als Oekraïne hier de overhand weet te krijgen dan betekent dat meer en behoorlijk serieuze problemen voor de Russen.
2644
4 maanden en 21 uur geleden door [ Account Verwijderd ]
Kijk. Zo moet het. Hoppa:

[Link]

Oekraïne schiet Russische raket af. En dan graag iedere dag er eentje bij graag.
2645
4 maanden en 21 uur geleden door [ Account Verwijderd ]
Vliegdekschip arriveert in Stockholm: [Link]
2646
4 maanden en 20 uur geleden door [ Account Verwijderd ]
Radioactief materiaal dat door explosies in de lucht terecht komt? [Link]

Chernobyl
2647
4 maanden en 6 uur geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne houdt stand in Severodonetsk, dringt Russische vloot terug [Link]

Eén keer per dag geeft [Link] je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: gevechten om Severodonetsk worden heviger, maar de veel kleinere Oekraïense troepenmacht houdt stand tegen de grotere Russische aanvalsmacht. In de Zwarte Zee zou de Russische vloot zijn teruggedrongen. En er kwam positief nieuws vanuit de havenstad Mariupol, waar Rusland lichamen uit de Azovstal-staalfabriek teruggaf.

Allereerst de situatie rond Severodonetsk, waar momenteel de meest zware gevechten plaatsvinden. Beide partijen hebben veel te winnen én te verliezen. Voor Rusland zou de verovering van de stad betekenen dat de volledige oblast Luhansk in handen is - een militair doel van het land - en Oekraïne verstevigt met het behoud van de stad juist de verdediging van het land.

"Zonder Severodonetsk wordt de verdediging een stuk moeilijker", beaamde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maandag. Hij vreest dat als Rusland een ferme grip krijgt op het oosten van het land, de Russische troepen dan kunnen doorstoten.
2648
4 maanden en 6 uur geleden door [ Account Verwijderd ]
@2647 Hopelijk wordt iedere dag de hulp richting Oekraïne verder opgeschroefd. Poetin geeft het niet zomaar op.
2649
4 maanden en 6 uur geleden door [ Account Verwijderd ]
Ik ben bang dat Oekraïne er straks net zo uitziet als Syrië. Alles verwoest.
2650
4 maanden en 5 uur geleden door Clippy (Mod.)
Zelensky zegt overtuigd te zijn van snel besluit kandidaatlidmaatschap EU [Link]

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is ervan overtuigd dat Oekraïne ergens in de komende weken kandidaat-lid van de Europese Unie zal worden. Dat zei hij in zijn dagelijkse videoboodschap. Oekraïne hoopt dat het kandidaat-lidmaatschap op de Europese top, die later deze maand plaatsvindt, toegekend zal worden.

Vlak na de Russische invasie van het land diende Oekraïne een verzoek in voor het kandidaat-lidmaatschap van de EU.
2651
4 maanden en 5 uur geleden door [ Account Verwijderd ]
@2650 Laten we het hopen dat Oekraine binnen afzienbare tijd lid is van de EU.
2652
4 maanden en 4 uur geleden door Clippy (Mod.)
Deze ontwikkelingen in Oekraïne zouden Defensie-expert Ko Colijn niet verbazen [Link]

Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al ruim veertig jaar van uitleg bij gewapende conflicten. Voor [Link] volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer: het zou Colijn niet verbazen als...

…de Oekraïners, die hun steden in de oostelijke Donetsbekken met man en macht verdedigen, het nog twee weken volhouden. Dat voorspelt de Britse inlichtingendienst en dat claimen ze zelf. De stad Severodonetsk zou nu niet voor driekwart in Poetins handen zijn, maar 'slechts' voor de helft. En zo golft de oorlog al weken op en neer.
2653
3 maanden en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïense troepen teruggedrongen naar randen Severodonetsk [Link]

Oekraïense troepen zijn teruggedrongen naar de randen van de strategische Oekraïense stad Severodonetsk. Verder is Oekraïne niet van plan de haven van Odesa te ontdoen van mijnen om de graanexport weer mogelijk te maken.

Russische troepen hebben Oekraïense troepen teruggedreven naar de buitenwijken van Severodonetsk, meldt gouverneur Serhi Haidai van de regio Luhansk. Hij benadrukte dat de Russen het grootste deel van de strategische Oekraïense stad onder controle hebben.

