NuJouwNieuws - Nieuw Nieuws elke dag
04 december
2021

zaterdag

Huisregels   |   Help
Populair

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Snel Zoeken
Zoek strikter

ALGEMEEN (NL)

Raad Van Europa: Nederland Moet Af Van Foute Politieke Cultuur En Coalitiedwang


Bron: www.rtlnieuws.nl

Raad van Europa: Nederland moet af van foute politieke cultuur en coalitiedwang Er zijn verregaande hervormingen nodig in wetgeving, uitvoering en rechtspraak om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen. Dit stelt de Raad van Europa in een nog vertrouwelijk rapport over de democratie en rechtstaat in Nederland. Vooral de positie van het parlement en individuele Kamerleden moet worden versterkt.

Lees verder op www.rtlnieuws.nl >>Help mee NuJouwNieuws te laten groeien door dit bericht te delen op social media. Dank je wel!
31 Reacties  |  268 Clicks
0007
Geplaatst door NuJouwNieuws.nl 1 maand en 3 weken geleden

REACTIES (31)

1
1 maand en 3 weken geleden door Buddleja
1
0
Wat goed! Heel benieuwd wat ze hier van gaan opsteken. Dit zou echt verandering kunnen brengen:

"De positie van de Tweede Kamer moet verstevigd, door 'praktische en effectieve' versterking van het informatierecht van parlementariërs, en door ook een minderheid van de Tweede Kamer het recht te geven hoorzittingen en parlementair onderzoek in gang te zetten"

Het is maar een advies natuurlijk maar wel van de Raad van Europa. Dit gaat vuurwerk geven.
2
1 maand en 3 weken geleden door Smurf
0
-3
Wat een onzin. Nederlanders exploderen van woede als ze weer een artikeltje in de Televaag zien over een uitkeringstrekker die met zijn spiksplinter nieuwe BMW M5 komt voorrijden bij de sociale dienst om zijn uitkering op te halen. De kern van de toeslagen affaire.
3
1 maand en 3 weken geleden door Smurf
0
-2
@1 De bevolking heeft op de toeslagen clubs gestemd.
4
1 maand en 3 weken geleden door Grasnaaier
0
0
@3 Morgen Smurf. Ook alweer vroeg uit de veren zie ik.
5
1 maand en 3 weken geleden door Smurf
0
0
@4 Goedenmorgen Grasnaaier. Eerste vracht al op het werk? 😏
6
1 maand en 3 weken geleden door Grasnaaier
1
0
@5 Ben net wakker Smurf. Eerst een bakkie. Maar dan inderdaad keihard werken man. De BV Nederland moet blijven draaien weet je...
7
1 maand en 3 weken geleden door Smurf
0
0
@6 😉
8
1 maand en 3 weken geleden door Grasnaaier
0
-1
@3 Klopt, het boevengilde is met een meerderheid herkozen. De meeste mensen interesseert dat gedoe met die toeslagen gewoon geen reet.
9
1 maand en 3 weken geleden door Smurf
0
0
@8 Mja...   .
10
1 maand en 3 weken geleden door Grimlachje
1
-1
Benieuwd of iemand van de verantwoordelijken de moeite neemt om het te lezen.
11
1 maand en 3 weken geleden door Zie Hier
1
0
Zolang een groot deel van de Nederlandse schaapskudde keurig op de zittende bestuurs-kliek blijft stemmen zal er weinig veranderen!
12
1 maand en 3 weken geleden door Wcommander
0
0
Ik zat hier al een tijd op te wachten. Er werd al eerder door Europese politici kritiek geleverd op heer Rutte. Deze berichten van vandaag lezende, komen al die negatieve facetten van het Rutte beleid breed uitgemeten naar voren. Hij kon die termijnen uitzitten doordat de 30% die het goed tot uitermate goed hadden in dit land op hem stemde. Zijn coalitiedrang kocht steeds de meerderheid door uitruilen van standpunten en beloftes doen, tot aan het ritselen van afspraakjes toe. Deze door hem tot kunst verheven truc moest toch wel eens spaak lopen. Ik weet dat veel critici met Europese parlementariërs communiceren, over zijn vreselijke politieke opvattingen en onverschilligheid. Ik weet niet of dit nog invloed heeft op zijn wens, om een boven alles uitsteken topbaan te bemachtigen, toch? Wat doen wij er zelf aan?
13
1 maand en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
2
-1
De Raad van Europa schrijft hier een aantal dingen op, waarover ik de afgelopen tijd ook al schreef. Dat is niet, omdat ik zo slim ben, maar omdat het Nederlandse bestel zo achterlijk is en de tekortkomingen zo schril in het oog springen.

