De NASA heeft een prachtig filmpje gepubliceerd waarin is te zien wat er gebeurt als een ster te dicht in de buurt van een zwart gat komt. Én hoe het hemellichaam dit geweld kan overleven.
Als zwarte gaten 2 dimensionaal zouden zijn dan klopt dit wel...
Als ze 3 dimensionaal zijn, dan zouden ze niet zwart zijn...
2
8 maanden en 2 weken geleden door Reagurius
3
0
@1
Ogenblik geduld...
Hoezo niet?
3
8 maanden en 2 weken geleden door Drsnuggles
1
0
@2
Ogenblik geduld...
Als een zwart gat 2D is zou je dit beeld uit de simulatie krijgen.Â
Maar wie zegt dat zwarte gaten 2D zijn, alle sterren, planeten, manen etc. hebben nog altijd een 3d bolvorm, zwarte gaten dan waarschijnlijk ook (zie film Interstellar)
Met een 3d bolvorm zou het simulatiefilmpje waarschijnlijk heel anders zijn.
4
8 maanden en 2 weken geleden door Querido
2
-2
@3
Ogenblik geduld...
Zwarte gaten zijn ook alleen maar bedacht om bepaalde onverklaarbare verschijnselen in sterrenstelsels te verklaren. Dan klopt het sommetje weer. Maar net als donkere materie zijn het maar tijdelijke oplossingen voor zaken die we nog niet begrijpen, omdat ze niet in onze rekenmodellen passen.
5
8 maanden en 2 weken geleden door Thwil
2
0
@4
Ogenblik geduld...
Voor zover ik me nog kan herinneren zouden sterren in hun laatste levensdagen imploderen door hun eigen zwaartekracht. Er ontstaat dan iets heel klein doch met een enorme aantrekkingskracht op materie. Deze materie zal dan ook onder de zwaartekracht verpulverd worden tot een kleine hoeveelheid materiaal. Waar dit allemaal toe leidt weet ik niet (meer) maar dat er enorme krachtenspellen in het heelal plaatsvinden lijkt me evident.
6
8 maanden en 2 weken geleden door Katootje Huisman
1
0
@4
Ogenblik geduld...
Dus is het wetenschap totdat er weer een andere theorie wetenschap is .
Wat in het heelal kan dan zo trekken aan een zonnestelsel dat het zonnestelsel van vorm veranderd ?
Dat moet wel een enorme zuigende kracht hebben maar niet genoeg het zonnestelsel op te slokken .
Ik type maar wat , ligt er waarschijnlijk aan wat voor soort sterren er zich in het zonnestelsel bevinden of ze opgeslokt worden of niet .
7
8 maanden en 2 weken geleden door Querido
2
0
@6
Ogenblik geduld...
Het probleem was dat de gewone berekeningen niet meer klopten. Als je op aarde een steen gooit kun je alles uitrekenen -> de baansnelheid, de zwaartekracht en dus de plaats waar hij terecht komt. Klopt allemaal. Maar op grotere afstand met zonnestelsels klopte het niet. Een ster zou niet in zo'n sterrenstelsel kunnen bewegen, die zou eigenlijk (met onze formules) moeten afdrijven omdat er te weinig krachten zouden zijn om die ster vast te houden.
Er was dus een tekort aan materie, energie en krachten om de stabiliteit van sterrenstelsels te kunnen verklaren. Vandaar dat dit soort tijdelijke oplossingen zijn bedacht -> er moesten dus onzichtbare objecten zijn die het stelsel in evenwicht houden. Dat is waar we nu staan.
8
8 maanden en 2 weken geleden door Icnivad
0
0
@2
Ogenblik geduld...
in de 2d versie geeft de ring licht door onsnappende fotonen.
Als je dit naar 3D schaalt heb je iets wat er als een ster uitziet.
9
8 maanden en 2 weken geleden door Katootje Huisman
0
0
@7
Ogenblik geduld...
Zogenoemde donkere materie wat alles op zijn plek houdt ?
10
8 maanden en 2 weken geleden door Querido
0
0
@9
Ogenblik geduld...
Precies. Alleen door extra materie toe te voegen aan een stelsel kan verklaard worden waarom zo'n stelsel niet uit elkaar drijft. Er is gewoon te weinig zichtbare materie om het in stand te houden. Oftewel: onze zwaartekrachtwetten kloppen niet als ze toegepast worden op dat soort grote objecten - dus gaan we "corrigeren" met donkere materie.