Ook beschieten de Russen volgens hem de naastgelegen plaats Lysychansk voortdurend. Ze richten daarbij grote schade aan, aldus Haidai.

Eerder op woensdag zei de gouverneur dat de Oekraïense troepen zich mogelijk terugtrekken naar posities in Severodonetsk die beter verdedigbaar zijn. Of dat ook is gebeurd, is onduidelijk.

Het Britse ministerie van Defensie meldde vanochtend dat het Oekraïense leger standhield in Severodonetsk. Volgens de Britse inlichtingen leek het er niet op dat een van de strijdende partijen in de afgelopen 24 uur veel terreinwinst had geboekt.
2654
3 maanden en 4 weken geleden door Clippy (Mod.)
Britse krijgsgevangenen in Mariupol ter dood veroordeeld door Rusland [Link]

De Britse krijgsgevangenen Aiden Aslin en Shaun Pinner, die vastzitten in Mariupol, zijn samen met een Marokkaanse man ter dood veroordeeld door de Russische strijdkrachten. Dat meldt onder meer BBC News op basis van het Russische persbureau RIA Novosti.

De 28-jarige Aslin en de 48-jarige Pinner doken iets minder dan twee maanden geleden op in een videobericht op de Russische televisie. Daarin vroegen ze de Britse premier Boris Johnson om een krijgsgevangenenruil.

Het duo is nu samen met de Marokkaan Saaudun Brahim veroordeeld tot de doodstraf. Ze waren onderdeel van de verdediging van de Azovstal-staalfabriek in Mariupol toen ze gevangen werden genomen, schrijft The Guardian.
2655
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Doodstraf voor krijgsgevangenen, Russen voeren strijd om Izyum op

 [Link]

Eén keer per dag geeft [Link] je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Rusland heeft twee Britse krijgsgevangenen en een Marokkaanse man uit Mariupol ter dood veroordeeld. Verder hebben Russische troepen volgens het Britse ministerie van Defensie de militaire druk rond de Oekraïense stad Izyum opgevoerd.

Als de Russen de stad Izyum volledig weten in te nemen, ligt de weg naar het nabijgelegen Kramatorsk open. Op die manier kan de oostelijke stad Severodonetsk, waar hevig gevochten wordt, omsingeld worden.

De Britten melden in hun dagelijkse inlichtingenupdate dat de Russische troepen hun inspanningen de afgelopen twee dagen hebben verhoogd.

Rond Izyum, dat ongeveer 115 kilometer ten zuidoosten van Kharkiv ligt, wordt al langer gevochten. Sinds april boekten de Russen er nauwelijks vooruitgang meer. Nu worden er dus nieuwe pogingen gedaan om de stad alsnog helemaal in te nemen.
2656
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Al twee dagen ging luchtalarm niet af in Mykolajiv, vraag is hoe lang het stil blijft [Link]

Een lome, ontspannen sfeer hangt in het centrum van Mykolajiv. Jonge stelletjes flaneren over de brede straten, terwijl ouderen verkoeling zoeken onder de schaduwrijke platanen die de stad rijk is.

Een van de hoofdstraten is voor de gelegenheid afgezet voor verkeer. Meisjes racen op hun rolschaatsen over de lege straten en een groep jongens schopt al joelend tegen een bal. Uit luidsprekers die in de bomen hangen schalt muziek die de glorie van Oekraïne bewierookt.
2657
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Woede om 'Russische doodstraf', mogelijk duizenden doden Mariupol [Link]

Eén keer per dag geeft NU punt nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Rusland heeft volgens het Verenigd Koninkrijk de Geneefse Conventies en daarmee het internationaal humanitair recht geschonden door drie krijgsgevangenen de doodstraf op te leggen. En de burgemeester van Mariupol waarschuwt dat mogelijk duizenden mensen zullen overlijden door cholera.

De Britse krijgsgevangenen Aiden Aslin en Shaun Pinner, die vastzitten in Mariupol, zijn samen met de Marokkaanse Brahim Saadoun ter dood veroordeeld door een pro-Russisch hof in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Ze waren onderdeel van de verdediging van de Azovstal-staalfabriek in Mariupol toen ze gevangen werden genomen.