 "Burgers moeten beter worden geholpen in klachtprocedures bij overheidsinstanties; hun klachten moeten neutraal en informeel worden behandeld"

Er moet dringend een Verklaring van de rechten van de belastingbetaler komen. En "de Advocaat van de Belastingbetaler". Tegen de volstrekt on-rechtstatelijk en willekeurig opererende Fiscus.

 "Kritische tegengeluiden binnen de overheid – die ingaan tegen het beleid – moeten op het hoogste politieke niveau terechtkomen"

Kansloos voorstel. Tenzij hogere ambtenaren en bewindspersonen nu eindelijk hun logboeken moeten gaan bijhouden en een beroep op een falend geheugen bij verhoren niet langer mogelijk is. Logboeken maken het onmogelijk om nog langer een beroep te doen op de "leemlagen"., mits het strafbaar wordt daar opzettelijk zaken uit weg te laten.

 "De positie van de Tweede Kamer moet verstevigd, door 'praktische en effectieve' versterking van het informatierecht van parlementariërs, en door ook een minderheid van de Tweede Kamer het recht te geven hoorzittingen en parlementair onderzoek in gang te zetten"

Hier staat feitelijk dat de Scheiding der Machten in Nederland een aanfluiting is. De regering en ministeries eisen niet gecontroleerd te worden. Parlementariërs die dat toch doen worden geïntimideerd en bij volgende verkiezingen van de kieslijst verwijderd, of komen op het A4-tje "functie elders"  terecht na herverkiezing.

Artikel 68 Grondwet, de plicht van de regering om Kamerleden direct en volledig te informeren,  is de facto afgeschaft door de ongrondwettige middenpartijen.

 "Basisprincipes van behoorlijk bestuur moeten in nieuwe wetten worden opgenomen"

De internationale rechtsbeginselen staan niet of zeer onvolledig in Nederlandse wetgeving. Rechters moeten ze uit internationale verdragen halen en toepassen. In het Kinderopvangtoeslagenschandaal hebben rechters het verdomd om het proportionaliteitsbeginsel toe te passen. De hardheid van de wet betekende bovendien dat deze "deterring" en "punitive" kenmerken bezat. Daardoor waren Artikelen 6, 7 en 8 van het EVRM onverkort van toepassing. Evenals de jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De enige rechters die daar naar keken, in Rotterdam, werden keihard terechtgewezen en vernederd door de hoogste rechter, de RvS. Die hoogste rechters hebben zich puur partijdig getoond voor de liegende, meinedige Belastingdienst en de regering. Ook zij hieven de Scheiding der Machten op. Dat wettigt maatschappelijk ontslag op staande voet voor deze politiek gemotiveerde, onprofessionele en ongeschikte rechters. Vertrek, allemaal.

 "Onderzocht moet worden of rechters wetgeving aan de Grondwet moeten kunnen toetsen."

Nederland is een achterlijk land. Natuurlijk moeten burgers de wet aan de Grondwet kunnen laten toetsen in een moderne democratie. Zeker in landen met zo'n zwak parlement, zulke hersenloze partijen, een cultuur van belangenverstrengeling, intransparantie, doofpotten en uitzetten van het staatsrecht, de democratie en de rechtsstaat.