Het Verenigd Koninkrijk reageerde woedend. "De uitspraak tegen hen is een ongehoorde schending van de Geneefse Conventies", zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Ze besprak de situatie vrijdag met haar Oekraïense ambtgenoot Dmytro Kuleba.
2658
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne: sinds begin oorlog 10.000 Oekraïense soldaten gedood [Link]

Sinds de Russische inval op 24 februari begon zijn ongeveer 10.000 soldaten van het Oekraïense leger omgekomen.

Dat zegt Oleksij Arestovitsj, adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski Het aantal kwam ter sprake tijdens een YouTube-interview met Arestovitsj.
2659
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Severodonetsk is bloedig strijdtoneel terwijl Zelensky EU-lidmaatschap najaagt [Link]

In de Oekraïense plaats Severodonetsk vindt een van de bloedigste gevechten plaats sinds Rusland Oekraïne vier maanden geleden binnenviel. In een chemische fabriek waar honderden mensen schuilen, woedde na Russische beschietingen een felle brand. En te midden van het wapengeweld sprak de Oekraïense president Volodymyr Zelensky opnieuw met Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen over toetreding tot de Europese Unie. 

De Azot-fabriek in Severodonetsk vatte vlam na Russische beschietingen die tot een olielek leidden. De gouverneur van de regio, Serhiy Gaidai, zei dat op tv nadat er volgens hem tonnen olie zijn gelekt. 

Het is onduidelijk of de brand in de fabriek kon worden geblust. Het gebouw is ook een schuilplek voor burgers. Volgens Gaidai wordt er nog altijd permanent gevochten in deze stad in de regio Luhansk. Die is voor grofweg 95 procent in handen van de Russen. 

De fabriek is nog steeds in Oekraïense handen en wordt niet omsingeld, zoals de pro-Russische separatisten beweren, stelde de gouverneur eerder op de dag. Volgens Oekraïne schuilen circa tweehonderd fabrieksmedewerkers en zeshonderd inwoners in het complex. De separatisten stellen dat er ook drie- tot vierhonderd Oekraïense strijders zijn.
2660
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
'Oekraïne houdt controle over fabriek Severodonetsk' [Link]

Er wordt nog steeds hevig gevochten in Severodonetsk, in het oosten van Oekraïne. Rusland heeft de stad grotendeels in handen, maar Oekraïne zegt vooralsnog de controle over een industriegebied en een chemische fabriek, waar honderden burgers schuilen.

Dat meldde Serhiy Gaidai, de gouverneur van de regio, vandaag op Oekraïense televisie. "De Azot-fabriek is niet geblokkeerd. Er wordt gevochten op straat, naast de fabriek." De stad zou naar schatting voor 95 procent in handen zijn van de Russen.
2661
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Tussen de 100 en 200 Oekraïense soldaten sterven er iedere dag: [Link]

😢
2662
3 maanden en 3 weken geleden door Dd
@2661 Volgende week is je vakantie weer voorbij schat ik zo?
2663
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2662 Waarom denk je dat?
2664
3 maanden en 3 weken geleden door Dd
@2663 Dacht dat het 3 weken geleden was dat je vertelde dat je een maand vakantie zou hebben, Smurf.
2665
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2664 Het is nu 13 juni. 😉
2666
3 maanden en 3 weken geleden door Dd
@2665 Ja, kom zeg Telegraaf, je moet me niet voor de gek houden hoor. 😗
2667
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
NUcheckt: Niet te zeggen hoeveel Russische militairen zijn omgekomen in Oekraïne [Link]

NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de uiteenlopende cijfers over het aantal gedode Russische militairen in Oekraïne.

Door: [Link]

De beroemde Griekse toneelschrijver Aischylos stelde 2.500 jaar geleden al vast dat in tijden van oorlog de waarheid het eerste slachtoffer is. Door de onoverzichtelijke chaos, tegenstrijdige belangen en de toenemende verspreiding van nepnieuws, is dat vandaag de dag nog steeds het geval. Dat zien we ook in de oorlog in Oekraïne.

Eerder legde [Link] al uit hoe moeilijk het ook in Oekraïne voor hulporganisaties is om tot betrouwbare cijfers over burgerslachtoffers te komen. Datzelfde geldt voor onafhankelijke partijen die zicht willen op het aantal militaire slachtoffers.

Claims vanuit zowel Kyiv als Moskou liggen steeds verder uit elkaar en zijn voor onafhankelijke partijen nauwelijks te bevestigen. Er valt wel iets te zeggen over de geloofwaardigheid van de gemelde cijfers. Militaire experts hebben de door Oekraïne en Rusland gemelde cijfers al meerdere keren in twijfel getrokken.
2668
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2667 De link naar het artikel: [Link]

[Link] bevestigt de 100 tot 200 doden per dag aan Oekraïense zijde. 😢 Wordt het niet eens tijd dat we serieus ondersteuning gaan bieden? En al zouden we helemaal niks om Oekraïne geven. Poetin blijft gewoon doorgaan. Hij stopt niet bij de Oekraïne. En Erdolf is ook niet te vertrouwen.
2669
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne verdreven uit centrum Severodonetsk, strijd verplaatst naar Azot-fabriek [Link]

Oekraïne verliest steeds meer controle over de strategische stad Severodonetsk. De Russen hebben het Oekraïens leger uit het centrum verdreven, meldt de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten maandag. Severodonetsk is al weken het middelpunt van de oorlog.

De Russen verdrongen Oekraïense soldaten door het stadscentrum te beschieten met artillerie, zegt de staf van het Oekraïense leger. Die laat ook weten dat ondanks de tegenslag nog steeds hard wordt gevochten door het Oekraïense leger, dat de controle heeft over ongeveer een derde van de stad.

Het nieuws kwam uren nadat president Volodymyr Zelensky zei dat in de strategisch gelegen stad om "letterlijk elke meter" wordt gevochten. Het grootste deel van de stad ligt volledig in puin door aanhoudende gevechten en bombardementen.
2670
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Overzicht

Oekraïne verliest grip op Severodonetsk, bewijs voor clusterbommen

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: De Russen hebben het Oekraïens leger uit het centrum van Severodonetsk verdreven. Ondertussen lijkt de strijd in de stad zich te verplaatsen naar de Azot-fabriek. Verder zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty dat Rusland zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden door clusterbommen te gooien op de Oekraïense stad Kharkiv.

De Russen verdrongen Oekraïense soldaten door het stadscentrum te beschieten met artillerie, zegt de staf van het Oekraïense leger. Die laat ook weten dat, ondanks de tegenslag, nog steeds hard wordt gevochten door het Oekraïense leger.

Ondertussen lijkt de strijd in Severodonetsk zich te verplaatsen naar de Azot-fabriek. Zondag waren boven de fabriek grote rookwolken te zien die ontstonden door Russische beschietingen. Een deel van de fabriek vatte dit weekend al vlam nadat de beschietingen een olielek hadden veroorzaakt.
2671
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski: strijd Donbas 'een van ergste in geschiedenis Europa' [Link]

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de gevechten in de oostelijke Donbas-regio, en vooral de stad Severodonetsk 'een van de gewelddadigste in de geschiedenis van Europa' genoemd. Het Russische leger heeft inmiddels alle bruggen naar de stad verwoest.

Volgens Zelenski is het 'beangstigend' hoeveel verliezen de Oekraïners momenteel in Severodonetsk lijden. "De menselijke tol die we betalen is heel hoog in deze strijd", zei Zelenski gisteravond laat in een toespraak aan de Oekraïense bevolking. "De strijd in de Donbas zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als een van de gewelddadigste in Europa".

Severdonetsk is al weken het middelpunt van de oorlog in Oekraïne. Er is een overmacht aan Russische artillerie in de stad, en die schieten alles kapot wat ze tegenkomen.
2672
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Val Severodonetsk lijkt kwestie van tijd, 'wensenlijst Zelensky is noodkreet' [Link]

Het is niet de vraag of, maar wanneer Rusland Severodonetsk inneemt. De zware strijd om de laatste grote stad in de regio Loegansk staat volgens experts symbool voor het grotere plaatje. Heel langzaam, en met veel verliezen, maar gestaag winnen de Russische strijdkrachten terrein in de Donbas.