Qua aantallen slachtoffers is Nederland in Europa  Malta en Hongarije met tienduizenden de baas. Niet het "gave" land, maar het "vage" land. Onze instituties zijn afgeschaft, omdat politici en ambtenaren verstandelijk onbekwaam om ermee werken. Het is als met de Gouden Koets: peperduur, maar wel uitgerangeerd naar het museum, want politiek en overheid zijn te zwak om de panelen erop uit te leggen.

DvD
14
1 maand en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
-1
@13 m post

Laatste alinea:

"Onze instituties zijn afgeschaft, omdat politici en ambtenaren verstandelijk onbekwaam [ zijn ] om ermee werken. "

Foutje. Sorry. DvD
15
1 maand en 3 weken geleden door Thwil
0
0
Bedoelen ze dit vertrouwelijk rapport? [Link]

Is ook als pdf te downloaden. In dat rapport heb ik gezocht op toetsingsnormen. Helaas niet echt expliciet kunnen vinden. Ik heb gezocht naar de samenstellers van het rapport, ook dat heb ik niet kunnen vinden. Als ik op het argument 'Netherlands' zoek vind ik de nodige kritiek maar ook pluimpjes doch het stuk over die toeslagenaffaire heb ik niet als expliciet voorbeeld kunnen vinden. Maar het kan zijn dat ik een verkeerd rapport doorgespit heb.
16
1 maand en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
1
-1
@15 Thwil

Ik kan me niet goed voorstellen dat het het rapport is.

Dit vond ik:  [Link]  

via de pagina van RTL Nieuws 

( [Link] )

THE NETHERLANDS – Request for opinion on the rule of law

31/03/2021

By letter dated 25 February 2021 the Speaker of the House of Representatives of the Netherlands Ms Khadija ARIB requested an opinion of the Venice Commission on the rule of law in the Netherlands, i.e. on the legal protection of citizens, in particular under administrative law (including scope, legal protection, test of reasonableness and the role of the Council of State) and on the system of checks and balances in theory and practice, including the Houses of the States General and the judiciary.

Lijkt mij een andere insteek.  Staat er een datum van verschijnen bij?

DvD
17
1 maand en 3 weken geleden door Hans Brinker
1
0
De burger kan zijn recht tov de overheid niet halen, en is dus zo goed als rechteloos, en gekozen volksvertegenwoordigers lopen aan de leiband van het partijbestuur achter de schermen.

Kortom Nederland kutland. En alsof dat nog niet erg genoeg is wordt de kamer structureel informatie onthouden zodat de volksvertegenwoordigers niet (goed) hun werk kunnen doen.

Het kabinet kan misschien beter de grote gore hypocriete bek houden over Polen en Hongarije?
18
1 maand en 3 weken geleden door Thwil
0
0
@16 Laat ik om te beginnen zeggen dat ik het zo en zo wat vreemd vindt dat een vreemd lichaam, op aangeven van de vz 2e kamer, een onderzoek uitvoert die verschillende aspecten van de politiek en samenleving raken. En dan komt er blijkbaar een vertrouwelijk rapport uit dat van alles en nog wat vindt van die aspecten. Wat ik dan zou willen weten met welke toetsingscriteria al dat onderzoekswerk is uitgevoerd en ook door wie. Maar goed het rapport is nog vertrouwelijk dus wellicht voorzien van de stempel top secret.
19
1 maand en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
-1
@16 m post

@18 Thwil

De Raad van Europa is in 1949 opgericht om democratie, rechtsstaat en mensenrechten in Europa te bevorderen. Pieter Omtzigt heeft via de Raad, deels als rapporteur, o.a. aangetoond dat kringen rond de premier van Malta betrokken waren bij moord op een journaliste en dat allerlei vormen van macht en tegenmacht die op papier prachtig georganiseerd waren, niet werkten op het eiland, omdat telkens dezelfde mensen zichzelf en elkaar controleerden. 