Ondertussen wordt president Zelensky's retoriek steeds feller. "Ik denk niet dat we met militair ingrijpen al ons grondgebied kunnen heroveren", zei hij in een interview met Nieuwsuur twee weken geleden. Maar in zijn toespraak van afgelopen nacht beloofde hij de Oekraïners dat de volledige Krim zal worden teruggepakt.

Ook opvallend is de meest recente oproep van Oekraïne aan het Westen om meer zware wapens te leveren. Een adviseur van Zelensky twitterde gisteren een 'wensenlijst' met daarop een opmerkelijk hoog aantal kanonnen, mobiele raketinstallaties, tanks, pantservoertuigen en drones:
2673
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Vandaag zijn er 30 Oekrainers geexecuteerd door Oekraine omdat ze deserteerden. 😢
2674
3 maanden en 3 weken geleden door Hendrianus
@2673 Waar las je dat?
2675
3 maanden en 3 weken geleden door Crezee
[Link] Poolse ex-minister stelt voor om kernwapens naar Oekraïne te sturen, Rusland dreigt in dat geval met "nucleaire apocalyps voor Europa"
2676
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2673 Vertelde mijn vader. Had ie vandaag ergens gelezen. Maar hij weet niet meer waar. Mja... hij lesst merdere kranten.
2677
3 maanden en 3 weken geleden door Hendrianus
@26776 Ok, bedankt voor je antwoord.
2678
3 maanden en 3 weken geleden door Hendrianus
Dreiging werkt alleen als je werkelijk bereidt bent om het waar te maken. Wat dat betreft is de nucleaire dreiging vanuit Moskou m.i. een stuk realistischer dan die vanuit het westen. Rusland dreigde Oekraïne binnen te vallen . . . en dat deden ze ook. 

Stel Rusland zet een kleinschalig kernwapen in . . . . 
2679
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
Heftig. Ik lees net dat West-Europa te weinig materieel en fabrieken heeft om Oekraïne de oorlog te laten winnen.

Als dat echt is. Dan meteen overgeven.
2680
3 maanden en 3 weken geleden door Hendrianus
@2679 Die oorlog kent geen winnaars. Er kan misschien beter direct aan de tafel besproken worden welk deel van Oekraïne in Russische handen komt. Oekraïne gaat de Russen echt niet terugdrijven richting Rusland. De hele situatie daar is te bezopen voor woorden. Maar . . . het Russische kutvolk heeft een oplossing gevonden om hamburgers te kunnen blijven eten. Een prestatie.
2681
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2680 Als de oorlog niet te winnen is, dan is mijn voorstel per direct overgeven. Oekraïne per direct overhandigen aan de Russen.

Ik ben tegen onnodig slachtoffers maken. Vreemd dat ze zich niet meteen hebben overgegeven. Dat had heel veel levens gescheeld. Man man man. Wat maken ze het toch klaar.
2682
3 maanden en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
@2680 Hendrianus

Ik vermoed dat de Oekraïense regering denkt aan een gecombineerd scenario WO I + Afghanistan.

Afghanistan door over te gaan tot aanslagen op Russische soldaten.

WO I door de parallel met het Duitse Keizerrijk dat eerst terrein veroverde, België en Noord Frankrijk, maar daarna vast kwam te zitten in een loopgravenoorlog. In de volgende jaren putten de Geallieerden Duitsland uit.

Een niet bezette Oekraïne wordt een zwaar bewapende staat. Waarschijnlijk gaan ze zelf ook wapens ontwikkelen.

Poetin zal blijvend veel soldaten in de veroverde Oekraïense gebieden moeten legeren. De wederopbouw van verwoeste steden gaat niet lukken. Hij zal de bevolking wel overbrengen naar Rusland. Gebieden bij de Oeral. Zoiets?  Een logistieke test voor Rusland wordt de eerstvolgende winter. Ik begrijp dat de Russische staatstelevisie in de afgelopen dagen een nieuw standpunt verkondigt: de hele Oekraïne hoort bij Rusland dat zijn grondgebied terug neemt. Test Poetin of de VS Oekraïne nu extra wapens gaan sturen?   Zo niet, dan zal hij misschien willen forceren dat het Oekraïense front instort.

Een veroverde graanschuur Oekraïne maakt Afrika en meerdere Arabische landen afhankelijk van Rusland.

DvD
2683
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Hulpdiensten vinden nieuw massagraf in Bucha [Link]

Oekraïense hulpdiensten hebben maandag zeven lichamen uit een massagraf in het bos bij Bucha gehaald. Autoriteiten hebben 1.316 lichamen gevonden sinds de Russen uit de regio Kyiv zijn vertrokken.
2684
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Rusland vraagt laatste Oekraïners in Severodonetsk om overgave [Link]

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Rusland vraagt de overgebleven militairen in de strategische stad Severodonetsk om zich over te geven. Ondertussen lijken de Russen kleine vooruitgangen te boeken in hun gevecht om de Oekraïense regio Kharkiv. 

Rusland zou de Oekraïense militairen die zich schuilhouden in de chemische fabriek Azot in Sevorodonetsk, de mogelijkheid hebben geboden om zich woensdag over te geven, meldt het Russische persbureau Interfax. 

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat Oekraïne heeft gevraagd om een humanitaire corridor te openen, zodat burgers het belegerde complex kunnen verlaten. Die zou woensdagochtend gebeuren en zal vermoedelijk leiden naar gebied in handen van pro-Russische separatisten. 

Het zou voor de burgers van Severodonetsk bijna onmogelijk zijn om nog naar onbezet gebied in Oekraïne te vluchten, omdat de laatste brug naar de stad is verwoest. Vorige week meldde Oekraïne dat circa tweehonderd fabrieksmedewerkers en zeshonderd inwoners in de chemische fabriek Azot schuilen. De separatisten stellen dat daar ook drie- tot vierhonderd Oekraïense strijders zijn. 

Severodonetsk is het middelpunt van de gevechten in Oost-Oekraïne. De stad telde voor de oorlog meer dan 100.000 inwoners, maar is door de oorlog vrijwel volledig verwoest.
2685
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
NAVO-leden beloven Oekraïne na top in Den Haag meer zware wapens te leveren [Link]

NAVO-landen zullen meer zware wapens aan Oekraïne gaan leveren. Dat verklaarden premier Mark Rutte, zijn Deense collega Mette Frederiksen en NAVO-topman Jens Stoltenberg dinsdagavond op een persconferentie in Den Haag.

Het aantal zware wapens dat richting Kyiv gaat zal worden opgevoerd, zei Stoltenberg. Wat dat concreet inhoudt, werd niet gezegd. In Brussel komen woensdag tientallen landen samen om verder te praten over militaire hulp aan Oekraïne.

De NAVO moet volgens Stoltenberg meer troepen en materieel gevechtsklaar hebben, zeker aan de oostflank van het NAVO-gebied. De Oekraïense regering zegt meer zware wapens nodig te hebben tegen de Russen.

Rusland moet de oorlog verliezen, zei premier Rutte. Hij stelde dat Oekraïne toegang moet hebben tot alle wapens, dus ook zwarte wapens. Nederland heeft onlangs samen met Duitsland twaalf Pantserhouwitsers (pantservoertuigen met zwaar artilleriegeschut) aan Oekraïne gegeven.
2686
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Zelenski: 'We lijden pijnlijke verliezen in Oost-Oekraïne' [Link]

Oekraïense troepen hebben het moeilijk in het oosten van het land. President Volodimir Zelenski heeft bekendgemaakt dat het leger zowel in de stad Sjevjerodonetsk als in de regio Charkov 'pijnlijke verliezen lijdt' in de strijd tegen Rusland.

President Zelenski herhaalde in zijn gebruikelijke toespraak aan het eind van de dag, dat Oekraïne zit te springen om moderne raketafweer. Hij voegde eraan toe dat er voor westerse partners 'geen enkele rechtvaardiging bestaat' de levering van die wapens te vertragen, en zegt dat dat nu wel gebeurt.