Ook toonde de Raad aan dat Duitse en Oost-Europese parlementsleden werden omgekocht door Azerbeidzjan , om positieve verklaringen over dat land en zijn leiders af te steken.

Vanwege de connecties van Omtzigt met de Raad is deze ingeschakeld.  De toestand in Nederland heeft veel gemeen met die op Malta.

Het rapport is een concept, begrijp ik. Nederlandse politici en ambtenaren zullen wel aandringen op herschrijvingen.

Met het PwC-rapport over het memo Palmen-Schlangen (de juriste die al onder Dijsselbloem alarm sloeg dat de praktijken van de Belastingdienst rond toeslagen ontoelaatbaar waren. Haar memo werd verborgen en lange tijd verzwegen: [Link] ) is precies dat gebeurd. Namen van ambtenaren werden geschrapt. Het PwC onderzoek was dus ook weer niet onafhankelijk, omdat macht en tegenmacht in Nederland een wassen neus zijn.

De Raad van Europa zal ook wel stevig onder druk worden gezet vanuit Den Haag.

DvD
20
1 maand en 3 weken geleden door Thwil
0
0
@19 in mijn reactie stelde ik twee vragen: wat zijn de toetsingsnormen en wie heeft het onderzoek uitgevoerd. Heb je daar info over?
21
1 maand en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
-1
Als ik het rapport niet heb , omdat het een vertrouwelijk concept is, kun je beide vragen per definitie niet beantwoorden.

Je kunt wel meteen al punten bedenken waarop de Raad van Europa toetst.

1. Hoe is het Nederlandse staatsbestel opgebouwd? Is er Scheiding van Machten op papier? 

2. Wat is er gebeurd in het Kinderopvangtoeslagenschandaal? Feitenrelaas.

Heeft het systeem  gewerkt, of niet?

3. Werkt de Scheiding der Machten wel , of is er in Nederland sprake van één groep van mensen die afwisselend in optreden als wetgever/uitvoerder , maar ook als controleur/toezichthouder? Is er sprake van belangenverstrengeling en speelt men elkaar voortdurend de bal toe?

4. Heeft de burger van wie het leven door de overheid vermalen wordt effectieve rechtsmiddelen , of is het gebruik zinloos?

Zulke maatstaven leggen ze onder andere aan. Blijkt ook uit het artikel.  

DvD
22
1 maand en 3 weken geleden door Thwil
0
0
Als je zoiets als de kinderopvang gaat toetsen dan heb je normen nodig die daar bij de opzet van die opvang zijn opgesteld. Je kunt vooraf nog toetsen of die normen ook voldoen (is een lastige controle want je moet oppassen dat jij dan niet de norm wordt) voorts controleer je of de normen zijn geïmplementeerd en of aan de hand van die normen wordt gewerkt. Zo kijk ik aan tegen toetsen aan (en in zekere zin ook van) de norm. Als je (goede) audit rapporten ziet dan zie je eerst een beschrijving van de norm en vervolgens de beschrijving van wat men heeft vastgesteld. Ben benieuwd of dit ook zo gaat bij dat EU rapport.
23
1 maand en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
-1
@22 Thwil

De Raad van Europa staat buiten de EU en is ook al eerder opgericht dan de EGKS, EEG en later EU.

DvD
24
1 maand en 3 weken geleden door Thwil
0
0
@23 Dat is waar. Neemt overigens niets weg van mijn reactie in # 22. Heb je hun logo nog gezien? 
25
1 maand en 3 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
-1
@24 Thwil

Ik denk niet dat de Raad van Europa zich zal bezighouden met toetsingscriteria voor kinderopvang in Nederland. Wel is duidelijk dat in  het Kinderopvangtoeslagenschandaal mensenrechten op grote schaal geschonden zijn. In de wetgevingsprocedure, in de uitvoering van de wet (Belastingdienst, ministeries van Sociale Zaken en Financiën)  en in de rechtspraak was Nederland  staatsrechtelijk en  rechtsstatelijk niet in staat om het recht en rechtsbeginselen toe te passen. Dat trekt de aandacht. Ook in het buitenland.  Al was het maar in Polen of Hongarije. Of Rusland. 