Plaatsvervangend defensieminister Hanna Maljar zei op tv dat Oekraïne tot nu toe uit het buitenland maar 10 procent van het militaire materieel is geleverd dat Oekraïne nodig heeft om zich goed te kunnen verdedigen. De Russen beschikken volgens de minister over veel meer manschappen en wapentuig. De Oekraïense artillerie verschiet, zo zei Maljar, dagelijks 5000 tot 6000 granaten, Rusland ongeveer tien keer zoveel.
2687
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2686 Waarom vechten de Oekraïners nog? De Russen zijn tien keer sterker.
2688
3 maanden en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
@2687 Telegraaf

1. Omdat de haat en oorlogen tussen broedervolkeren het allerheftigst zijn

2. Omdat via wat (over)grootouders hebben verteld de herinnering nog levend is aan de hongersnood die Lenin en Stalin ontketenden om de Oekraïne aan de Sovjet Unie te onderwerpen

3. Omdat Oekraïeners de afgelopen jaren net het idee kregen dat hun land op gang kwam naar een betere toekomst. Mocht Rusland het veroveren en Oekraïne deel gaan uitmaken van Poetins heropgestane Russische Rijk, dan worden zij gedeporteerd naar andere delen daarvan en komen de grondstoffen en landbouwgronden in handen van de kring rond het Kremlin en worden gerussificeerd. Want Poetin zal de steden niet grootschalig herbouwen en alles doen om vast te houden aan zijn verovering van de kusten aan de Zwarte Zee.  Strategisch denlken voert in alles de boventoon.

DvD
2689
3 maanden en 3 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2688 Daar zit wel wat in. Nou ja... wat mij betreft zijn ze van harte welkom om hier een nieuw bestaan op te bouwen als ze Vlad niet zien zitten.
2690
3 maanden en 3 weken geleden door Clippy (Mod.)
Honderden burgers schuilen in kelders fabriek Severodonetsk [Link]

 Vele honderden Oekraïense burgers schuilen in de kelders van een chemische fabriek in de belegerde stad Severodonetsk. Volgens Russische schattingen zijn het er mogelijk zelfs 1200. 

Het Russische ministerie van Defensie claimt dat Oekraïne bewust burgers naar de fabriek heeft geleid en deze mensen gebruikt als een menselijk schild.
2691
3 maanden en 2 weken geleden door Buddleja
Ik heb een bijzonder bericht: "Pasgeboren baby's in bezette delen van Oekraïne krijgen automatisch de Russische nationaliteit"

[Link]

"Tegenover Ria Novosti vertelde Vladimir Rogov, lid van het door de Rusland aangestelde bestuur van de stad Zaporizja, dat de beslissing over de staatsburgerschap van kinderen met terugwerkende kracht ingaat. Alle kinderen die sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn geboren, op 24 februari, zijn voortaan ook Russische burgers".

"Volgens Rogov is er een simpele reden voor deze beslissing: sinds de oorlog zouden Oekraïense autoriteiten geen identiteitsdocumenten meer hebben uitgeven. Hij zegt dat de burgers in plaatsen als Zaporizja daarom de Russische autoriteiten om hulp hebben gevraagd. Zolang Zaporizja in Russische handen is, valt niet te verifiëren of dit het geval was."

En dan komt straks dit:

"Volgens Rogov, de bestuurder van Zaporizja, wordt er binnenkort een referendum gehouden in de stad om te beslissen of het officieel onderdeel wil worden van Rusland. Een dergelijke volkstelling vond ook plaats op de Krim na de Russische annexatie in 2014. Het resultaat - 97 procent van de stemmen voor aansluiting bij Rusland - werd niet erkend door Oekraïne, haar bondgenoten en de Verenigde Naties."

Tja, zeg het maar, wat de waarheid is.
2692
3 maanden en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2691 Ik hou gewoon de westerse variant van de waarheid aan. 😉
2693
3 maanden en 2 weken geleden door Buddleja
@2692 Dat houdt het wel lekker simpel. Wel mooi dat je het een variant noemt, ik proef dan toch wat twijfel. Maar ach, de waarheid bestaat niet in dit soort situaties. Komt altijd pas jaren later en dan is het nog maar de vraag of de waarheid wel goed uitkomt. 
2694
3 maanden en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2693 Niemand is zonder fouten. En overal worden spelletjes gespeeld en gemanipuleerd. Dat is zonder meer waar. Maar de Russen maken stamppot van de waarheid. 😃

Ik heb zo vaak geprobeerd om de Russen serieus te nemen, maar dan ging ik uiteindelijk iedere keer toch weer onderuit. Dus dat heb ik inmiddels wel afgeleerd. 😂

Man man man... ik weet nog wel dat ik regelmatig Southfront keek. Nah... uiteindelijk klopte er helemaal niks meer van die Russische kaarten.