De 2e Kamer heeft misschien zelf wel verzocht om het onderzoek door de Raad van Europa  om door medewerking de rapportage meer te kunnen beïnvloeden dan wanneer deze grotendeels  buiten Nederland om tot stand komt.  En Omtzigt zit in de parlementaire Assemblee van de RvE.

DvD
26
1 maand en 3 weken geleden door Thwil
0
0
@25 Kan je die uitspraak ook onderbouwen met een verwijzing naar een onderzoek? Ben wel benieuwd hoe men dat heeft beoordeeld?  
27
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
0
@25 m post

@26 Thwil

Een voorbeeld van een onderzoek ( met Omtzigt als rapporteur ) :

[Link]

Of:

[Link]

Daphne Caruana Galizia"s assassination and the rule of law on Malta and beyond, june 2019 .

DvD
28
1 maand en 2 weken geleden door Thwil
0
0
@27 Dank je voor de links. Het is duidelijk dat het rapport behoorlijk wat negatieve punten heeft gesignaleerd t.a.v. de verantwoordelijken op Malta. Het deel wat in het rapport wordt opgemerkt zal -denk ik- tot de management samenvatting horen. In grote lijnen wordt verwoord wat er allemaal mis is. Soms wordt daarbij de uitgangspunten voor de toetsing van de aangetroffen situatie vermeld doch niet altijd. Als dit niet wordt gedaan is het niet helemaal helder vanuit welk uitgangspunt de aangetroffen situatie is gemeten. Wellicht dat dit in het meer gedetailleerde deel van het rapport staat. Overigens heb ik altijd gedacht dat Omtzigt een register accountant was doch die opleiding heb ik niet in zijn cv kunnen vinden.
29
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
0
@27 m post

@28 Thwil

Geen dank.

In zijn boek ( Een nieuw sociaal contract ) zegt Omtzigt economie en statistiek gestudeerd te hebben en daarna gepromoveerd te zijn op onderzoek naar modellen, de methoden daarachter en de beperkingen die modellen met zich meebrengen/ uitkomsten die steeds extremer worden.

Vanuit die achtergrond bespreekt hij de modellen waarop alle beleid in Nederland gebaseerd is en dat de onjuiste uitkomsten wel tot ongelukken voor de burger moeten leiden.  Beschouwt men het staatsbestel modelmatig dan is macht  en een groot probleem voor tegenmacht.

Omtzigt heeft de expertise om te zeggen wat hij zegt en ook om systematisch onderzoek te kunnen verrichten voor de Raad van Europa, denk  ik zo.

DvD
30
1 maand en 2 weken geleden door Thwil
0
0
@29 Ik twijfel ook niet aan zijn deskundigheid.
31
1 maand en 2 weken geleden door Duurendaalsdochter
0
0
@29   m post

@30 Thwil

Ik wilde schetsen dat hij van oorsprong econoom en statisticus is met specialisatie op de beperkingen van statistische modellen.

DvD

Login om te reageren


WEEK STIJGERS ALGEMEEN (NL)

Alle Nieuws

Nederland
Algemeen (NL)
Economie (NL)
Politiek (NL)
Verkeer (NL)
Weer (NL)
Wereldwijd
Buitenland
Conspiracy
Gezondheid
Humor Satire
Kunst Cultuur
Lifestyle
Muziek
Natuur & Milieu
Opinie
Opmerkelijk
Showbizz
Sport
Technologie
Wetenschap

Media
Boeken
Film
Games
Internet
Radio
TV
Je vindt ons via Google   |   Startpagina   |   Yahoo   |   Bing


Huisregels   |   Help   |   © Nu Jouw Nieuws 2016 - 2021.