Plus jah... kan goed dat die invasies in het MO bedoeld waren om onze gastoevoer veilig te stellen. En de Russen hebben dat op alle mogelijke manieren gedwarsboomd. Wij zijn daar nu de dupe van.
2695
3 maanden en 2 weken geleden door Buddleja
@2694 Ik vertrouw die Russen net zo min als Zelenski. En de Oekrainers net zo min als Poetin. Ik vraag me af of die mensen zelf wel weten waar ze voor of achter staan. Beetje jammer dat dat nu ook mijn probleem is. 
2696
3 maanden en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
@2695 Misschien is je standpunt niet zo belangrijk, maar de interactie wel. Anders gezegd: het gaat om de ervaring oftewel het beleven.
2697
3 maanden en 2 weken geleden door Buddleja
@2696 Soms zijn er ervaringen die je liever niet wilt hebben of beleven. 
2698
3 maanden en 2 weken geleden door [ Account Verwijderd ]
In principe heeft Oekraine 2000 van deze dingen nodig. [Link]
2699
3 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
 Overzicht

Azot-fabriek compleet verwoest, Lysychansk nieuw doelwit Rusland  [Link]

Eén keer per dag geeft NU . nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: de bekende Azot-fabriek in Severodonetsk is volledig verwoest, zo zegt de gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Luhansk. En verder lijkt het erop dat Rusland met de stad Lysychansk een nieuw doelwit heeft. 

Een dag eerder las je in ons overzicht al dat in het Oost-Oekraïense Lysychansk vier burgerdoden waren gevallen door luchtaanvallen. Daar bleef het niet bij. Russische beschietingen hebben voor veel doden gezorgd, zo zeggen Oekraïense autoriteiten. 

Lysychansk ligt in de buurt van Sevorodonetsk. Nu die Oost-Oekraïense stad bijna volledig in handen is van Rusland lijkt Lysychansk het volgende doelwit. Tussen de twee zustersteden stroomt de rivier de Donetsk en alle bruggen die daar ooit waren zijn verwoest. 

Ook de belangrijkste snelweg naar Lysychansk is door bombardementen ontoegankelijk geworden. De Russen schuiven zo langzaam op richting de buurstad van Sevorodonetsk, al geven ook zij toe dat ze die stad nog niet helemaal onder controle hebben. Het complex rond de chemische fabriek Azot is nog in handen van Oekraïne.
2700
3 maanden en 2 weken geleden door Clippy (Mod.)
Oekraïne verwacht pas in augustus nieuwe vredesgesprekken, Zelensky bezoekt front [Link]

Oekraïne verwacht dat de vredesonderhandelingen pas in augustus hervat worden. Dat zegt de Oekraïense hoofdonderhandelaar Davyd Arakhamia in gesprek met het Amerikaanse radiostation Voice of America. Tot die tijd wil Kyiv zijn positie versterken, aldus Arakhamia. President Volodymyr Zelensky zou recent het zuidelijke front hebben bezocht, zo meldt zijn kantoor.

In een verklaring meldt Kyiv dat Zelensky de zuidelijke stad Mykolaiv heeft bezocht. Het is niet duidelijk wanneer het bezoek plaatsvond. De president zou verwoeste overheidsgebouwen hebben bezocht en sprak met soldaten in de regio. Daarnaast deelde hij militaire onderscheidingen uit en prees hij zijn troepen voor hun moed.

Zelensky verlaat voor zover bekend de hoofdstad Kyiv zelden. Eind mei bracht hij een bezoek aan de tweede stad van het land, Kharkiv, dat aan het oostelijke front ligt.

Mykolaiv ligt zo'n 100 kilometer ten noorden van Kherson, een stad die al in handen is van de Russen. Aan de zuidelijke en oostelijke grenzen van Mykolaiv zou al worden gevochten, schrijft Reuters. De Russen werden daar al eerder verdreven.
Reactie 2601  t/m  2700
  Vorige Pagina - Volgende Pagina  

Login om te reageren


Verwachte datum lancering nieuwe website
oktober - november 2022

WEEK STIJGERS BUITENLAND

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2022.